Dubultā siera kūka ar svaigēdāju karameles pildījumu

by - 14:27

Ceptā un neceptā jeb dubultā siera kūka - viegla, gaisīga, bez miltiem, bez saldā krējuma vai putukrējuma, bez sviesta un citām liekām taukvielām! Ja vēl papildināta ar bagātīgu svaigēdāju tipa karameles kārtu un sezonas ogām un augļiem noslēgumā, tad īsts vasaras hits!

Turklāt kūkas vieglo raksturu paspilgtina krēmīgais, biezais un sātīgais, bet tajā pašā laikā netreknais, bez saldinātājiem un liekām kalorijām - Islandes Skyr jogurts, kas ir neceptās siera kūkas krēma daļas pamatā.

Šīs siera kūkas trumpji ir visi trīs - maigais siera kūkas biskvītskas papildināts ar biezu, krēmīgu un saldu BEZ cukura un BEZ piena produktiem jeb `svaigēdāju` karameli no banāniem, datelēm, 100% zemesriekstu sviesta, un, šis viss, vēl bagātīgi pārklāts ar svaigā siera krēmu un vasaras ogām, kā arī šokolādi, šajā versija, bet svaigo siera krēmu iespējams pagatavot arī ar melleņu, zemeņu, aveņu, mango, persiku un citām svaigām garšām.


Sastāvā 20-25 cm diametra kūkai:

Siera kūkas biskvītam:
  • 1 iepakojums Rasas krēmsiers (vai Filadelfija) 
  • 5 olas (dzeltenums atdalīts no baltuma) 
  • 1 ĒK kukurūzas cietes 
  • 2 ĒK iebiezinātais piens ar cukuru 
  • 2 ĒK cukurs (vai vairāk, pēc vēlamās salduma pakāpes) 
  • 2 ĒK mandeļu miltu vai samaltas mandeles 

Siera kūkas šokolādes krēmam:
  • 1 iepakojums Milka Filadelfijas krēmsiera 
  • 1 iepakojums Rasas krēmsiera (bet var, protams, ņemt 2 Milkas krēmsierus šai šokolādes versijai, vai abus Rasas bezpiedevu krēmsierus standarta vaniļas vai ogu siera krēma versijām) 
  • 600-800 ml Baltais Islandes Skyr beztauku jogurts (var izmantot arī šo pašu Grieķu jogurtu, bet Islandes jogurts ir biezāks tekstūrā) - jogurta daudzums atkarīgs no vēlamās krēma sātīguma pakāpes 
  • 50 g tumšā šokolāde - pēc vēlēšanās. Var izmantot tikai Milka šokolādes krēmsierus, var gatavot vispār bez šokolādes - standarta balto siera krēmu vai šokolādes un šokolādes krēmsiera vietā izmantot sablenderētas svaigas ogas un klasisksos baltos Rasa krēmsierus. 
  • 3 ĒK iebiezināts piens ar cukuru 
  • + papildus pūdercukurs vai cits saldinātājs pēc izvēles, ja pēc garšu sajūtām gribās saldāku siera krēmu (man bija papildus tikai 1 ĒK pūdercukura (dēļ izmantotās tumšās 72% šokolādes), jo negribēju ļoti saldu krēmu, par cik svaigēdāju karamele bija gana salda un ļoti labi saspēlējās ar `nesaldu` siera krēma kārtu. 

Svaigēdāju karamelei:
  • 100-120 g dateles (izmērcētas siltā ūdenī vismaz 20-30 min, kamēr kļuvušas mīkstas un sulīgas) 
  • 2 gatavi banāni 
  • 2 ĒK zemesriekstu sviests (vēlams no 97-100% zemesriekstiem, bez liekām piedevām) 
  • 1 ĒK kokosriekstu eļļa (pēc izvēles - var aizstāt ar papildus 1 ĒK zemesriekstu sviesta) 
  • 1 TK svaigi izspiesta citrona sula 

Pagatavošana:

Gatavo siera kūkas biskvītu, vislabāk jau iepriekšējā dienā, jo tam jāļauj kārtīgi atdzesēties gan ārpus krāsns un pēc tam ledusskapī.

