Bezglutēna siera-kukurūzas un cukini kēksiņi un bezglutēna siera cepumiņi

by - 03:28


Divas lieliskas sāļās uzkodas BEZ kviešu miltiem un BEZ glutēna, kas noderēs gan ikdienai, gan dārza ballītei - un re, šoreiz, kādam jaukam piknikam un tālam ceļam tie bija tieši laikā!

Jā, arī bez glutēna sanāk ļoti garšīgi sāļie siera cepumiņi, kas garšā neatšķirsies no iecienītajiem siera-smilšu mīklas sāļajiem kraukšķīgajiem cepumiem, un bez kviešu miltu klētesamības top arī mafini jeb kukurūzkēksiņi ar sieru, vietējās ražas kabacīti (vai cukini ne-kabaču sezonā) un burkānu - izklausās veselīgi, taču, ne?!

Bezglutēna kukurūzas maizītes/kēksiņi ar burkāniem un kabaci (vai cukini)

Šīs receptītes pamatā tradicionālās īru un angļu kukurūzas maizes jeb `cornbread` ideja, tikai apstrādāju to atbilstoši nepieciešamībai pagatavot uzkodu bez kviešu miltiem un glutēna, turklāt iespējami interesantākā versijā jaukas ballītes uzkodām, tāpēc šoreiz sastāvā bija:

Sastāvā:
  • 250 g kukurūzas miltu
  • 50 g Turku zirņu miltu
  • 1 TK cepamais pulveris
  • 1 tase sasmalcināts (blenderī vai sarīvēts) burkāns
  • 1 tase rīvēts cukini vai kabacis
  • 1 tase konservētās kukurūzas
  • 1 tase rapšu eļļas (vai kokosriekstu vai cita augu eļļa, pēc izvēles)
  • 200 ml jogurts bez piedevām
  • 2 lielas vai 3 mazas olas
  • 100 g rīvēts siers
  • 1 TK kurkuma
  • 1 ĒK zaļumu (Persilāde, timiāns, kaltētas dilles u.t.t.)
  • sāls, pipari pēc garšas
Pagatavošana:

Kukurūzas miltus, Turku zirņu miltus, cepamo pulveri un visas izvēlētās garšvielas sajauc vienā lielā bļodā.

Cukini un burkānu sasmalcina (blenderī) vai sarīvē un sajauc kopā ar konservēto kukurūzu.

Olas saputo ar šķipsniņu sāls, pievieno jogurtu, eļļu un viendabīgi sakuļ.

Olu masu iecilājošām kustībām savieno ar sauso kukurūzas miltu masu, iemaisa dārzeņus un sarīvētu sieru, izveidojot biezu kēksiņu mīklu.

Cep kēksiņu formiņās, pārkaisot ar rīvētu sieru un/vai sēkliņām (sezama, linsēklām, ķirbju sēklām u.t.t. pēc vēlēšanās). Kēksiņi gatavi, kad koka irbulīts, iedurot kēksiņā, iznāk ārā sauss. Es cepu 180 grādos uzkarsētā krāsnī aptuveni 20-25 minūtes.

Bezglutēna siera cepumiņi

Cepumiņu opamatsastāvs gandrīz tāds pats, kā standarta smilšu mīklas siera cepumiņiem, tikai kviešu miltus šoreiz aizvietoju ar bezglutēna alternatīvu -Turku zirņu miltiem, kas ļoti iederas arī dažādās ne tikai bezglutēna, bet arī vegāniskās konditorejas receptēs, jo ļoti labi satur kopā mīklu, tādējādi var izcept pat dažāda veida pankūkas vai dārzeņu plācenīšus bez olu klātbūtnes. Ieskaties, šeit, piemēram, vegānisks šokolādīgais braunijs!

Sastāvā:
  • 200 g Turku zirņu milti
  • 100 g sviests
  • 50 g rīvēts siers
  • 1 ola
  • 1 TK cukurs
  • 1 TK sāls
  • 1/2 TK kurkuma
Pagatavošana:

Turku zirņu miltus sajauc ar sāli, cukuru un kurkumu vai karija garšvielu, pēc vēlēšanās. Ja vēlies asākus cepumiņus, vari pielikt arī kādu kaijenas vai čilli pipara šķipsniņu vai izvēlēties kādu citu garšīņu, ar kuru papildināt mīklu.

Sviestu sagriež gabalos, pievieno Turku zirņu miltiem un samīca tos kopā veidojot drpačveidīgu masu. Pievieno rīvētu sieru un olu un samīca viendabīgu mīklu, kamēr tā vairs nelīp pie rokām un no tās iespējams izveidot mīklas bumbu. Ja nepieciešams, mīklas mīcīšanas procesā, pievieno papildus Turku zirņu miltus, lai iegūtu nepieciešamo mīklas konsistenci.

Gatavo mīklu ietin pārtikas plēvē un liec ledusskapī uz stundiņu atpūsties.

No mīklas veido vēlamā lieluma cepumiņus, ko var pārbērt ar papildus sieru vai sēkliņu miksli un cep 180 grādos 10-12 minūtes, atkarībā no cepumiņu lieluma. Cepumiņi izcepās diezgan ātri un ir garšīgi arī silti, tāpēc tālu no plīts neej :)

Ledusskapī neizceptu smlšu mīklu var turēt pat pāris dienas, bet saldētavā kaut mēnesi, un uzcep cepumiņus, kad vien sagribās kādu sāļo našķi.

Gatavus cepumiņus slēgtā traukā var uzglabāt pat nedēļu!

You May Also Like

0 comments