Umami garša sojas mērces izpildījumā uz zaļā karija čilli zupa

by - 02:23

Vai zināji, ka sojas mērce ir viena no retajām ēdienu gatavošanas sastāvdaļām vai pasniegšanas piedevām, kuras sastāvā apkopotas visas piecas garšas vienuviet - salda, sāļa, rūgta, skāba un umami!

Miso zupas, woki, nūdeļu ēdieni, suši... šī ir nebeidzamā klasika, kurā sojas mērcei ir būtiska loma, bet nu jau kādu laiku, to izmantojam dažādu ēdienu pagatavošanā arī savās virtuvēs, ne tikai baudot ēdienus Āzijas virtuves (lasi Ķīnas un Japānas) restorānos.

Prieks, ka arī pie mums ir pieejamas ne tikai klasiskās sojas mērces, bet arī samazināta sāls daudzuma (un tas Kikoman mērcēs panākts nevis atsšķaidot sojas mērci ar ūdeni, bet gan pašā mērces raudzēšanas procesā!) bezglutēna (Tamari), Teryaki, saldā sojas mērce un citi dažādi mērču paveidi, ko īpašā seminārā kopā ar Japāņu šefpavāru prezentēja uzņēmums Cesars un mums visiem pazīstamais un iecienītais mērču zīmols Kikoman.

Viena atziņa, ko varēja gūt seminārā noteikti bija izpratne, kāpēc iegādāties dārgāku mērci, nevis veikala plauktos stāvošo "it kā tādu pašu" cita zīmola sojas mērci, kas maksā reizes 3-4 lētāk, jo tad, kad tu redzi un dzirdi, kāds ir mērces ražošanas process soli pa solītim, tad saproti, ka LABU sojas mērci saražot LĒTI nevar. Un piedodiet man, nevaru iedomāties, tieši no kā un kādā veidā ir ražota sojas mērce, ko var iegādāties cenā pat zem 1 Eiro, ja ņem vēl vērā veikala uzcenojumu, preces ceļu līdz veikala plauktiem, nemaz nerunājot par ražōšanas procesu! Un to mēs pēc tam lietojam uzturā? - Nē, paldies!

Otra lieta - mērču daudzveidība - bezglutēna, salda, sāļa, marinādei, BBQ, bio, u.t.t.!

Piemēram, Kikoman, kas ir Latvijā viens no atpazīstamākajiem un iecienītākajiem šo mērču veidu zīmoliem piedāvā ļoti plašu klāstu ar jau sagatavotām mērcēm katrai gaumei, receptei un situācijai. To, ko japānis varbūt mājās jauks pats, mērci apvienojot ar garšvielām, etiķiem, eļļām, mēs varam nopirkt jau sagatavotu skaistā stiklā pudelītē.

Ar sortimentu vari sīkāk iepazīties arī Cesars mājas lapā.

Ko vēl bez Kikoman mērcēm iesaku izmēģināt arī Tev no Cesara produkcijas?

Sāļie banānu čipsi - tiešām čipsi! Tikpat plāni un kraukšķīgi, kā ierastie kartupeļu čipsi, tikpat dažādās garšu variācijās - BBQ, pikantie, siera un citi! Un pat iespējams nepateiksi, ka gatavoti tieši no banāniem

Kokosriekstu ūdens! Cik nav dzirdēts par kokosriekstu ūdens veselīgo dabu, bet veikalos bieži vien nopērkami pārsaldināti kokosriekstu ūdens attāli līdzinieki, bet šis ir patiešām kokosriekstu ūdens! Mans favorīts bija klasiskais, jo tomēr tieši šis būs bez nekādām pievienotām papildsastāvdaļām - tīrs un 100% kokosrieksta ūdens! Bet sortimentā bija arī ananāsu, līčes augļu un pat mango kokosriekstu ūdeņi! Garšīgi un veselīgi!

Tāpat seminārā pieredzējušais Japāņu šefpavārs pagatavoja dažādas mērču variācijas, ko izmantoja japāņu tradicionālo ēdienu sastāvā! Izskatījās garšīgi un tā, kā gatavo īsts japānis, neviens latvietis ramen zupu vai nigri suši tomēr nepagatavos :) Bet es iedvesmojoties, nedēļas nogalē sojas mērci izmantoju gardā garneļu zaļā karija zupā ar mung pupiņu nūdelēm, kas gan nav gluži japāņu ēdiens, jo karijs un tā... (:D), bet tieši šādu aso kombināciju man gribējās - recepte zemāk).

Lūk manas Zaļā karija* Garneļu zupas sastāvs:
  • zaļā karija čilli pasta
  • ingvers
  • citronzāle
  • kurkuma
  • sarkanais čilli pipariņš
  • labi daudz kinza
  • tomātu pārslas
  • sinepju sēklas
  • sezama eļļa
  • sojas mērce ar samazinātu sāls saturu
  • kokosriekstu piens
  • tomāts un cherry tomātiņi
  • mung pupiņu nūdeles (var izmantot arī plānās rīsu nūdeles vai citas)
  • mīdijas (var aizstāt ar baltās zivs fileju vai citiem jūras produktiem)
  • garneles
  • baklažāns, dzeltenais kabacis, paprika, zaļās kāršu pupiņas, zaļie zirnīši, burkāns (un/vai citi dārzeņi brīvās izvēles formā)

*StockPot asuma pakāpēs mērot es šim dotu 5 vai 6 - man patīk asas lietas!

Īsumā par zupas pagatavošanu:
Vispirms sezama eļļā apcep visas garšvielas un zaļā karija čilli pastu. Katliņā pievieno sagrieztus dārzeņu gabaliņus, pārlej ar sojas mērci un apcep pāris minūtes. Pārlej ar ūdeni. Vāra līdz sāk burbuļot. Pievieno kokosriekstu pienu un nūdeles. To vārīšanas laiks bija 5 minūtes, tāpēc pēc 2 minūtēm pievienoju arī mīdijas. Kad zupa jau šķiet gatava, pievienoju garneles, uzlieku vāku un astāju uz pāris minūtēm uz siltā plīts riņķa (bet pati plīts jau izslēgta).
Sasilda un izsilda rudens iesnas šī zupa nudien!

You May Also Like

0 comments