Veselīgi kēksiņi un maizītes - saldi sāļi, bezglutēna, vegāniski, bez taukvielām, bez cukura - jebkurai gaumei

by - 00:23

Vasarai tuvojoties, to vien dzirdi, kā apkārt virmo dažādu diētu, uztura izaicinājumu un veselīga dzīvesveida vēsmas. Bet es saku, ka veselīgi var ēst arī kēksiņus un maizītes!

Galvenais ir no KĀ tie tiek pagatavoti! Ja nepievienojam kviešu miltus, bet daudz veselīgākas un uzturvielām bagātākas alternatīvas, sāli aizstājam ar dažādām garšvielām un garšaugiem, cukuru ar dabīgiem saldinātājiem, bet sviestu nepievienojam nemaz, tad rezultāts ir patiešām uzturvērtīgs kēksiņš!

Veselīgi kēksiņi, maizītes, plācenīši bez sviesta, bez kviešu miltiem, bez sāls vai baltā cukura - pēdējā laikā šāda tipa cepti gardumi manā krāsnī top visbiežāk.

Gan vegāniski, gan ne-vegāniskas versijas. Visi improvizējami gan ar garšvielām, gan vairākām sastāvdaļām.

Iedvesmai pāris receptes no jaunākajām kēksiņu un maizīšu versijām, bet zemāk arī linki uz dažām līdzīgām, iepriekš publicētām receptītēm gan BEZ miltu, gan BEZ cukura, gan citās veselīgās tēmas ietvaros.

Bezglutēna burkānu-auzu kēksiņi 
Saldie kēksiņi *BEZ piena *BEZ miltiem

Sastāvā:
  • 2 olas 
  • 70 g mandeļu miltu vai blanšētu mandeļu 
  • 200 g pilngraudu auzu pārslas bez glutēna (var aizstāt ar Turku zirņu miltiem vai izmantot tikai mandeļu miltus - kopā 270g) 
  • 1 TK cepampulveris 
  • 2 ĒK rapšu eļļas vai šķidras kokosa eļļas 
  • 40 g žāvētie augļi (dzeltenās rozīnes, plūmes) -sagriezti nelielos gabaliņos 
  • 40 g valrieksti - sadrupināti nelielos gabaliņos 
  • 2 nelieli burkāni vai 1 liels burkāns (sīki sasmalcināti blenderī vai sarīvēti) 
  • saldinātājs pēc saviem ieskatiem un vēlamajā daudzumā - Kļavu sīrups, medus, stēvija, cukurs u.t.t. 
Pagatavošana:

Ātri un vienkārši kēksiņi, samaisot abu veidu miltus ar cepamo pulveri, atsevišķā trauciņā saputojot olas ar izvēlēto saldinātāju un iemaisot eļļu, iecilājot miltus olu maisījumā, pievienojot burkānus, žāvēto augļu gabaliņus un riekstus un visu viegli sajaucot. Gatavo mīklu cep kēksu formiņās 180 grādos aptuveni 20 minūtes, vai kamēr kēksiņi gatavi.

Virspusītei es vēl liku pāri kēksiņiem jau pirms cepšanas pa ēdamkarotei jogurta-kokosriekstu krēma, kas pagatavots no 300 g Grieķu jogurta, 1 ĒK cukura aizvietotāja un 4 ĒK kokosriekstu skaidiņām.

Bezglutēna burkānu-banānu kēksiņi ar vīģēm un mango
Saldie kēksiņi *BEZ piena *BEZ miltiem

Sastāvā:
  • 150 g Turku zirņu miltu 
  • 150 g mandeļu miltu 
  • 1 TK cepampulveris 
  • 1 liels burkāns (Sīki sasmalcināts - sarīvēts vai smalcinātājā) 
  • 2 banāni 
  • 2 olas baltumi 
  • 200 ml sojas piens 
  • 5 žāvēta mango šķēles 
  • 4 žāvētas vīģes 
  • 2 ĒK sadrupināti valrieksti 
  • 1 ĒK sasmalcinātas 100% melnās šokolādes skaidiņas 
  • papildus saldinātājs pēc saviem ieskatiem un vēlamajā daudzumā - Kļavu sīrups, medus, stēvija, cukurs u.t.t. 
Improvizācijai un aizvietošanai: Šokolādi vari pievienot arī ne tik rūgtu, kaut vai piena, vai nepievienot nemaz.

Žāvētos augļus arī variē pēc sirds patikas. Tas pats attiecas uz valriekstiem - droši liec mandeļu gabaliņus, lazdu riekstus, zemesriekstus vai iztiec bez riekstiem pavisam.

Sojas piena vietā var izmantot gan mandeļu, gan auzu pienu, un, protams, vienmēr var ņemt arī govs pienu.

Pagatavošana:

Abu veidu miltus samaisa ar cepamo pulveri, pievieno izvēlēto saldinātāju un pārlej ar uzsildītu sojas pienu, visu rūpīgi samaisot un atstājot miltus uzbriezt.

Žāvētos mango gabaliņus un vīģes izmērcē siltā ūdenī un sagriež nelielos gabaliņos. Vienu banānu sablenderē kopā ar olu baltumiem krēmīgā masā. Otru banānu sagriež nelielos gabaliņos. Liek visas sastāvdaļas kopā - miltu, sojas piena maisījumam pievieno banāna-olbaltuma maisījumu, iemaisa sasmalcinātos burkānus, mango, vīģu gabaliņus, otra - sagrieztā banāna gabaliņus, riekstu drupačas un šokolādes skaidiņas. Mīklu lej kēksa formiņās un pārkaisa ar kokosa vai šokolādes skaidiņām pēc vēlmēm. Kēksiņus cep 180 grādos 18-20 minūtes.

