Vājpiena biezpiena kūka bez cepšanas - kokosriekstu, persiku, melleņu garšās

by - 04:59

Biezpiens ir klasiska vērtība desertos, tāpēc ar biezpiena kūciņām vai saldajiem ēdieniem nošaut greizi nevar...
... it īpaši, ja esi biezpiena mīlis vai biezpiena sieriņu fans!
..toties šis būs vēl labāk par nopērkamajiem biezpiena sieriņiem, JO...

*BEZ saldā krējuma pamatsastāvā (izņemot kūkas glazūru)
*BEZ sviesta
*BEZ glutēna
*no netrekna vājpiena biezpiena
*no beztauku SKYR Islandes jogurtakas ar savu krēmīgo un biezo konsistenci lieliski papildina neceptās siera, jogurta vai biezpiena kūkas pat aizvietojot skābo krējumu vai putukrējumu ar šo beztauku veselīgo produktu
*no kokosa piena (kokosa biezpienkūkas versijai)
*papildināts ar gardām augļu/ogu piedevām un riekstu-žāvēto augļu pamatnīti vai starpslāni

Šoreiz divu līdzīgu, bet tomēr rezultātā un garšās pilnīgi atšķirīgu biezpienkūciņu/desertu receptes.

Abus veidus vari pagatavot gan kūkas formā (izmantojot mazliet vairāk želatīna), vai deserta kārtojumos vienā lielā deserta traukā, kā foto attēlos, vai mazos porciju deserta trauciņos - kārtojumu gadījumā biezpiena masai, izmantojot pavisam nedaudz želatīna vai, ja vēlies krēmīgu desertu, tad biezpiena masai želatīnu vari arī nepievienot - man šoreiz bija vairāk kūkveidīgs kārtojums, nevis krēmīgā tipa, tādēļ liku želatīnu tikai nedaudz mazāk, kā kūkai formā (kokosa versijai, kas attēlos ar rozā glazūru).

Kokosriekstu biezpienkūka

Šī kūciņa noteikti garšos Kārums kokosriekstu biezpiena sieriņu mīļiem, jo tieši šāda garšas asociācija man radās baudot šo vieglo un netrekno, bet ļoti garšīgo biezpiena kūkas gabaliņu. Tāpēc, ja ir sajūta, ka šodien gribās labi daudz salda un ar vienu mazo Kāruma biezpiena sieriņu nepietiks, tad uztaisi sev veselu kokosriekstu biezpiena kūku, turklāt bez liekām taukvielām un treknām vai neveselīgām sastāvdaļām.

Pamatnei:
  • 200 g mandeles bez miziņām (var izmantot arī nelobītas)
  • 100 g kokosriekstu skaidiņu
  • 150 g dateles
Kokosriekstu - biezpiena daļai:
  • 400 ml kokosriekstu piena bundžiņa (atdzesēta ledusskapī vismaz 12 stundas)
  • 300 g vājpiena biezpiens
  • 300 g Islandes Skyr jogurts
  • 50 g kokosriekstu skaidiņas
  • 30 g iebiezināts piens ar cukuru (nevārīts)
  • 10 g želatīns
  • 2-3 ĒK Agaves sīrups (Kļavu sīrups, medus vai cits saldinātājs pēc saviem ieskatiem) - daudzumu regulē pēc vēlamās salduma pakāpes
Persiku marmelādei:
  • 1 konservētu persiku bundžiņa
  • 10 g želatīns
  • 100-150 ml persiku sīrupa ūdens (šķidrums no konservētajiem persikiem)
Melleņu marmelādei:
  • 300 g melleņu 
  • 10-12 g želatīns
  • 100 ml persiku sīrupa ūdens (šķidrums no konservētajiem persikiem)

Pagatavošana:

Pamatnītei izmērcē dateles siltā/karstā ūdenī aptuveni 30 min, līdz tās mīkstas.

Blenderī sasmalcina mandeles ar kokosriekstu skaidiņām. Pievieno izmērcētās dateles un samaļ līdz ķēpīgai/lipīgai masai, no kuras veido kūkas pamatnīti.

Ja ir vēlme, var pievienot 1 ĒK šķidras kokosriekstu eļļas, bet arī bez tās droši var iztikt, jo dateles padarīs masu lipīgu un saturēs kopā. Jāpiebilst, ka pamatnīte šā vai tā būs nedaudz drupena (īpaši griežot kūku). Tā nebūs cieta un tik saturīga, kā būtu, piemēram, smilšu mīklas gadījumā, vai samaļot cepumus ar sviestu, bet toties daudz veselīgāka, vērtīgām uzturvielām bagātāka, un ne mazāk garšīgāka, kā treknā sviesta-cepumu kombinācija.

Kokosriekstu-biezpiena kūciņas pamatdaļai vājpiena biezpienu sablenderē ar iebiezināto pienu un Agaves vai kļavu sīrupu. Kokosriekstu piena bundžiņu izņem no ledusskapja (kur tā stāvējusi vismaz no iepriekšējā vakara:)) un uzreiz aukstu atver un pārliek bļodā ar aukstām malām augšpuše nostājušos biezo kokosriekstu piena balto daļu. Caurspīdīgo šķidrumu, kas saslāņojies bundžas apakšdaļā un paliek pāri pēc biezās, baltās kokoskrēma daļas izņemšanas pārlej želatīnam un atstāj uzbriest.

Kokosriekstu piena biezo daļu kuļ ar mikseri vai putotāju (no sākuma lēnākā ātrumā, vēlāk putošanas ātrumu palielinot, tā, lai kokosriekstu krēms nešļakstās uz visām pusēm, bet paliek tur pat bļodiņā). Kokosriekstu krēmu puto aptuveni 5-8 minūtes, atkarībā no putotāja vai miksera, kamēr iegūts vēlamais rezultāts - stingri uzputota putukrējuma konsistences vijīgs krēms.

