Croquants aux amandes jeb Franču mandeļu-pistāciju cepumi

by - 03:57

Reti, kad gatavoju kādu oriģinālrecepti, bet tās divas reizes gadā, kad uznāk iedvesma, pagatavot no šīs French Baker grāmatas, vienmēr sev atgādinu - ja nenosvērsi, tos pāris gramus miltu, vai sviesta, tad nesanāks, kā vajag - jo kas gan būtu, macaroon, eklēru, kruasānu, plaucētās mīklas izstrādājumu, un citu Franču gardumu recepšu rezultātā, ja sastāvdaļas pievienotu uz aci?!

Oriģinālā recepte:
  • 250 g kviešu milti
  • 250 g pūdercukurs
  • 250 g mandeļu milti
  • 3 olas + 1 pārsmērēšanai
  • 2 TK vaniļas ekstrakts
  • 2 TK apelsīnu ekstrakts
  • 200 g mandeles (bez miziņas)
  • 100 g pistācijas (ilzobītas, nesālītas)
Šoreiz arī, protams, nedaudz pamainīju recepti pa savam, līdz ar to, neapgalvoju, ka rezultāts tekstūras ziņā bija perfekts un izskats tik izcils, kā pavārgrāmatas lapās, bet garša... dievīga vienalga!

Manā versijā, kā par brīnumu, neko ļoti daudz nemainīju, tikai mazliet, mazliet ne tik ļoti grēcīgu šo Franču virtuvi pagatavoju - samazinot kviešu miltu un cukura apjomus:
  • pusi kviešu miltu aizstāju ar auzu miltiem
  • cukuru liku tikai aptuveni 150-180 gramus un pusi uz pusi - brūno un balto cukuru (un jāsaka, ka salduma pilnīgi pietika - nemaz nevajadzēja tos 250 g!)
  • apelsīnu ekstrakta vietā pievienoju svaigi spiestu apelsīna sulu + pierīvēju arī apelsīna miziņas drumstalas
  • riekstus, kas neietilpst miltu masā, bet pievienojās mīklai vēlāk, bēru uz aci, nesverot, bet tik cik gribējās, lai ir, bet, lai mīkla arī turās kopā. Un mandeles neizmantoju veselas, bet gan blanšētu mandeļu gabaliņus (nopērkami Gemoss).
Pagatavošana:

Visus miltu veidus un cukuru samaisa kopā lielā bļodā. Pa vidu izveido bedrīti, kurā iesit olas, pievieno apelsīnu sulu (vai ekstraktu oriģināli) un vaniļas ekstraktu, un lēnām ar pirkstiem, iecilā miltus olās, šādi mīcot masu, līdz sāk veidoties, kaut kas līdzīgs smilšu vai cepumu mīklai. (Vispār rakstīts, ka šo procesu jādara uz galda virsmas - bet arī bļodā nebija ne vainas).

Tad pievieno arī riekstus un iemaisa mīklā.

No mīklas veido vairākus (grāmatā rakstīts - piecus) aptuveni 5-6 cm diametra cilindrus, ko liek uz cepampapīra, pārsmērē ar viegli sakultu pārsmērēšanai atlikto olu un cep 170 grādos 20 minūtes (manā krāsnī bija 16 min).

Izņem cilindrus no cepeškrāsns, nedaudz padzesējot, līdz var tiem pieskārties, lai nav pārāk karsti, un sagriež 2-3 cm šķēlēs. Katru šķēli liek uz cepampapīra un atpakaļ cepeškrāsnī vēl uz 15 minūtēm (man bija 12-13 min), kamēr cepumi zeltaini apbrūnējuši.

Mani komentāri:

Lai gan sākotnēji, iespējams, process liekas garšs un sarežģīts, dēļ divkāršās cepšanas, tomēr, šis, manuprāt, tomēr ir viens no vienkāršākajiem un mazāk cimperlīgajiem Franču konditorejas recepšu našķiem. Turklāt BEZ sviesta, kas Franču receptēm ir diezgan reta parādība :D

P.s. Šai divkāršās cepšanas metodei izrādās ir vēsturisks skaidrojums, jo tā vēsturiski radīta ar mēŗķi, lai cepumi būtu ilgāk uzglabājami, un jūrniekiem tālajā ceļā būtu iespēja tos paņemt līdzi un mieloties ilgu laiku :)


P.s.2. Starpcitu, šomēnes arī Četras Sezonas ir Franciskās noskaņās, bet no manas puses tur šoreiz (varbūt ne tik ļoti franciskas, bet garšīgas gan) recepšu idejas, lai izkrāsotu darba dienu vakariņas ar gardiem ēdieniem un iepriecinātu sevi pēc garas darba dienas ar koši piepildītu šķīvi pie vakariņu galda. :)
Oktobris Četrās Sezonās - idejas darba dienām

Keila pesto ar sezama vistu un kukurūzas spageti

Medotais un ceptais Lapzemes siers

Oranžo dārzeņu un kazas siera zupa

You May Also Like

0 comments