Selerijas/Burkānu - Turku zirņu plācenīši
Sāļās maizītes - kēksiņi *BEZ piena *BEZ miltiem *BEZ olām

Sastāvā:
  • 250 g selerijas sakne vai burkāni (vai cits dārzenis pēc saviem ieskatiem - ķirbis, batāte, kālis u.t.t.) 
  • 150 g Turku zirņu milti 
  • garšvielas pēc ieskatiem - kukuma, ingvers, muskatrieksts, kardamons, Garam Masala, sarkanās paprikas pulveris, čilli vai kaijenas pipari, garšaugi - timiāns, kaltēti pētersīļi, dilles, Provansas garšaugi u.c. 
  • 1/2 TK cepamais pulveris 
  • silts ūdens 
  • 1-2 ĒK rauga pārslas Energevit pēc vēlēšanās (nav obligāti un, ja vēlies, droši vari pierīvēt cieto sieru rauga pārslu vietā, ja vien negatavo vegānisko versiju) 
  • sēkliņas pārkaisīšanai - linsēklas, ķirbju sēklas, sezama sēklas, kvinojas pārslas u.t.t. pēc saviem ieskatiem 
  • garšaugi pārkaisīšanai - kaltētas dilles, pētersīļi 
Pagatavošana:

Selerijas sakni (vai burkānu, vai abus) sīki sasmalcina (blenderī vai smalcinātājā visvienkāršāk un ātrāk). Turku zirņu miltus samaisa ar cepamo pulveri, visām izvēlētajām garšvielām un garšaugiem un pārlej ar siltu ūdeni, visu rūpīgi samaisot un atstājot miltiem sabiezēt. Pievieno mīklai rauga pārslas (vegāniskā versijā) vai rīvētu sieru, ja vēlies. Iemaisa sasmalcinātos dārzeņus un lej mīklu izvēlētajās silikona cepmformiņās vai kēksu formiņās, pārkaisot ar kaltētām dillēm, pētersīļiem, linsēklām, sezama sēklām, ķirbju sēklām pēc izvēles un/vai papildinot katru maizīti ar ēdamkaroti svaigā krēmveida kazas siera (nevegāniskajā versijā) vai jebkādiem citiem garšu vai uzturvērtības papildinātājiem pēc savas izvēles.

Cep 180 grādos* 18-25 minūtes vai kamēr gatavs (atkarīgs no tā, kāda lieluma formiņās cep)

*Piezīme: Šo mīklu vari izmantot arī plācenīšu cepšanai uz pannas, apcepot, kā pankūkas, no abām pusēm.

Pelēko zirņu kotletītes (ar vai bez spinātu, rukolas un Mozarellas pildījumu)
Iespējams pagatavot gan vegānisku versiju - BEZ piena produktiem, gan veģetāro versiju - ar sieru
*BEZ piena (ja nepievieno sieru) *BEZ miltiem *BEZ olām *BEZ taukvielām

Sastāvā:
  • 300 g vārīti pelēkie zirņi 
  • 3 ĒK Turku zirņu miltu 
  • garšvielas, pēc saviem ieskatiem - melnie pipari, paprikas pulveris, ķiploku sāls, sīpolu pulveris, Garam masala garšviela 
  • siltus ūdens 
  • 1 ĒK sojas mērce (pēc izvēles, var nepievienot) 
  • Mozarellas siera bumbiņas 
  • spināti, rukola 
  • sezama eļļa, olīveļļa vai Gī sviests spinātu un rukolas apcepšanai 
  • sēkliņu mikss, kotletīšu apviļāšanai 
Pagatavošana

Turku zirņu miltus pārber ar izvēlētajām garšvielām un pārlej ar siltu ūdeni, tikai tik, lai pārsegtu miltus un samaisot veidotos bieza krēmveida masa. Sablenderē pelēkos zirņus līdz vēlmajai smalkuma pakāpei - es atstāju arī palielākus gabaliņus, lai nav pavisam viendabīga masa, bet vietām uzkožas arī kāds lielāks zirņa gabaliņš. Samaisa pelēkos zirņus kopā ar Turku zirņu miltu masu un sojas mērci (ja pievieno). Jāizveidojas mazliet lipīgai un ķēpīgai masai. Ja masa ir pārāk sausa un drupena, tad var pievienot papildus turku zirņu miltu-ūdens maisījumu vai olu (ne-vegāniskā variantā). No mīklas var veidot vienkārši apaļas bumbiņas vai kotletītes un apviļāt sēkliņās, kā arī taisīt kotletītes ar pildījumu - ņem ķēpīgo masu, rokās izveido plācenīti, pa virsu liek nedaudz eļļā vai Gī sviestā apceptu spinātu un rukolas, 1 Mozarellas siera bumbiņu v(ne-vegāniskā variantā) vai kūpināta tofu siera kubiciņu (vegāniskā versijā) un aizloka ciet veidojot kotletīšu formu.

Kotletītes cep 180 grādos sakarsētā cepeškrāsnī 18 minūtes.

Kotletītes iesaku pasniegt ar kādu mērcīti, jo pelēkie zirņi paši par sevi ir sauss produkts un tās sanāk kopumā salīdzinoši sausas.

Citas veselīgo maizīšu un kēksiņu receptes meklē arī šeit:

Bezglutēna saldā kartupeļa jeb batātes suflē kēksiņihttp://www.aznaski.lv/2015/12/bezglutena-salda-kartupela-jeb-batates.html


You May Also Like

0 comments