Atvasaras un ziemas divu dabu kūka

by - 02:52


Vasarīgo svaiguma atskaņu kūciņu ar šokolādīgi sātīgo papildinājumu ziemīgākai un sildošākai noskaņai!

Mana rudens un ziemas ieskaņas kūka, kad tik ļoti gribās gremdēties vasaras gaisīgajās un svaigajās atmiņās, bet tajā pašā laikā gribās piezemēties ar sātīgi sildošu un drēgnākiem laikapsrtākļiem pieskaņotu sātīgumu, kas silda un saldina tumšo un vēso vakaru noskaņu – tāpēc no saldētavas tiek izņemtas vēl šajā vasarā nesen tur paslēptas zemenes un mellenes, kas apvienojot ar krēmsieru rada kūkas svaigo un krēmīgi gaisīgo daļu, bet pamatā sātīgajam pieskārienam un saldajam aukstā gada laika piezemējumam – pamatīgi šokolādīgs tradicionālās braunija mīklas biskvīts un vārīts karameļu-banānu krēms.

Tik daudz sajūtu vienā kūkā! 

Eksperimentē ar savām garšām un sāc tukšot saldētavas vasaras sataupītos ogu krājumus, lai gremdētos siltajās atmiņās :)

Bet uzreiz brīdinu - šī nebūs liesā mazkoloriju vai veselīgā kūka. Šī būs `kārtīga` Kūku Kūka :)

Man šokolāde un karamele raisa tādas sildošas sajūtas, tāpēc tās devēju par kūkas ziemas daļas kārtām. Bet, ja braunija mīklai vai banānu karamelei, pievienosi kādu šķipsniņu ingvera un kanēļa vai piparkūku garšvielu, vai pat čilli, tad nav šaubu - sildoša un ziemas sajūtas un aromātus raisoša būs šīs kūkas apakšdaļa - noteikti!

Pamatne - Klasiskais šokolādes braunijs: 
  • 60 g milti 
  • 3 olas 
  • 150 g šokolāde 
  • 130 g sviests 
  • 120 g cukurs 
  • 1 ĒK kakao 
Izkausētu sviestu un šokolādi sajaucu ar nedaudz saputotām olām ar cukuru un pakāpeniski iesijāju un iecilāju miltus, kamēr tie vienmērīgi iemaisījušies.

Cepu brauniju 18-20 minūtes 180 grādos 25 cm diametra formā.

Gatavo brauniju atdzesē.

2.kārta – banānu karamele: 
  • 2 banāni 
  • 200 g iebiezināts piens ar cukuru 
  • 30 g sviests 
  • 30 ml saldais krējums 
  • 30 g cukurs 
Nleielā katliņā izkausēju sviestu, pievienoju cukuru un banānu šķēlītes, viegli karamelizējot banānus aptuveni 2-3 minūtes. Pievienoju saldo krējumu un pasautēju vēl 2 minūtes, līdz iemaisu arī iebiezināto pienu. Pasildu, nepārtraukti maisot aptuveni 3 minūtes un atstāju banānu karameli atdzist, pārliekot citā bļodiņā.

Kad braunijs un karamele atdzisuši līdz istabas temperatūrai, tad karameli ar banāniem lieku uz braunija kūkas formā un tālāk jau atdzesēju ledusskapī līdz kūkas nākamo kārtu papildināšanai.

Vasaras atskaņu kārtām, savukārt, pienācis laiks tukšot vasaras gardumus, kas saglabāti saldētavā un apvienot ar gaisīgiem, bet sātīgiem svaigā siera krēmiem (kā nekā ievārījumiem, vēl pienāks laiks - ziema gara! Jāsāk ar sasaldēto ogu svaiguma atdzīvināšanu :))

3.kārta – zemeņu siera krēms: 
  • 300 g Rasa krēmsiers 
  • 200 g saldais krējums + šķipsniņa sāls un cukurs 
  • 70 g iebiezināts piens 
  • 400 g sablenderētas zemenes 
  • 100 g cukurs 
  • 10 g želatīns + 50 ml piens 
  • 2 g citronskābe 
Krēmsieru ar mikseri saputoju kopā ar iebiezināto pienu, cukuru, citronskābi un sablenderētām zemenēm. Ieputoju pienā pagatavotu želatīnu. Beigās iecilāju krēmsiera masā arī šķipsniņu sāls un cukuru saputotu saldo krējumu.

Gatavo krēmsiera-zemeņu krēma kārtu liek uz ledusskapī vai saldētavā atdzesētajām braunija un banānu karameles kārtām, (kūkas formā ar noņemamām malām) atstājot 1/5 daļu krēma virskārtas dekorācijai (pēc vēlēšanās).

Kūkas formu lieku atpakaļ ledusskapī (vai saldētavā, ja nepieciešams ātrāks gala rezultāts), kamēr tapinu nākamo kūkas siera krēma kārtu.

4.kārta – melleņu siera krēms: 
  • 300 g Rasa krēmsiers 
  • 200 g saldais krējums + šķipsniņa sāls un 1 ĒK cukurs 
  • 130 g iebiezināts piens ar cukuru 
  • 300 g mellenes 
  • 15 g želatīns + 50 ml piens 
  • 2 g citronskābe 
Krēmsieru atkal saputoju ar iebiezināto pienu un šoreiz ar mikseri ieputoju siera masā arī mellenes un nobeigumā citronskābi. Pievienoju un vienmērīgi ieputoju masā pienā pagatavotu želatīnu.

Nobeigumā atkal iecilāju saputotu saldo krējumu ar šķipsniņu sāls un cukuru un lieku melleņu krēmu kūkas formā virs jau sastingušā zemeņu siera krēma.

Kūkas vienkāršajam gala dekoram, tās viducītī pārklāju atlikušo zemeņu krēmu (1/5 dāla, ko atliku sākumā) un ar irbulīti veidoju krēma uzkalniņus.

Kūciņu sastindzinu ledusskapī un dekorēju pēc vēlēšanās - vislabāk vienkārši ar mellenēm vai zemenēm, jo tās ir arī kūkas sastāvā.

You May Also Like

0 comments