Vienkārša Tiramisu kūka

by - 10:47


Tiramisu var pasniegt ne tikai deserta kārtojuma veidā, bet arī kūkas formātā, un kāpēc gan neizmēģināt šo vienkāršo kūku BEZ jebkādas cepšanas un BEZ olām. Kūkas pagatavošana neprasīs garas stundas, bet pārsteigs viesus ar savu nesamāksloto vienkāršību un tiramisu stila garšu.
Brīdinu, ka šajā versijā, kūka man sanāca mēreni salda, t.i. ja esi liels saldummīlis, noteikti iesaku pievienot Mascarpone krēmam vairāk cukura, vienkārši pagaršojot krēmu gatavošanas procesā, lai redzi, cik saldu prasās!
Bet, ja Tev garšo tieši ne pārāk saldi, bet sabalansētu garšu deserti, tad šim vajadzētu būt Tavā gaumē! Man patika tieši nepārsaldinātā un nesamākslotā garša!

Turklāt alkoholiskos dzērienus - liķieri un rumu vari izvēlēties pēc saviem ieskatiem, rumu, piemēram, aizstājot ar brendiju, vai Amaretto ar kādu savu iecienīto liķiera garšu, varbūt, piemēram, Baileys. Tik pat labi vari izmantot tikai vienu no alkoholiskajiem dzērieniem, vai vispār izmantot tikai kafiju, ja esi pret alkoholisko kūkas versiju.
Bet ja kūka paredzēta BĒRNIEM, tad mana ideja būtu kafiju aizstāt ar kakao dzērienu, bet alkoholus nelietot receptē vispār, vai aizstāt ar kādu garšīgu sīrupiņu, piemēram, upeņu vai piparkūku garšvielu Monin sīrupu.


SASTĀVDAĻAS:
  • 300 ml pagatavotas kafijas
  • 60 ml Amaretto (vai kāds iecienītais liķieris)
  • 60 ml tumšais rums (var izmantot tikai vienu no alkoholiskajiem dzērieniem)*
  • 2 ēd.k. pūdercukurs
  • 500 g dāmu pirkstiņu cepumi
  • 500 g Mascarpone siers
  • 400 ml saldais krējums
  • 80 g pūdercukurs
  • 50 g kakao pulveris
Virskārtai:
  • 150 ml saldais krējums
  • 200 g tumšā šokolāde
  • Amaretti mandeļu cepumiņi dekorācijām (vai jebkurš cits dekorāciju elements pēc vēlēšanās)
*Par Bērnu bezalkoholiskās kūkas versiju lasi ievadā tieši pirms Sastāvdaļu saraksta! 

PAGATAVOŠANA:

1. Lēzenā bļodā vai zupas šķīvja traukā samaisa kopā kafiju ar liķieri, rumu un pūdercukuru (var, protams, izmantot arī parasto cukuru).

2. Pa vienam izmērcē dāmu pirkstiņu cepumus sagatavotajā kafijas šķidrumā, paturot tos šķidrumā tikai īsu mirkli līdz viss cepums redzams pārklājies un tik daudz, lai izklāu ar tiem kūku formas pamatni. Tikko viens dāmu pirkstiņš izmērcēts, uzreiz lieku to formas pamatnē, tā pamazām nolājot visu virsmu. Spraugās, cik iespējams, lieku salauztus dāmu pirkstiņu cepumu gabalus.
3. Maskarpones sieru saputo ar pūdercukuru un iemaisa iepriekš uzputotu saldo krējumu.

4. Vienu trešo daļu no mascarpone siera krēma klāj uz pirmās dāmu pirkstiņu kārtas. Ar sietiņu pārkaisa krēmam kakao pulveri.

5. Tāpat turpina atkārtojot secību ar vēl divām kārtām - izmērcēti pirkstiņi, mascarpone krēms, kakao. Pēdējo kārtu pabeidzot ar mascarpone krēmu.

6. Pārklāj kūkas formu ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī vismaz uz 6 stundām, bet es iesaku vislabāk uz visu nakti.

7. Pēc kūkas atdzesēšanas, vislabāk nākamajā rītā, sagatavot šokolādes pārklājumu - saldo krējumu ar šokolādes gabaliņiem liek bļodā un uzsilda mikroviļņu krāsnī (vai ūdens peldē). Samaisa līdz veidojas viedabīga šokolādes masa, padzesē 10-15 minūtes un pārklāj ar šokolādes masu  pa nakti atdzesēto kūku. Šajā brīdī vari papildināt virskārtu ar amaretti cepumiņiem vai citiem dekorāciju elementiem pēc izvēles un uzreiz to atkal ievietojot ledusskapī uz vismaz 1-2 stundām.

Vislabāk pabeigt kūkas virskārtu no rīta un mierīgi atstāt atlikušo dienas daļu lidz pasniegšanai ledusskapī.

Lai gardi svētki! 

You May Also Like

0 comments