Biskvītam sakuļ olbaltumus ar šķipsniņu sāls un, kad olbaltums jau stingrs, tajā ieputo arī 1 ĒK cukura. Atsevišķā traukā sakuļ olu dzeltenumus ar otru ĒK cukura, pakāpeniski olu dzeltenumos ieputo arī iebiezināto pienu. Pievieno krēmsieru un sakuļ līdz viendabīgai konsistencei. Pievieno un viendabīgi ieputo kukurūzas cieti. Ar iecilājošām kustībām iemaisa smalki samaltas mandeles vai mandeļu miltus (šajā solī, protams, var arī izmantot klasiskos kviešu miltus, vai arī izlaist šo soli pavisam, vienīgi tad vajadzētu pievienot vēl nedaudz kukurūzas cietes.

Kā pēdējos siera kūkas biskvīta masā vienmērīgi iecilā olu baltumus.

Kūku liek cepties 170 grādos uzkarsētā krāsnī, vidējā nodalījumā, bet vēlams blakus vai zem kūkas cepamformas novietot citu trauku ar verdošu ūdeni, lai kūka ceptos ūdens tvaikos, tādējādi rezultātā iegūstot patīkamāku un maigāku struktūru. Kūku cep vidēji 30 - 45 minūtes, atkarībā no krāsns īpatnībām. Ja kūka pārāk ātri sāk apbrūnēt, pārklāj to ar follija loksni. Gatava kūka vēl var nebūt līdz galam stingra un liekas mazliet kustīga, bet tieši tāpēc tai jāļauj pilnībā atdzesēties līdz tālākai kūkas gatavošanai. Vispirms kūku padzesē pie izslēgtas krāsns ar mazliet pavērtām durtiņām, lai tā uzreiz nenoplok no straujām temperatūras svārstībām. Pēc tam, kad krāsns jau atdzisusi, izņem kūku, apgriez ar nazīti gar maliņām, lai plokot tā neiekrītas viducītī, bet paliek vienmērīgu virsmu.

Gatavo siera kūkas šokolādes krēmu:

Viendabīgi samaisi/saputo svaigo sieru ar jogurtu, iebiezināto pienu un papildus saldinātāju, pēc vajadzības. Ja izmanto tikai Milka šokolādes krēmsieru, tad vari krēmam papildus šokolādi arī nepievienot (ja, protams, nevēlies, panākt vēl šokolādīgāku garšu), bet ja pievieno šokolādi, tad dari to šajā brīdī, ieputojot masā izkausētu šokolādi.

Ja izvēlies gatavot augļu/ogu siera krēmu, tad šokolādes vietā, pēdējā solī krēmā iemaisi sablenderētas ogas vai augļus. Tikai jāņem vērā, ka tie atšķirībā no šokolādes, krēmu sašķidrinās (šokolāde sastingstot tieši padarīs krēmu stingrāku), tāpēc iespējams, vajadzēs pievienot arī nedaudz želatīna, nepieciešamās krēma tekstūras iegūšanai.

Gatavo svaigēdāju jeb raw karameli. Šis pēc nosaukuma, iespējams, izklausās vissarežģītākais, bet ir visvienkāršākais no visa gatavošanas procesa :) Blenderī liec izmērcētas dateles, divus gatavus banānus, sagrieztus gabaliņos, zemesriekstu sviestu, kokosriekstu eļļu un svaiga citrona sulu un blenderē līdz viendabīgai konsistencei.

Pirms kūkas likšanas kopā, ieteicams, karameli atdzesēt ledusskapī, jo tā kļūs vēl stingrāka un biezāki krēmīgāka.

Pēdējais solis jau ir kūkas uzbūvēšana un dekorēša.

Bildēs redzamā kūka šoreiz tika salikta sekojoši:
  1. Ceptais siera kūka biskvīts gareniski pārgriezts uz pusēm, izveidojot divas biskvīta ripas.
  2. Pamatā lieku vienu siera kūkas biksvīta ripu, ko bagātīgi pārklāju ar visu sagatavoto svaigēdāju karameli, viducīti papildinot arī ar svaigām zemenēm.
  3. Karameles kārtu pārsedzu ar otru cepto siera kūkas biskvīta ripu.
  4. Noslēgumā kūkas virsmu pārberu ar svaigām lielogu mellenēm un visu kūkas virspusi bagātīgi (ar kaudzi!!) pārlieku ar svaigo siera krēmu, apziežot ar to arī kūkas malas.
  5. Dekorē kūciņu pēc saviem ieskatiem.

You May Also Like

0 comments