Karameļu krēms bez piena produktiem un bez baltā cukura

by - 04:07

*BEZ cukura *vegānisks *BEZ piena produktiem *BEZ miltiem *BEZ sviesta *BEZ olām


Visvienkāršākais, ātrākais, un nebaidīšos teikt, ka arī garšīgākais un veselīgākais karameļu krēms vai mērce, salīdzinot ar standarta "saldais krējums + sviests + cukurs" karamelēm :)

Pamatsastāvā:
  • 150 g dateles
  • 100 g mandeļu sviests (vai zemesriekstu sviests, ja tas Tev garšo labāk, vai pieejams mājās)
  • citrona sula, pēc vēlēšanās
  • ūdens, pēc nepieciešamības
Karameļu krēma biezumu vari variēt pēc saviem ieskatiem vai paredzētajam izmantošanas veidam, piemēram, papildinot ar to svaigēdāju kūkas virskārtu papildus pievieno pāris ēdamkarotes kokosa eļļu, bet nepievieno ūdeni, savukārt, ja vēlēsies iegūt šķidrāku - lejamu mērci - desertu, saldējumu pārliešanai, tad pievieno vairāk ūdens līdz iegūts vēlamais biezuma/šķidruma līmenis.

Es šoreiz gatavoju biezu, krēmīgu mērci, ar ko papildināt un pasniegt gan desertus, gan kūciņas un kēksiņus, iegūstot bieza Grieķu jogurta vai trekna skābā krējuma konsistences biezuma karameli.

Mandeļu (vai citu riekstu sviesta) pievienojamais apjoms atkarīgs no tā, cik saldu vēlaties karameles gala rezultātu - jo mazāk riekstu sviesta, jo saldāka karamele!

Pagatavošana

Pagatavošanā visilgāko laiku aizņem dateļu mērcēšana, tām pirms karameles gatavošanas jābūt mīkstām, tāpēc vēlams izmērcēt siltā vai remdenā ūdenī vismaz pāris stundas iepriekš.

Tālāk jau tik jāņem blenderis un jāsablenderē dateles līdz viendabīgai konsistencei, papildinot ar nedaudz citrona sulas (pēc vēlēšanās, man bija 1 TK) un ūdens vai kokosa eļļas (ja gatavo karameli, piemēram, kūkai un to ledusskapī vēlies atdzesēt stingru), daudzumu skatoties, pēc vēlamā gala rezultāta biezuma.

Es daru tā, ka vispirms blenderī lieku dateles ar nedaudz citrona sulas un 2 ĒK ūdens, pablenderēju līdz tās jau sadalījušās sīkos gabaliņos un tad pievienoju arī mandeļu sviestu un blenderēju līdz vēlamā gluduma un krēmīguma līmeņa karamelei. Ja nepieciešams, ik pa brīdim pārbaudot, vai nevajag papildināt kādu ēdamkaroti ūdens vai riekstu sviesta, ja karamele joprojām pārlieku salda.

Tas arī viss - tieši tik vienkārši!

Izmantošana
  • Izmanto uzreiz, svaigēdāju karameļu siera kūkas virskārtai, vai kādas tortes krēma kārtai starp biskvītiem;
  • vai liec burciņā un ledusskapī, izmantojot karameli uz savas pēcpusdienas tostermaizītes vai rīsu galetes kopā ar kafiju;
  • vai pasniedz, kā garnējumu desertam;
  • un kāpēc gan nepamēģināt pasniegt blakus džemam un medum arī kādā siera platē?!
  • vai pagatavo mega labus svaigēdāju karameļu desertus, piemēram raw snikerīšus (šajā receptē gan karamele pagatavota mazliet savādāka, un ar Indijas riekstu sviestu, bet šī karamele būs tieši tik pat iederīga);
  • un, ja esi liels kārumnieks, ēd tāpat - karotēm vien :)
  • vēl, man šķiet, šis krēms ideāli piestāv ar mazliet rūgtenajiem valriekstiem un pekanriekstiem, piemēram, kādai mega gardai pekanriekstu tartei vai valriekstu raw batoniņiem (piemēram, kaut ko, līdzīgu šīm valriekstu karameļkūciņām, kurām vari izmanto arī augstākminēto karameļu krēma recepti)
Nu redz, cik daudz variāciju, gan pašas karameles pagatavošanai (variējot ar riekstu sviestiem, šķidrumu/biezumu, pievienojot žāvētas aprikozes vai vīģes, vai svaigu banānu), gan nebeidzamajai izmantošanas recepšu daudzveidībai!

You May Also Like

0 comments