Rudens ķirbja uznāciens

by - 14:57


Rudens kā rudens - kā gan bez ķirbja!

Pagajušajā gadā jau eksperimentēju ar dažādām ķirbju saldumu receptēm, bet šosezon elementāras, vienkārši pagatavojamas (ja vien ir labs blenderis) receptes gan saldai, gan sāļākai gaumei!

Tāpēc man patīk ķirbis, ka to tāpat, kā burkānu vai batāti, vari ielikt visur gan saldajā, gan kūkā, gan maizē, gan sāļā sacepumā, kišā, sautējumā vai salātos.

Šoreiz manas šīs nedēļas top 3 ķirbja receptes, kamēr pārējās (piemēram, mega labs ķirbja sāļais siera pīrāgs, ko ēd pat ķirbja noliedzēji!) palika aiz foto objektīva kadra, bet varbūt citreiz!

Priecājies un baudi oranžīgu rudeni!

P.S. Starpcitu, arī Septembra Četrās Sezonās varēji baudīt gardu ķirbju-biezpiena sacepumu, ko piedāvāju sadaļā BEZ Miltiem (tur arī vēl 3 rudenīgas bezmiltu receptes!)

Bezglutēna - ķirbja biezpiena plācenīši ar griķu mannu cepti krāsnī
*BEZ kviešu miltiem *AR piena produktiem *AR olām 
  • 200 g biezpiens 
  • 300 g ķirbis (bez mizas) 
  • 2 olas 
  • 1 TK kurkuma 
  • 2 ĒK brūnais cukurs 
  • 80 g griķu manna (BIO no Z/s Bebri
  • šķipsniņa sāls 
  • 1/3 daļas vaniļas pāksts sēkliņu 
  • papildus cukurs vai cits saldinātājs pēc saviem ieskatiem 
  • papildus rieksti, sēkliņas pārkaisīšanai, pēc savām vēlmēm
Pagatavošana:

Sablenderē ķirbi, biezpienu, olas, kurkumu un brūno cukuru krēmīgā masā (man tas ļoti ātri 1 min. laikā izdevās ar Nutribulet smūtiju blenderi).

Krēmīgajā masā iemaisa sēkliņas no vaniļas paķsts un griķu mannu (protams, drīkst izmantot arī parasto mannu, tad gan recepte nebūs bezglutēna!).

Pārklāj trauku ar vāku vai dvieli un atpūtina mīklu aptuveni 20-30 min.

Liek pa 1-2 ēdamkarotēm mīklas silikona kēksiņu veidnes apaļajās formiņās un cep 180 grādos 15 minūtes*, vai kamēr redzams, ka plācenīši gatavi, jo cepšanas laiks ļoti atkarīgs no plācenīšu lieluma, augstuma un krāsns īpatnībām.

*plācenīšus var cept arī uz pannas eļļā, apcepot no abām pusēm, kā tradicionālas pankūciņas - biezpiena plācenīšus.

Dzeltenā ķirbja humuss ar mandeļu sviestu 
*BEZ piena produktiem *BEZ glutēna *Vegānisks 
  • 1 bundžiņa Turku zirņu 
  • 300 g krāsnī cepts ķirbis 
  • 1 ĒK mandeļu sviests 
  • 1 ĒK mandeļu eļļa 
  • šķipsniņa jūras sāls 
  • šķipsniņa čilli* 
  • šķipsniņa kurkuma * 
  • 1-2 ĒK ūdens (pēc vēlamās biezuma pakāpes)
  • *garšvielas pēc saviem ieskatiem
Pagatavošana:

Mīkstu, krāsnī ceptu ķirbi sagriež gabalos, Turku zirņiem nolej ūdeni. Visas sastāvdaļas liek jaudīgā blenderī un blenderē līdz viendabīgai konsistencei. Papildina ar garšvielām pēc saviem ieskatiem, sāli un čilli variējot pēc savām garšu kārpiņām. Pievieno papildus eļļu vai ūdeni, ja vēlies šķidrāku humusu.

Ķirbja maize ar plūmēm, šokolādes gabaliņiem un banāniem
*AR kviešu miltiem *AR piena produktiem *AR olām
  • 200 g krāsnī cepts dzeltenais ķirbis (var, protams arī oranžo klasiku :)) 
  • 50 g banāns 
  • 2 olas 
  • 100 g sviests 
  • 100 ml piens 
  • 3 ĒK skābais krējums 
  • 150 g cukurs (daudzumu variēt pēc vēlamās salduma pakāpes) 
  • 300 g kviešu milti (vai vairāk, pēc nepieciešamības mīklas jaukšanas procesā) 
  • 1 TK cepamais pulveris 
  • 1/3 TK soda 
  • 1 TK kanēlis 
  • 1 TK mango (vai ābolu, vai baltvīna) etiķis 
  • šķipsniņa sāls 
  • 3 ĒK kokosriekstu skaidiņas (pēc vēlēšanās)
Papildus*:
  • Šokolādes gabaliņi 
  • Svaigas plūmes, sagrieztas vēlamā lieluma gabaliņos 
  • Banāni 
  • Cukura-kanēļa maisījums, sezama sēkliņas virpusei
* papildus piedevas pievienot pēc saviem ieskatiem, variējot ar svaigajiem augļiem vai ogām, žāvētajiem augļiem, riekstiem u.t.t.

Pagatavošana:

Ķirbi un banānu sablenderē viendabīgā masā un pievieno mango etiķi. Olas viegli saputo. Sviestu saputo ar cukuru, pieputo olas un skābo krējumu. Iemaisa blenderēto ķirbi.

Kviešu miltus sajauc ar cepamo pulveri, kanēli, kokosriekstu skaidiņām, sodu un kanēli.

Miltu maisījumu pakāpeniski iecilājot, iemaisa mīklā. Mīklā iemaisa arī vēlamās piedevas - man bija šokolādes gabaliņi un ar kukurūzas cieti apbērti svaigu plūmju gabaliņi. (Var arī banāna gabaliņus - garšos vēl labāk! :D)

Kēksu - maizīti lej garenajā kēksa formā, pārklāj ar vertikāli pārgrieztu banānu, uz pusēm vai 4 daļās pārgrieztām plūmēm un pārber ar sezama sēklām un ēdamkaroti cukura-kanēļa maisījuma.

Cep 180 grādos 40-45 minūtes vai kamēr iedurts kociņš iznāk sauss.
Ķirbju - biezpiena sacepums Septembra 
Četrās Sezonās no manis

You May Also Like

0 comments