Polentas pirkstiņi

by - 11:42

Polenta ir kukurūzas putraimi jeb rupji sasmacināti kukurūzas graudi. Polentu var ātri un ērti pagatvot putras veidā, gan sāļo versiju - vārot ar garšvieām vai buljonā un pievienojot cieto sieru vai krēmiseru, vai pagatavojot saldāku brokastu putru, vārot govs pienā vai, piemēram, mandeļu pienā, un pievienojot vēlamo saldinātāju (cukuru, kļavu sīrupu, agaves sīrupu, medu).

Sāļās versijas polentas putru ļoti gardi, sātīgi un ērti var pagatavot pievienojot tai Filadelfijas sieru, kad putra jau sabiezējusi un iemaisot papildus Parmesan sieru, bet pasniedzot, pa virsu izkārtot apceptus šampinjonus, vai, vēl garšīgāk, Teryaki sezama sēklu mērcē apceptus šampinjonus. Nammmm!

Savukārt, izvārot iezāku polentas putru un ļaujot tai atdzist un sacietēt, to var izklāt cepamtraukā un apcept picas stila sacepuma formā, pārklājot ar tomātu mērci, pārberot ar sieru, sēnītēm, tomātiem, šķiņķi, vai jebkuru garšīgo, sevis izvēlēto sastāvdaļu un apcepot cepeškrāsnī 10-115 minūtes.

Šoreiz nedaudz piņķerīgāka polentas versija, jo polenta ne tikai jāatdzesē, bet arī jašagriež gabaliņos, jāizkārto uz cepampapīra un, pārberta ar sieru, jāapcep cepeškrāsnī. Toties kaut kas savādāks uz tava uzkodu galda garantēts. Īpaši forši, ja pasniegsi vēl siltu, kad siers staipās kožot ik kumosu. Un noteikti neaizmirsti pasniegt ar kādu savu mīļāko uzkodu mērcīti, piemēram, saldi aso čilli mērci, saldskābo tomātu mērci, tomāt mērci ar saulē kaltētiem tomātiem vai jogurta-gurķutzaziki mērci.

Lai gardas uzkodas!

SASTĀVDAĻAS:
  • 300 g polenta
  • 800 ml ūdens (vai buljons, pēc vēlēšanās)
  • 2 ēd.k. olīveļļa
  • 1 tēj.k. ķiploku pulveris (vai cita garšviela, pēc izvēles)
  • 1/2 tēj.k. sāls
  • 1/2 tēj.k. čilli vai sarkanās paprikas pulveris (pēc izvēles)
  • 70 g + 30 g Parmesan siers, sarīvēts
  • 100 g Mozzarella siers, sarīvēts
Pasniegšanai:
Mērce pēc izvēles, piemēram, saldi asā čilli, tomātu mērce ar saulē kaltētiem tomātiem, pesto vai jebkura cita iecienīta mērces piedeva.

PAGATAVOŠANA:

1. Ūdeni uzvāra un maisot pievieno polentu.

2. Pavāra 1 minūti un iemaisa eļļu, ķiploku pulveri, sāli un čilli vai sarkano papriku pēc izvēles.

Ja vēlies, garšvielas vari aizvietot, polentu vārot vienkārši buljonā, vai izvēloties citas garšvielas, piemēram persilādi, kaltētas dilles, muskatriekstu u.t.t.

3. Kad polenta gatava, iemaisa tajā 70 g rīvētu parmesan sieru un noņem katliņu no plīts.

4. Gatavo polentas - parmesan masu pārliek aptuveni 20x28 cm lielā kvadrātveida cepamtraukā un vienmērīgi izlīdzina.

5. Polentu atdzesē un ievieto ledusskapī uz 1 stundu.

6. Kad polenta pilnībā atdzesēta ledusskapī un kļuvusi stingra, to sagriež vēlamā lieluma 'pirkstiņuzkodu' veida taisnstūra gabaliņos. Ja tā ir pietiekami stingra, vari jau tagad pārlikt sagriezto polentu uz cepampapīra un cept, kā atsevišķus gabaliņus.

7. Cep polentu 200 grādos uzkarsētā krāsnī 25 minūtes. Ja ūdens bijis vairāk, kā uzsūc polenta, un gabaliņus sadalīt iepriekšējā solī vēl nebija iespējams, tad to var mēģināt darīt šajā solī, vispirms atdzesējot sacepumu un tad apmetot otrādi uz cepampapīra un sadalot atsevišķos gabaliņos.

8. Atlikušos 30 g Parmesan siera un sarīvēto Moarella sieru pārber izceptajai polentai un cep vēl 5 minūtes. 

9. Pasniedz, kā uzkodu, ar mērci pēc izvēles!

You May Also Like

0 comments