Zaļo smūtiju garšīgās versijas - 3 vērtīgas smūtiju receptes ķermenim un garšai

by - 01:39


Zaļie smūtiji nudien vairs nav nekas jauns, taču joprojām nereti dzirdēts, ka recepšu idejas izsmeltas un improvizēt uz savu galvu negribās, vai arī apnicis dzert vienu un to pašu zaļo kokteili, bet bail pagatavot, ko negaršīgu, saliekot blenderī neapreizās sastāvdaļas!

Atbilde - nepareizo sastāvdaļu nav!

Vai zaļie lapu dārzeņi un salāti, neliks smūtijam garšot rūgti vai pat nepatīkami?

Ja sekosi proporcijai 40:60, respektīvi, maksimums 40% no kokteiļa pamatsastāva liksi zaļos augus un 60% augļus/ogas un citas gardas piedevas, tad zaļo dārzeņu garša nebūs jūtama, tie ietekmēs tikai kokteiļa krāsu un uzturvērtību!

Savukārt, ja esi liels zaļumu mīļotājs, vai jau esi eksperts smūtiju dzeršanā un apradis ar zaļo lapu salātu garšām kokteilī, droši vari palielināt to proporciju arī līdz 50-70% no smūtija sastāva. 

Bet, ja joprojām vēl negribi uzreiz ķerties pie saviem eksperimentiem, vari pamēģināt šīs no dažām manām zaļi zaļajām kokteiļu receptēm.

Zaļais Pina Colada smūtijs ar ingvera noti 
  • 2 krūzes spināti
  • 2 krūzes ananāsa gabliņu
  • 1 bumbieris
  • 1 ĒK riekstu sviests (mandeļu vai zemesriekstu) 
  • 1 ĒK kokosriekstu skaidiņas
  • ½ TK ingvera pulveris vai svaiga ingvera gabliņš
  • 1 glāze kokosriekstu piens
  • 1 glāze ūdens
Papildus garšai un uzturvērtībai:
  • Mandeļu eļļa
  • Mango balzāmetiķis

Zaļā spēka smūtijs
  • 2 krūzes lapu kāposta (vai spinātu, ja netiec pie svaigām lapu kāposta jeb keila lapām)
  • 1 krūze zaļās vīnogas bez kauliņiem
  • 1 ābols
  • 1 banāns
  • 1 avokado
  • 1 ĒK sezama sēklas
  • ½ TK kanēlis
  • 1/2 TK zaļās Macha tējas pulveris (pēc vēlēšanās)
  • 2 glāzes mandeļu piens
Papildus garšai un uzturvērtībai:
  • Sezama sēklu eļļa
  • Medus balzāmetiķis

Sarkanā apelsīna un vīnogu zaļais smūtijs
  • 1 krūze spinātu lapiņu
  • 1 krūze zaļās vīnogas
  • 2 sarkanie apelsīni (vai greifrūts, ja esi šo augļu cienītāju lokā)
  • 1 avokado
  • 1 ĒK izmērcētu Indijas riekstu (pēc vēlēšanās)
  • 1 TK linsēklas
  • 1/3 TK kurkuma
  • 1 TK medus (pēc vēlēšanās)
  • 1 glāze ūdens 
  • pāris ledus gabaliņi un papildus ūdens pēc nepieciešamības -atkarībā no vēlamās šķidruma pakāpes
Papildus garšai un uzturvērtībai:
  • Lazdu riekstu eļļa
  • Mango balzāmetiķis

Smūtija pagatavošanas soļi:
  1. Sagatavo visas kokteilim paredzētās sastāvdaļas un blenderi vienkopus
  2. Liec blenderī “zaļās” sastāvdaļas – salātus, kāpostus, spinātus u.t.t., atkarībā no receptes
  3. Liec blenderī gabaliņos sagreiztus augļus un ogas, atkarībā no receptes
  4. Pievieno sēkliņas, riekstus, garšvielas vai citas piedevas, atkarībā no receptes
  5. Pārlej ar 1/2 šķidrās daļas – ūdens, piens, jogurts, altrenatīvie pieni, u.c. Ja receptē 1 daļa šķidruma ir piens, jogurts, alternatīvais piens vai svaigi spiesta sula, bet otra daļa ūdens, tad vispirms jāpievieno tieši sākotnēji minētā šķidruma bāze
  6. Pēc izvēles var pievienot arī 2-5 ledus gabaliņus, ja kokteiļa pagatavošana notiek no nesasaldētiem produktiem un kokteili gribās biezāku un atsvaidzinošāku - piemēram, karstā vasaras dienā :)
  7. Blenderē līdz vienmērīgai konsistenecei
  8. Pievieno eļļu un/vai balzāmetiķus, atkarībā no receptes, ja vēlies
  9. Pakāpeniski pievieno papildus atlikušo šķidruma daļu un blenderē, līdz iegūts vēlamās konsistences un biezuma kokteilis
Piezīmes:

Visas receptēs izmantotās eļļas un balzāmetiķi no Vom Fass veikaliņā pieejamās kolekcijas.

Pievienojamā šķidruma (ūdens, piena) daudzums atkarīgs no vēlamās smūtija gala rezultāta konsistences. Kopējais šķidruma daudzums norādīts vidēji biezam smūtijam. Ja vēlies nedaudz šķidrāku vai vēl biezāku smūtija konsistenci, pievieno vairāk vai mazāk šķidruma, smūtija gatavošanas pēdējā fāzē.

Ja vēlies papildus saldumu savam smūtijam, jebkurai receptei vari pievienot 1 TK līdz 1ĒK medus, Kļavu sīrupa vai cita veselīga saldinātāja.

Ja Tava blendera jauda neļauj sablenderēt vienmērīgas konsistences kokteili, ievietojot visas smūtija sastāvdaļas blenderī vienlaicīgi, tad ieteicams zaļumus (spināti, salātlapas) kopā ar daļu šķidruma sablenderēt vispirms, vēlāk attoiecīgi pievienojot pārējās sastāvdaļas. Tāpat rīkojies arī ar cieto dārzeņu (piemēram, biešu, ābolu u.t.t.) un/vai riekstu, sēklu gadījumā.

Protams, ka vari pievienot savam kokteilim arī receptē neiekļautas papildus piedevas - garšvielas, superfūdus, sēkliņas, riekstiņus, ja esi kādu šo īpašo piedevu cienītājs.


Starpcitu, vēl vairākas zaļas un garšīgas smūtiju receptes atrodamas arī senākos rakstiņos:


Lai zaļi un gardi!

You May Also Like

0 comments