Vegāniskais saldā kartupeļa un melno pupiņu burgeris

by - 07:18

*BEZ olām *BEZ sviesta *BEZ piena produktiem *BEZ kviešu miltiem (ja vien neliec burgerkotleti starp kviešu miltu maizītēm :))
 
Pavism veģetārs un vegāns, bet tāpēc ne mazāk gards! Nē, patiesībā, pat reāli gards!
 
Sastāvdaļas:
(Aptuveni 4 burgera "kotletēm")

  • 300 g saldais kartupelis
  • 50 g sarkanās lēcas vai melnās pupiņas, pēc izvēles
  • 50 g brūnie rīsi (var nepievienot un aizstāt ar +50 g lēcām vai melnajām pupiņām)
  • 30 g mandeļu milti
  • 20 g sīpols, sasmalcināts
  • 1 tēj.k. kumīns
  • 1 tēj,k. paprikas pulveris
  • 1/2 tēj.k. malti melnie pipari
  • sāls, pēc garšas
* visas garšvielas vari aizstāt, mainīt, pievienot, pēc saviem ieskatiem. Man, piemēram, prasītos vēl asumiņam papildus čilli, bet, lai ierastām garšām, šoreiz bez.

Pasniegšanai (pēc izvēles):
burgermaizītes, avokado, salātlapas, zaļumi, sīpols, tomātu pasta

Pagatavošana: 
  1. Vispirms jau iepriekšējā dienā pirms gatavošanas iemērc pupiņas aukstā ūdenī un atstāj mērcēties uz nakti. 
  2. Gatavošanas dienā novāri pupiņas sālsūdenī līdz tās pilnībā mīkstas. Rēķinies, ka tas var aizņemt 40-60 minūtes.
  3. Saldo kartupeli nomazgā, nomizo un sagriez uz pusēm (vai 4, vai 6, vai, cik vien vēlies daļās - jo sīkāk sagriezīsi, jo ātrāk izcepsies). Liec uz cepampapīra un cep cepeškrāsnī, kamēr pilnībā mīksts (ja vēlies vari arī vārīt sālsūdenī.)
  4. Rīsus novāra sālsūdenī pēc instrukcijas.
  5. Ar kartupeļu stampu lielā bļodā rupji sastampā gatavo saldo kartupeli.
  6. Pievieno pupiņas un vari turpināt spiest ar stampu vai ar dakšiņu, ja ir gana daudz spēka, vai gribās, kur izlikt enerģiju (vai pat dusmas!!), bet es izmantoju elektrisko rokas blenderi un sablenderēju ar to abas sastāvdaļas, bet diezgan rupjā konsistencē, tā lai vietām tomēr, vēl manās un uzkožās pupiņas gabaliņš.
  7. Bļodā pievieno rīsus, sīki sasmalcinātu sīpolu, garšvielas un mandeļu miltus (protams, vari izmantot arī kviešu, vai turku zirņu, vai auzu un pat griķu miltus!) un visu sajauc ķepīgā masā.
  8. No masas ar samitrinātām rokām veido vēlamā izmēra kotletītes. 
  9. Cep uz cepampapīra izklātas un pavisam minimāli (var arī iztikt) ieeļotas cepamplāts. 190 grādos uzkarsētā krāsnī aptuveni 50 minūtes, pa vidu apgriežot plācenīšu otrādāk. Cepšanas laiks atkarīgs no plācenīšu lieluma - seko līdzi saviem!
  10. Pasniedz vienkārši, kā burgera kotletīti ar svaigiem salātiem (`naked burger`), vai ar burgera maizītēm, tomātu pastu, avokado šķēlītēm, sīpolu šķēlītēm un salātiem vai zaļumiem pēc izvēles.
Lai labi un veselīgi garšo!

You May Also Like

0 comments