Gaisīgais ķirbja suflē

by - 03:58

*AR piena produktiem *AR olām *BEZ cukura *BEZ kviešu miltiem *BEZ sviesta *BEZ taukvielām

Gaisīgs, mutē kūstošs deserts vai pat brokastu gardums, ja nepārsaldināsi ar cukuru. Vienīgi uzreiz brīdinu - šī nav no tām ķirbja kūkām, kur ķirbi apēd pat tā nīdēji, jo garšā to pat nejūt - šeit jūt, un kā vēl! Īsts ķirbja garšas deserts.

Pat necerēju uz tādu pufīgumu, sulīgumu un gaisīgumu rezultātā, bet sanāca tiešām interesanti.

Tātad recepte īsteniem ķirbju un piena produktu mīļiem - Gaisīgais Ķirbja Suflē!

Sastāvā:
  • 180 g vājpiena biezpiens
  • 150 g Grieķu Baltais jogurts
  • 2 olas
  • 250 g sablenderēta ķirbja masa
  • 1 TK vaniļas esence vai vaniļas cukurs
  • 1 TK cepampulveris
  • 2 ĒK kukurūzas milti
  • 1 ĒK kukurūzas ciete
  • 2 ĒK medus
  • 1/4 TK sāls
  • papildus saldinātājs pēc saviem ieskatiem un vēlamajā daudzumā, lai iegūtu savu salduma devu :) (cukurs, kļavu sīrups, stēvija, vai citi cukura aizstājēji)

Papildus, pēc vēlēšanās:
  • 1 ĒK kanēlis + 1 ĒK cukurs
  • 1 ĒK mandeļu sviests

Pasniegšanai pēc vēlēšanās:
  • svaigēdāju karameļu krēms (raw, vegānisks, BEZ piena produktiem, BEZ cukura- bet ļooooti salds!)
  • piparkūkas vai citi cepumi (auzu pārslu, piemēram)
  • kokosriekstu skaidiņas vai mandeļu skaidiņas

Pagatavošana:

Pagatavošana pavisam ātra un ērta, ja izmanto blenderi. Tāpēc pat nedaudz brīnījos par gala rezultāta gaisīgo suflē struktūru, jo olas nekūlu ar putotāju vai mikseri, tāpat, kā neatdalīju dzeltenumus no baltumiem (jo tieši atsevišķi putoti baltumi nereti rada suflē pufīguma un maiguma konsistenci!) Bet nē, šoreiz pat nekā tamlīdzīga - ieliku blenderī svaiga (!!) ķirbja gabaliņus, kopā ar medu, vaniļas esenci, šķipsniņu sāls un olām, un visu sablenderēju šķidrā masā. Mans blenderis laikam ir ļoti jaudīgs, jo svaigais ķirbis nostrādāja perfekti, pārvēršoties pilnīgi viendabīgā šķidrajā ķirbju-olu `smūtijā`, bet, protams, var izmantot arī ceptu vai mīksti sautētu ķirbi, ko sablenderē tāpat, kā svaigā ķirbja versijā.

Kad šis padarīts, tad pievienoju arī biezpienu un atkal sablenderēju visu krēmīgā masā. 

Atsevišķā trauciņā sajauc kukurūzas cieti ar kukurūzas miltiem un cepampulveri, un šajā brīdī vari pievienot arī papildus cukuru vai citu saldinātāju pēc izvēles, lai iegūtu sev vēlamo salduma pakāpi.

Bļodiņā lej sablenderēto masu, ar konditorejas lāpstiņu iemaisa tajā jogurtu un iesijā kukurūzas miltu maisījumu, iemaisot to vienmērīgi mīklā.

Gatavo mīklu lej cepamtraukā un virspusi, ja ir vēlme papildina ar izvēlētajiem papildinājumiem - pārber ar kokosa skaidiņā, vai mandeļu skaidiņām, vai es, piemēram, virspusē vietām uzliku nelielas mandeļu sviesta pikas un visu virspusīti pārbēru ar kanēļa un cukura aizvietotāja (bet var izmantot brūno cukuru) maisījumu. (Foto šis kanēļa pārklājums nav redzams, jo kanēlis, cepoties, rada nedaudz iedeguma izskatu suflē (kā pārsauļojies :)), tāpēc man tas izceļot no formas tika apgāzts otrādi un atrodas suflē apakšpusē).

Suflē cepu ūdens tvaikā (krāsns apakšējā nodalījumā liekot milzīgu cepamtrauku ar ūdeni) vispirms 170 grādos 20 minūtes, bet pēc tam apklāju ar foliju, nogriezu temperatūru līdz 160 grādiem un cepu vēl 30-35 minūtes, līdz suflē ir gandrīz stingrs, bet ne pārcepies un, pakustinot trauku, liekas vēl nedaudz viļņveidīgi kustīgs.

Jāskatās arī, vai foliju nevajag pārklāt jau ātrāk, ja suflē sāk piedegt, vai vēlāk, ja joprojām ir ļoti šķidrs un neapbrūnējis.

Suflē jāpasniedz pilnībā atdzesēts, vislabāk, vismaz uz nakti atstāts ledusskapī.

Pasniedz, ar ko vien sirds vēlas, pārberot ar piparkūku vai auzu pārslu cepumiņu drumstalām, šokolādes skaidiņām vai saldo BEZ cukura karameli.

Brīdinu! Un atceries, negatavo šo, ja Tev negaršo ķirbis pēc būtības! :)

You May Also Like

0 comments