Augusta garšu kokteilis - krāsaini wrapi un veselīgas idejas

by - 06:41

Augusts noteikti ir krāsains mēnesis gan notikumos, gan nepastāvīgajos laikapstākļos, gan garšās un smaržās! 

Augusta Četrās Sezonās šomēnes no mana iedvesmas lidojuma atradīsi idejas gardiem un veselīgiem wrapiem dažādās versijās, piemēram:
  • vegānais zaļā humusa vraps, ja gribi iztikt bez piena un citiem dzīvnieku izcelsmes produktiem 
  • diētiskais grilētās balzamiko vistiņas un ananāsa vraps salātlapās BEZ maizes un miltiem 
  • krāsainais un veselīgais rīspapīra vraps ar netradicionālu plūmju mērces akcentu mazliet eksotiskākām garšām 
  • vasaras grildārzeņu un pesto vraps būs ideāls kādai veselīgai dārza ballītei vai piknikam 
  • veģetārais vitamīnu vraps ar kazas sieru - interesanata un izmēģināšanas vērta kombinācija, ko veido biete, fenhelis, upene, zaļumu deva un, protams, tā nebūšu es, ja kaut kur nepielikšu kazas sieru (tam vienmēr atrodas vieta, kādā no manām receptēm! :)) 
  • brokastu vraps ar gaisīgu olu kulteni, mārrutku krēmu un mazsālīto lasi - perfektai brīvdienas brokastu kombinācijai, bet, man šķiet, ka es no šī neatteiktos arī ne pusdienās, ne vakariņās 
  • rostbifa vraps ar pikantiem mazsālīto gurķu salātiem tādai sātīgākai uzkodai vai Olimpisko spēļu skatīšanās vakaram ar draugiem pie alus kausa 
Kas vēl šomēnes aktuāls manās garšās? 

Patiesībā gandrīz viss, kur ir iekļauti sezonas dārzeņi un augļi/ogas!

Piemēram, nereāli vienkārša un ātra vieglo vakariņu ideja:

Salāti no sezonas dārzeņiem AR VESELĪGO ZAĻUMU MĒRCI

Salātu sastāvā vari likt dārzeņus pēc izvēles - man bija tomātu šķēlītes, gurķu strēmeles, dzelteno cukini strēmeles un svaiga puķkāposta rozītes, ko papildināju ar kādu Mozarella siera bumbiņām un zālumiem pārbagātu vieglo mērcīti.

Mērcītes sastāvā:
  • liela sauja ar svaigām bazilika lapiņām, 
  • tik pat liela sauja ar pētersīļiem,
  • vēl pa kādai spinātlapiņai, 
  • asumiņam ne tikai melnie pipari, bet arī kripatiņa čilli
  • un viss kopā sablenderēts ar Islandes Skyr (vai Grieķu jogurtu), veidojot svaigu un netreknu, bet ļoti garšīgu mērci.
Papildus Ideja! Pārpalikušo mērci nākamajā dienā sajaucu ar vājpiena biezpienu garšīgām zaļajām brokastīm!
Citām veselīgām mērcīšu idejām, vari ieskatīties arī šeit.

Nav vairs tik daudz to karsto dienu, kā gribētos, ņemot vērā, ka augusts tomēr vēl ir vasaras mēnesis, bet tas neliedz pagatavot izcili vienkāršu, ātru un vēl vairāk garšīgu vasaras desertu - granitu!

Kas labs šajā vienkāršajā gardumā:
+ ātri pagatavojams
+ veselīgs
+ vegānisks (nesatur olas un piena produktus)
+ nesatur miltus un glutēnu
+ sastāv pamatā no 3 sastāvdaļām
+ vari variēt ar sezonas ogu garšām
+ vari iztikt bez cukura vai saldināt pēc saviem ieskatiem (ar medu, agaves sīrupu, kļavu sīrupu banānu, utt)


Tātad MELLEŅU GRANITA:

Sastāv no šī gada ražās saldētajām mellenēm, kokosriekstu piena, pāris piparmētru lapiņām (pēc vēlēšanās) un saldinātāja (pēc vēlēšanās). Visu iekšā blenderī kopā ar vairākiem ledus gabaliņiem un minūtes laikā granita gatava! 
Tik pat vienkāršs saldētais deserts būs banānu-Indijas riekstu saldējums vai banānu siera kūkas saldējums, turklāt abi arī bez piena produktiem.


ĀTRIE KABAČU PLĀCENĪŠI krāsnī- alternatīva kabaču pankūkām ātrākā, ērtākā versijā bez eļļas.
Kabaču pankūkas ir mans kabaču sezonas gardums, bet negribās stāvēt pie plīts, kamēr uzcep katru pankūku, tāpēc es kabaču `pankūkas` gatavoju pa savam - krāsnī! Tā nu tapa kabaču-siera plācenīši, kuru sastāvā kabacis, pavisam nedaudz rīvēts siers, ola un kripatiņa turku zirņu miltu. Protams, vēl garšvielas pa savai gaumei,labi daudz zaļumu, un papildinājumam, siera gabaliņi un pamatīga sēkliņu deva.... 10-12 min krāsnī un plācenīši gatavi!


