Garšīgs augļu pīrāgs

by - 12:54

*BEZ miltiem *BEZ sviesta *AR olām *AR piena produktiem

Varbūt ne tik cēls un glamūrīgs, bet galvenais, ka garšīgs... un pat diezgan veselīgs :)

Nekādu treknu saldo krējumu vai svietsa, tik vien kā vērtīgās graudu šķiedrvielas un tik pat vērtīgās sēklu un riekstu taukskābes. Priecīgi ēst! :)

Sastāvā:
Pamatnītei -
  • 300 g 5 graudu pārslas vai pilngraudu auzu pārslas pēc izvēles
  • 1 ĒK linsēklas
  • 20 g saulespuķu sēklas
  • 20 g lazdu riekstu
  • 2 ĒK kokosriekstu eļļa
  • 2 ĒK medus
Pildījumam -
  • 2 āboli
  • 2 banāni
  • 1 hurma
  • 1 ĒK kanēlis
  • 1 ĒK medus
  • 1 TK citrona sula
Virskārtai -
  • 300 g jogurts bez piedevām
  • 1 ola
  • 3 ĒK zemesriekstu sviests
  • 1-2 ĒK medus vai cukurs (vai cits cukura aizvietotājs/saldinātājs, daudzums pēc nepieciešamības, lai pašiem nav par saldu vai nesaldu)
  • šķipsniņa sāls
  • 0,5 TK mandeļu esence (pēc vēlēšanās)

Pagatavošana:

Pamatnītei visas sausās sastāvdaļas sablenderēju līdz miltainai konsistencei un samaisu kopā ar izkausētu kokosriekstu eļļu, kas sajaukta ar šķidru medu. Gatavo mīklu ieklāj tartes(vai cita veida) cepamajā formiņā, ar pirkstiem iespiežot un vienmērīgi izlīdzinot mīklu pa visu formas apakšu un vēlams arī maliņām, lai veidotos neliels groziņš.

Pildījumam nelielā katliņā 3 minūtes sautē mazos gabaliņos sagrieztu ābolus,ar medu, citrona sulu un kanēli. Pēc 3 minūtēm pievieno arī tādos pašos gabaliņos sagrieztus banānus, pasautē vēl 2 minūtes un pievieno hurmu, kas arī sagriezta tādos pašos gabaliņos. Maisot sautē vēl kādu minūti.

Pildījumu liek uz sagatavotās pamatnītes mīklas un cep 180 grādos uzkarsētā krāsnī 7 minūtes, tikmēr pagatavojot virspusīti.

To pagatavoju ar elektrisko putotāju viegli nedaudz uzputojot olu ar cukuru (vai šķidru medu) un šķipsniņu sāls. Pievienoju arī jogurtu, mandeļu esenci (kas nebūt nav obligāta) un zemesriekstu sviestu, un visu saputoju viendabīgā masā.

Gatavo jogurta maisījumu, pēc 7 minūšu pīrāga atrašanās krāsnī, lej uz pildījuma un turpina cept, kamēr virspusīte stingra un zeltaina - aptuveni 15-18 minūtes, bet tas atkarīgs kāda lieluma pīrāgu cep. Es cepu gan vienu lielāku (20 cm diametrā) pīrāgu, gan mazākas - kēksiņa lieluma tartītes, un, protams, mazās bija gatavas stipri ātrāk.

Ā, un pa virsu lielajam pīrāgam vēl nedaudz sabirdināju samaltus kanēlī karamelizētus grauzdētos valriekstus, kas nebūt nav obligāti , bet papildus garšīgi - tik pieminu, lai nešķiet, ka bildēs kaut kas aizdomīgs :) Bet mazajām tartītēm, var redzēt, ka vietām jogurta virskārta ir pavisam plāna, un augļi vietām redzami arī virspusē.

Komentāri:
  • Viegls un sulīgs pīrādziņš, kas diezgan ātri apēdas.
  • Apakšiņa man garšas ziņā nedaudz atgādināja halvu (un arī krāsa, kā saulespuķu halvai - pelēcīga :))
  • Pildījumam augļus var variēt ar savām garšām - nelikt hurmu, bet pielikt mango gabaliņus vai bumbieri, vai izmantot tikai kādus viena veida augļus.
  • Arī garšvielas vari papildināt - mīklas pamatnītei, piemēram, pielikt piparkūku garšvielu Ziemassvētku noskaņai.
  • Virspusīte man pat prasījās biezākā kārtā, nākamreiz liktu vairāk jogurta un zemesriekstu sviesta mikšļa pa virsu. Arī šeit, var variēt ar garšām, nepievienojot zemesriekstu sviestu, bet, piemēram, klasisko Filadelfijas vai Rasas krēmsieru, nedaudz vaniļas esences un papildus saldinātāju, lai veidotos vairāk, kā siera kūkas tipa virspusīte.
Vai karamelīgai augšiņai pievieno riekstu sviesta vietā vārītu iebiezinātu pienu! Rakstot, pilnīgi sagribējās tieši šo versiju un tieši tagad!

Nu jebkurā gadījumā - Brīva improvizācija ar vēlmēm un garšām, taču!

Lai izdodās!

You May Also Like

0 comments