Biezpienam blenderī pievieno arī kokosa skaidiņas un blenderē vēl 1-2 minūtes, līdz skaidiņas vienmērīgi iemaisījušās biezpiena masā. Biezpiena krēmu pārliek lielākā bļodā un vienmērīgi iecilā tajā krēmīgo beztauku jogurtu. Ja nepieciešams, pēc garšas, pievieno papildus saldinātāju pēc izvēles, ja gribās saldāku gala rezultātu.

Želatīnu pēc instrukcijas uzsilda un putojot pakāpeniski pievieno želatīnu. Kad želatīns vienmērīgi ieputots biezpiena masā, tad ar iecilājošām kustībām tajā iemaisa arī sagatavoto kokosriekstu "putukrējumu". 

Persiku marmelādei želatīnu aplej ar persiku sīrupu (šķidro daļu, kas paliek persiku bundžiņā pēc persiku izņemšanas no tās).

Persikus sablenderē līdz viendabīgai konsistencei. Ja vēlies vari papildus pievienot kādu saldinātāju, bet, manām garšas kārpiņām konservētie persiki jau tāpat ir gana saldi. 

Interesantākai garšas niansei, blenderējot persikus vari pievienot 2-3 nelielas svaigās piparmētras lapiņas, kas dos pavisam atsvaidzinošu un vasarīgu garšas niansi.

Želatīnu pagatavo pēc instrukcijas un putojot sablenderēto persiku masu, pakāpeniski iemaisa gatavo želatīnu persiku daļā.

Melleņu marmelādi pagatavo tieši pēc šī paša principa, pagatavojot želatīnu ar pāri palikušo persiku sīrupu, bet mellenes vienmērīgi sablenderējot. Mellenēm, gan iespējams, vajadzēs vēl pievienot kādu ēdamkaroti kļavu sīrupa vai Agaves sīrupa saldākām garšas niansēm. Un, ņemot saldētas mellenes, tās vispirms jāatlaidina un jāskatās, cik šķidra sanāk sablenderētā melleņu masa, attiecīgi regulējot arī pievienojamā želatīna devu.

Kūkas kārtas var likt pēc saviem ieskatiem, kā pamatu, protams, liekot biezāko un kraukšķīgāko mandeļu-dateļu daļu, un tālāk variējot kombinācijas, piemēram, biezpiena krēms - melleņu marmelāde - biezpiena krēms - persiku marmelāde - biezpiena krēms, vai biezpiena krēmu uzreiz visu liekot uz pamatkārtas un tad gan vienu, gan otru marmelādi pēc kārtas. Tikai atceries, vienmēr ļauj vienai kārtai sastingt (ledusskapī vai saldētavā), pirms uzliec nākamo kārtu, savādāk tās saplūdīs kopā.

Vēl viena ideja papildus kārtai, ja palicis pāri kokosriekstu piens, kokosriekstu ūdens vai persiku ūdens (šķidrās daļas no abām bundžām), vari no abiem vai no viena no tiem pagatavot interesantas garšas nianses vārīto krēmu, pēc principa:
  • 200 ml šķidrums (kokosriekstu piens, kokosriekstu ūdens, persiku sīrups)
  • 2 olu dzeltenumi
  • 2 TK kukurūzas cietes
  • 2 TK cukurs
Šķidrumu uzsildi, bet pārējās sastāvdaļas samaisi atsevišķā bļodiņā. Nepārtraukti maisot/putojot ar rokas putojamo slotiņu, pievieno karsto šķidrumu, lai olu dzeltenumi nesaietu kunkuļos no karstā šķidruma pārāk straujas pievienošanas. Olu masu lej atpakaļ katliņā un turpinot maisīt silda, kamēr krēms sabiezē (aptuveni 5 minūtes). Gatavo krēmu atstāj atdzesēties. 

Šīs kūciņas gadījumā atdzesētajam krēmam pievienoju pavisam nedaudz želatīna (~5g) un krēmu liku uzreiz uz drupenās riekstu pamatnītes daļas vēl pirms biezpiena - kokosa kārtas.
Biezpiena kārtojums jeb kārtojuma tipa kūciņa ar kakao, šokolādi un riekstu griljāžu (otrs deserts fotogrāfijās) ir tik pat radoša improvizācija, kā kārtot iepriekš aprakstīto kokosriekstu biezpiena kūciņu.

Pamatmasai sablenderēts biezpiens + nedaudz iebiezināts piens ar cukuru, kļavu sīrups, kas samaisīts ar Islandes Skyr jogurtu.

Tālāk jau dažādas krēmu improvizācijas, pievienojot nedaudz sablenderēto persiku vai sablenderēto melleņu, pirms želatīna pievienošanas. Tādējādi veidojam vēlamo garšu biezpiena krēmus, un kārtojam traukā attiecīgi ar drupinātiem riekstiem un smalcinātiem žāvētiem augļiem (vai žāvētiem augļiem un riekstiem, sēklām kopā sablenderētiem biezā ķēpīgā masā) un pamīšus liekot arī kādu ogu vai augļu marmelādi (melleņu, persiku - receptes aukstāk).

Foto redzamajai noslēguma biezpiena kārtojuma kārtai pievienots kakao un dekoram, tumšās šokolādes un kokosriekstu piena (var izmantot arī saldo krējumu vai iebiezināto pienu) pārklājums ar karamelizētiem drupinātiem riekstiem, sēklām un žāvētām dzērvenēm.

Savukārt, kokosa biezpienkūkas pārklājums ir rozā karameles glazūra, kas pārlieta vēl ar standarta karameles glazūru un pārbērta ar karameļu krispiem.

You May Also Like

0 comments