Bezglutēna veselīgie piparkūku rauši bez cukura

by - 12:38

*BEZ jebkāda veida miltiem *BEZ piena produktiem *BEZ sviesta *BEZ cukura
*AR olām *AR riekstiem *AR sēklām

Pamatsastāvā burkānu brīnešķīgā un veselīgā kombinācija ar sēkliņām un riekstiņiem un, protams, daudz Ziemassvētku un piparkūku garšvielām!

Tieši Ziemassvētku garšvielu kopums rada piparkūku sajūtu šajos rausīšos, jo nekā cita, no klasisko piparkūku receptes šeit nav pat tuvumā - ne sviests, ne milti, ne cukurs, ne olas, turklāt sastāva kombinācijā vari variēt arī ar sev tuvākām sēkliņām vai riekstiem, riekstu sviesta veidiem utt.

Veselīgas burkānu kumoskūciņas bija plānotas šo recepti veidojot, bet, tuvojoties piparkūku karstākajai sezonai, nolēmu pielikt labi daudz šo ziemīgo garšvielu, kā rezultātā kūciņas, rausīši, mīksti kraukšķīgie cepumiņu, vai sauc tos, kā gribi, ir ne tikai ar veselīgu burkānu, sēklu un riekstu apvienojumu, bet arī ar tik izteiktu piparkūku garšu, ka šķiet svētki tik pat, kā jau rīt :)

Patiesībā, man garšā šī eksperimenta rezultāts gandrīz 1 pret 1 atgādina Raw Garden svaigēdāju piparkūku garšu!

Tikai šīs piparkūciņas ir kā rausīši vai mazas kumoskūciņas un šajā receptē, tiek izmantota arī cepeškrāsns un medus (kas neietilpst īsti svaigēdāju produktu kategorijā), bet visādi citādi garša ļoti līdzīga - atšķiras tikai saturs un forma!

Sastāvā:
  • 2 burkāni
  • 1/2 tase (jeb 45 g) mandeles (man bija bez miziņām jeb blanšētas)
  • 2 olas
  • 1/2 tase (jeb ap 150 g) medus
  • (1/2 tase) (~180 g) nesaldināts zemesriekstu vai mandeļu sviests (vai Indijas riekstu sviests pēc izvēles)
  • 2 ĒK kokosriekstu eļļa
  • 1 TK vaniļas ekstrakts vai esence (man ir pašgatavotais vaniļas ruma ekstrakts)
  • Sula no ½ citrona
  • 2 TK sīki sasmalcināts svaigs ingvers
  • 1 TK kanēlis
  • 0,5 TK muskatrieksts
  • 0,5 TK ingvera pulveris
  • 1 - 1,5 ĒK piparkūku garšviela
  • 1 TK cepampulveris
  • 1 tase (jeb 70 g) kokosriekstu skaidiņas
  • 1 tase (jeb 50 g) sezama sēklas
  • 2 ĒK linsēklas (vai vēl + 20 g sezama sēklas, ja nevēlies izmantot linsēklas)
  • Šķipsniņa sāls
Papildus:
  • 1/2 tase (ap 180 g vai droši var mazāk, jo tas ir papildinājums garšai, pēc izvēles) pekanrieksti, valrieksti, ķirbju sēkliņas (vai citi riekstiņi, sukādes vai žāvēti augļu gabaliņi)
Pagatavošana: 

Burkānus smalki sarīvē (es sīki sasmalcināju ar blenderi), bet olas ar dakšiņu vai rokas putojamo slotiņu viegli sakuļ ar šķipsniņu sāls. Mandeles liek blenderī un sasmalcina līdz miltainai konsistencei. To pašu var izdarīt arī ar linsēklām, ja tās izmanto.

Sarīvētos burkānus samaisa ar sezama sēklām, kokosrieksta sēklām, samaltajām mandelēm jeb mandeļu miltiem, linsēklām un visām sausajām garšvielām. Burkānu un sēklu mikslī pēc tam viendabīgi iemaisa arī olas. 

Nelielā katliņā liek kopā medu, riekstu sviestu, kokosriekstu eļļu, vaniļas ekstraktu, citrona sulu un sasmalcināto svaigo ingveru. Šīs sastāvdaļas silda uz nelielas uguns, nepārtraukti maisot, aptuveni 2 minūtes, vai kamēr viss viendabīgi sajaucies vienā masā, jo savādāk riekstu sviests, medus un kokosriekstu eļļa atdzesēti parasti ir diezgan biezi un grūti sajaucās, bet šādi iegūsim krēmīgu pašķidras konsistences viendabīgu masu, ko nedaudz padzesējot (lai nenodarītu pāri olām) iemaisa burkānu, riekstu, sēklu mikslī, izveidojot mīklu. 

Atliek tik mīklā iemaisīt arī papildsastāvdaļas, piemēram,
  • rupji sakapātus valriekstus vai pekanriekstus
  • ķirbju sēkliņas (šo ppildpiedevu pievienoju šoreiz attēlos redzamajos kumosiņos!)
  • ogu/augļu sukādes
  • sīkāk sagrieztus žāvētos augļus (dateles, plūmes, vīģes, aprikozes)
  • vai, pavisam ko citu, ko vien sirds kāro - kaut šokolādes skaidiņas, ja gribās! :)
Mīklu liek ar cepampapīru izklātā cepamtraukā vai formā ar noņemamām malām - man bija četrstūrainas formas trauks bez noņemamām malām, tāpēc izmantoju metodi - saslapinu cepampapīru (nebaidies, tas neizšķīdīs un tam nekas slikts nenotiks, bet tas kļūs pakļāvīgs, kā auduma drāniņa!!) un tādu to var ērti ieklāt cepamtraukā, lai gatavo rausi aiz papīra malām vēlāk viegli izceltu laukā no trauka. Mīklu izlīdzina un cep 25-30 minūtes 180 grādos uzkarsētā krāsnī, bet viss atkarīgs no tā, cik augstu rausi cep, jeb cik biezā kārtā liec mīklu un kādas formas traukā cep. Tad kad rausis stingrs un apbrūnējis virspusē, tad ir gatavs. Man bija aptuveni 3- 3,5 cm augstumā un cepu ap 25 minūtēm.

Atdzesētu rausi sagriež vēlamā lieluma kumosiņos un ēd tāpat, vai pārsmērē ar medu vai riekstu sviestu. 

Uzreiz brīdinu - rausis būs diezgan drupens, kā nekā sēkliņu pārbagāts, tāpēc drupačām uz šķīvīša un griežot būs būt - nenobīsties! :) 

Man patika gan tāpat brokastīs pie kafijas, gan pēcpusdienas desertiņā - kombinācijā ar ceptu vai svaigu banānu un zemesriekstu sviestu! :)

You May Also Like

0 comments