Pikantā saldā kartupeļa jeb batātes krēmuzpa

by - 09:51

*BEZ piena produktiem *Vegānisks

Sildoša, saulaina un sātīga - 3 S salikums perfektai rudens ēdienreizei!

Sildoša, jo ne tikai baudāma karsta, bet arī čilli un ingvera sildošā daba, neastās vienaldzīgu;

Saulaina, jo paskatieties tik uz krāsu!

Sātīga - saldais kartupelis kombinācijā ar kokosriekstu pienu un zupas topingu, noteikti būs lielisks risinājums apetītes remdēšanai.


SASTĀVDAĻAS:
  • 800 g saldais kartupelis
  • 1 ēd.k.eļļa (kokosriekstu eļļa, olīveļļa vai sezama eļļa)
  • 1 čilli pipariņš
  • 2 cm ingvera saknes
  • 1/2 tēj.k. kaltēta citronzāle
  • 1/2 tēj.k. čilli pārslas (vai pulveris)
  • 1/2 tēj.k. sāls
  • 1 ēd.k. Tikka Masala karija pasta
  • 200 -300 ml kokosriektu piens

Ieteikumi topingam:

- Turku zirņi (apgrauzdēti garšvielu maisījumā krāsnī, vai vienkārši tādi, kā ir, vai samaisīti ar saldo čili mērci)
- Ķirbju sēklas, valrieksti, sezama sēklas, linsēklas, pekanrieksti, sadrupinātas mandeles un citi rieksti, sēklas
- Avokado gabaliņi vai avokado, kas sagreizts gabaliņos un samaisīts kopā ar saldo čili mērci
- Nevegāniskajā versija, ar saplūkātu Mozarellas sieru, vai kazas siera šķēlēm, vai, protams, parmesan un pat ar Dor blu siera drupačām
- saulē kaltētu tomātu gabaliņi
- tējkarote vai ēdamkarote zemesriekstu sviests
- neveģetārā versijā - kūpināta laša šķēles vai garneles un/vai tīģergarneles
- glaunā nestandarta versijā - ar ceptiem ēdamajiem kastaņiem (man nereāli garšo!)
- un, protams, vēl daudz dažādu opciju, pēc katra izvēles, atliek tikai vēlēties :)

PAGATAVOŠANA:

Čilli pipariņu sagriež smalkās šķēlītēs vai mazos gabaliņos.

Nomizo un smalki sagriež arī ingvera saknes gabaliņu.

Katliņā uzkarsē eļļu un apcep čilli, ingvera gabaliņus 30 sekundes, un papildina arī ar citronzāli, čili pārslām un karija pastu. Visu apcep vēl 30 sekundes, nepārtraukti maisot.

Saldos kartupeļus nomizo un sagriež nelielos gabaliņos.

Saldā kartupeļa gabaliņus pievieno katliņa saturam, apmaisa 30 sekundes un pārlej ar ūdeni, tā lai tas tikai knapi pārklātu kartupeļus, bet ne vairāk, savādāk vēlāk ūdeni nāksies noliet , lai zupa nav par šķidru (tādējādi nolejot arī daļu garšvielu).

Pievieno sāli un vāra aptuveni 15 minūtes, vai kamēr kartupeļi mīksti. Noņem no plīts un sablenderē ar rokas blenderi.

Ja vēlies pavisam biezu zupu, tad gan ūdeni pirms blenderēšanas vēl, iespējams, vajadzēs noliet, jo ņem vērā, ka vēl klāt nāks kokosriekstu piens.

Zupu sablenderē līdz viendabīgai konsistencei, pievieno kokosriekstu pienu, daudzumu regulējot pēc vēlamās garšas un šķidruma/biezuma līmeņa, ja vēlies izteiktāku kokosrieksta piena garšas niansi, vari pievienot 300 ml kokosriekstu piena, ja ne tik izteiktu, turklāt biezāku zupu, tad 200 ml. Samaisa, pievieno arī papildus sāli, vai citas garšvielas pēc garšas. Liek atpakaļ uz plīts. Uzsilda līdz pirmajiem burbuļiem, vēl aptuveni 2-3 minūtes.

Pasniedz zupu siltu ar topingu pēc izvēles!

Bildēs redzamā zupa pasniegta ar apgrauzdētiem Turku zirņiem, apgrauzdētām ķirbju sēklām, melnajām sezama sēklām un rauga pārslām jeb vegānisko parmesan aizvietotāju (droši vari aizvietot ar rīvētu parmesan sieru ne-vegāniskajā variantā)

Piedevās - Kale kāposta un plēkšņu kviešu kraukšķīgi sāļie krekeri no Biotēka

You May Also Like

0 comments