Par un ap gatavošanu.. un tomātu čilli zupa

by - 00:56

Idejas un iedvesmas, tas ir tas, ko gribu dot, aprakstot savas receptītes!

Tieši tāpēc nekad nesaku, ka tās ir atstrādātas, 100% pārdomātas un perfektas - jo tā NAV! Jo nekad, patiešām nekad, negatavoju savas receptes divreiz, tieši tāpēc, tās vienkārši nevar būt atstrādātas... Mans mērķis šeit - tikai padalīties ar ideju!

Man virtuve ir iedvesmas un radošuma vieta, kur gatavoju pēc konkrētā brīža sajūtām, vēlmēm un, izmantojot tieši tos produktus, kas tobrīd ienāk prātā. Un parasti līdz fotogrāfijai tas viss nemaz netiek, bet tajās retajās reizēs, kad tomēr kāds foto no pagatavotā telefona atmiņā tiek ielikts, tad dažreiz padalos ar savām idejām un recepti arī šeit www.aznaski.lv, vai tikai ar foto instagram.com/antrazv

Tāpēc vēlos tikai atgādināt un painformēt - šeit Jūs neatradīsiet līdz sīkumam atstrādātas un pārdomātas receptes! Tieši otrādāk - iedvesmas lidojumu, ko tālāk varat izmantot pēc saviem ieskatiem, mainot/uzlabojot/pieliekot/atņemot - papildini ar saviem mīļākajiem produktiem, izņem to, kas negaršo, vietā ieliec to, kas stāv jau nedēļu neizmantots ledusskapī u.t.t.

Virtuvē ir jāeksperimentē, lai atrastu savas garšas un izdabātu savām vēlmēm un sajūtām! Un nav vienmēr jānoslīpē konkrētās receptes (ja vien never vaļā savu restorānu vai kafejnīcu :)), tās ir jāmaina un jāmaina, lai nav garlaicīgi un, lai katru reizi šķivī ir citas krāsas, smaržas un garšas!

Un arī organisms būs pateicīgs par produktu un uzturvielu dažādību uzturā, noteikti! :)

Tāpēc novēlu nebaidīties, mainīt un variēt savas garšas un sajūtas un gatavot savas ideālās receptes! :)

Un ceru, ka kaut kas no manis gatavotā, kādu reizi idejiskā līmenī iedvesmos Jūs saviem pašu kulinārajiem eksperimentiem un radošajam piegājienam!

Šoreiz sildošai drēgnā un slapjā laika noskaņai, pabeigšu šo ziņu ar sātīgo, bet viegli pagatavojamo tomātu-pākšaugu čilli zupiņas receptes ideju. Manā šajā foto versijā, papildināta ar mīdijām (zupiņā iekšā) un garnelēm (gan iekšā, gan `rotājumā`), bet tik pat labi, var šo zupiņu gatavot pilnībā vegānisku, vai papildinot ar sev mīļiem produktiem (piemēram, ideāli būtu ar kūpinātu tofu - vegāniskā versijā, ar svaigo kazas sieru vai parmesan sieru - veģetārā versijā, ar vistas vai tītara fileju, kas iemarinēta sojas mērcītē, apviļāta kukurūzas cietē un apcepta uz pannas pirms pievienošanas zupiņai.


Pamatsastāvā:
  • 2 ķiploka daiviņas (var aizstāt ar kaltētām ķiploku pārslām)
  • 1 neliels sīpols
  • 1,5 cm ingvera saknes un 0.5 TK ingvera pulveris
  • 1 TK nigellas sēkliņu
  • 1 ĒK kaltētu pētersīļu + 1 TK kaltēta bazilika, vai 1-2 ĒK Provansas zaļumu (izvēlies zaļumus/garšaugus pēc savām vēlmēm)
  • 3 cm svaiga sarkanā čili pipariņa (var aizstāt ar tējkaroti kaltēto čilli pārslu)
  • 1 bundžiņa tomātu savā sulā
  • 3 vai 4 (atkarībā no lieluma) tomāti vai vēl 1 bundžiņa tomātu savā sulā
  • 1 bundžiņa balto pupiņu
  • 1 bundžiņa turku zirņu
  • 1 bundžiņa sarkano pupiņu
  • 2 ĒK sojas mērce
  • 1 ĒK eļļa
  • 1 TK Garam Masala garšviela (pēc vēlēšanās
  • 1 TK kurkuma un 1 TK sarkanās paprikas pulveris
  • sāls, pipari, šķipsniņa cukura (vislabāk brūnā)
  • papildus čilli un citas garšvielas pēc vēlēšanās
  • papildus 1-2 ĒK saldskābās čilli mērces pēc vēlēšanās