BURKĀNU-CUKINI MEDUS MAFINI no pilngraudu auzu miltiem, ar kokosu, zemenēm un ķiršiem

Burkānkūkas tipa mafini un kēksiņi ir mans pēdējā laika mīļākais cepamobjekts dažādās sastāvdaļu komplektācijās un improvizācijās. Šoreiz burkāni tikai papildināti ar ne mazāk veselīgo cukini, neiztrūka kokosriekstu skaidiņas saldumam, lai mazāk būtu jāpievieno citi saldinātāji, kas šoreiz bija medus, bet pildījumā zemeņu un ķiršu saldais šarms.

Mafinu sastāvā:
  • 2 nelieli burkāni, rīvēti
  • 100 g rīvēts cukini
  • 2 ĒK medus
  • 150 g pilngraudu auzu pārslu milti
  • 50 g kokosa skaidiņas
  • 2 olas
  • 100 ml piens
  • 30 ml augu eļļa
  • 1 TK cepamais pulveris
  • 1 TK vaniļas esence (pašgatavota - skatīt zemāk)
  • šķipsniņa sāls, soda, kanēlis, muskatrieksts, vaniļas cukurs

Ideja! Pašgatavota vaniļas esence, ko izmantot kūku, kēksu, kapkeiku un citu konditorejas izstrādājumu gatavošanā - lielisks veids, kā nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu: vaniļas pāksti pēc vaniļas melno graudiņu izņemšanas un izmantošanas neizmet, bet ieliec nelielā pudelītē un pārlej ar rumu (gaišo vai tumšo pēc izvēles). Noliec tumšā, vēsā vietā un izmanto pievienojot dažādu gardumu mīklām. Es, turklāt, šo pudelīti vēl visu laiku papildinu ar jaunām vaniļas pākstīm un, kad šķidrums sāk izlietoties,tad, protams, arī ar rumu!
Līdzīga burkānkūkas tipa kēksiņa recepte šeit jeb Rafaello burkānkūkas mafini.

Savukārt mans augusta sākuma top pusdienu ēdienu favorīts ir 

SEZONAS DĀRZEŅU UN GARNEĻU KARIJS ar Turku zirņiem kokosriekstu pienu un zemesriekstu sviestu

Pagatavojams pavisam vienkārši, apcepot kripatiņā eļļas vēlamās garšvielas (kurkuma, ingvers, nigella, Garam Masala, Indiešu karijs, kumīns, muskatrieksts, čilli vai kaijenas čilli u.c. dažādās variācijās),

tad pievieno izvēlētos dārzeņus (to gatavošanās ātruma secībā) - burkāni, puķkāposts, paprika, kāršu pupiņas, cukini, svaigi zaļie zirnīši - ko pārlej ar nedaudz ūdeni un kokosa pienu (1:1 proporcijā), tikai tā, lai šķidrums būtu vienā līmenī ar dārzeņiem. Sautē, kamēr dārzeņi gandrīz gatavi, pievieno turku zirņus un papildus kokosriekstu pienu, tik cik sirds kāro, lai būtu vēlamais šķidruma līmenis (var iebiezināt papildus ar kukurūzas cieti vai vegāniskajām `siera` jeb rauga pārslām), kā arī iemaisa 1-2 ēdamkarotes zemesriekstu sviesta (atkarībā no tā, cik intensīvu zemesriekstu sviesta garšu vēlies un cik daudz šķidruma pievienoji). 

Tikai kad karijs jau gandrīz gatavs, pievienoju garneles, tikai uz tik ilgu laiku, lai tās forši sasiltu, bet nepārvārītos un nekļūtu mazas un sīkstas! mmmmm... :)

Lai garda arī Tava vasaras izskaņa!

Citi Augusta sākuma gardumi:
Miežu miltu maizīte ar rozmarīnu un sēklām 

Bez kviešu miltu sēklu un miežu maizīte

Mitrā braunija un vaniļas siera kūka
 ar melleņu pildījumu

Pamatkārtā sulīgs braunijs ar vīģēm,
virskārtā siers un vaniļa

Kanēlis, šokolāde, karamele, siers..


Auzu miltu kanēļrullīši ar svaigo sieru


Braunijs, mellenes, vārītais mandeļu
krēms, karameļu-siera krēms

P.s.. Bet garšīgākai ik katrai gada dienai, joprojām grāmatnīcās vari meklēt biezo un krāsaino recepšu dieju grāmatu "365 dienas", kur atradīsies kaut kas garšīgs katrai gaumei gan svētkiem, gan ikdienai!

Arī manas receptes, tāpat kā citu Četras Sezonas recepšu autoru idejas, vari atrast šīs grāmatas lapās!

You May Also Like

0 comments