Papildus šajā versijā:
  • saldētas mīdijas un garneles
  • man vēl bija pusīte tējkarotes zaļā karija pastas papildus asumiņam šai jūras velšu versijai

Papildus idejām/variācijām:
  • pievieno konservēto kukurūzu vegāniskajā versijā, vai papildus kādu dārzeni - burkānu gabaliņus, paprikas gabaliņus, cukurzirņu pākstis
  • izteiktākai tomātu garšas niansei, papildini zupu ar saulē kaltētiem tomātiem
  • pievieno nedaudz kokosriekstu piena un rauga pārslas `sierīgākai` zupai vegāniskajā versijāeksperimentē ar garšvielām - neņem tās, kas rakstītas šeit, bet TĀS, kuras atrodamas Tavā virtuvē un veido TAVU ideālo garšu

Pagatavošana:

Ķiploku, čilli, ingveru, sīpolu sasmalcinu un kopā ar garšvielām (izņemot zaļumus) apcepu uzkarsētā eļļā aptuveni 1 min. Pievienoju sagrieztus tomātus un kaltētos zaļumus/garšaugus, pārleju sojas mērci un pasautēju vēl kādas 2 minūtes, līdz pievienoju tomātus savā sulā. Visu šo šautēju aptuveni 4-5 minūtes un tikmēr izņemu no bundžiņas un virtuves sietā noskaloju visus pākšaugu veidus. Pievienoju katliņā pākšaugus un sautēju vēl aptuveni 5 minūtes. Noņemu katliņu no karstuma un viegli sablenderēju zupu (ja vēlies viendabīgu blenderē līdz viendabīgai konsistencei, bet es šoreiz atstāju ne līdz galam blenderētu`, tā, lai vietām uzkožas kāds turku zirnītis vai pupiņa.

Lieku katliņu atpakaļ uz plīts, iemaisu saldskābo čilli mērci, mīdijas un garneles un sildu vēl pāris minūtes, kamēr mīdijas siltas.

Zupas šķidrums/biezums - vari gatavot pilnīgi biezu krēmzupu, bez papildus šķidruma un sablenderējot līdz krēmveida konsistencei;

- vari atstāt graudainu biezzupu - kā manā gadījumā ar pusblenderētu zupu jeb blenderējot līdz sev vēlamajai stadijai.

- ja vēlies šķidrāku zupu, gatavošanas procesā, pirms blenderēšanas, pievieno papildus ūdeni vai buljonu daudzumā pēc saviem ieskatiem.

Pasniegšanai:
  • pārber ar vēlamajiem zaļumiem
  • pārber ar sēkliņām (ķirbju, sezama u.t.t. vai nedaudz sasmalcinātiem valriekstiem, kas labi piestāv pupiņu-tomātu kombinācijai)
  • pasniegšanai ļoti gardi var izmantot kukurūzas jeb tortiljas trijstūrveidīgos čipsus
  • papildini ar rīvētu Parmesan sieru vai zilā siera gabliņiem, vai pat brī tipa, vai kazas siera gabaliem nevegāniskās versijās
  • un, protams, vieta Tavām nebeidzamajām idejām un izpausmēm, ar ko gardu vēl papildināt šo zupiņu!

Lai izdodas un garšo!

You May Also Like

0 comments