Mērcītes, pesto, `dressingi`, salātu aizdari…

by - 00:35

Ātras, vienkāršas un daudz veselīgākas, kā veikalā pirktās dažādu interesantu mērcīšu idejas, ko izmantot gan, kā salātu `dressinga` mērces jeb aizdarus, kā piedevu mērcītes uzkodām (dārzeņu platei, kukurūzas vai dārzeņu čipsiem), gan kā pildījumus tortiljām vai smēriņus uz brokastu maizītēm. 

Zemeņu balzamiko mērce ideāliem vasaras garšu salātiem
  • 200-250 g svaigas zemenes
  • 2 ĒK olīveļļa (iesaku šajā receptē arī mandeļu vai sezama sēkliņu eļļu, olīveļļas vietā)
  • 2 ĒK balzāmetiķis
  • 0,5 TK medus
  • 0,25-0,5 TK kaltēts baziliks vai 4-5 svaiga bazilika lapiņas
  • sāls, pipari pēc garšas
Visas sastāvdaļas vienlaicīgi sablenderē un pievieno sāli, piparus pēc garšas. Pasniedz ar svaigiem un zaļumu pilniem salātiem, vai, piemēram, kā mērci uz salātiem, kas papildināti ar Brie sieru vai kazas sieru.

Tomātu - kūpinātās paprikas mērcīte
  • 350-400 g tomāti (ātrākai versijai var izmantot tomātus savā sulā
  • 3 ĒK sarkanais vīnetiķis
  • 1 TK Kļavu sīrups, Agaves sīrups (vai brūnais cukurs - pēc izvēles)
  • 1 daiviņa ķiploks (sīki sasmalcināts vai izspiests ar ķiplokspiedi)
  • 1 TK kūpinātas paprikas pulvera (var nopirkt gan Avokado, gan Spice House garšvielu, veikaliņos, gan Gemoss un Arkolat garšvielu stendos
  • 50 ml extra virgin olīveļļa (vai iesaku aizvietot arī ar lazdu riekstu, valriekstu vai sezama sēklu eļļu, piemēram, no Vom Fass garšīgo eļļu kolekcijas)
  • Sāls, pipari pēc garšas
Tomātus nomazgā, nedaudz iegriez krustiņu to augšpusē un liec verdošā ūdenī vārīties aptuveni 1 minūti. Mērķis šai darbībai ir vieglāk dabūt nost tomātu miziņas, tāpēc arī tā dīvainā krustiņa iegriešana sākumā (lai miziņas verdošajā ūdenī sāktu lobīties). Uzmanīgi izņem ar karoti tomātiņus no verdošā ūdens un ļauj padzist. Kad tomātiņi atdzisuši, nolobi miziņas un sagriez mazākos gabaliņos. Ātrākai versijai var izmantot tomātus savā sulā no bundžiņas, tad arī ar miziņas noņemšanu nebūs jāmokās.

Liec blenderī visas sastāvdaļas izņemot eļļu un blenderē līdz krēmveida konsistencei, pakāpeniski, turpinot blenderēt lēnā tempā, pievieno arī olīveļļu. Papildini mērci ar sāli un pipariem pēc garšas.

Šī būs salīdzinoši šķidra mērcīte un lieliski der kā svaigu salātu aizdars, bet tik pat labi, pie grillētiem dārzenīšiem vai pat gaļas.

Burkānu-ingvera mērce
  • 1 liels burkāns (nomizots un sīki sagriezts vai sarīvēts)
  • 1 šalotes sīpols (sīki sasmalcināts)
  • 1 ĒK ingvers ( nomizots, sīki sakapāts)
  • 2 ĒK sezama sēkliņu eļļas
  • 1 ĒK sezama jeb Tahin pastas
  • 1 TK rīsu etiķis (vai cits gaišais etiķis,piemēram, ingvera un vīnogu kauliņu etiķis vai medus balzāmetiķis no Vom Fass)
  • sāls, pipari pēc garšas
  • ūdens, pēc nepieciešamības (sāc ar 2-3 ĒK, un ja vēlies šķidrāku mērci, pievieno blenderēšanas procesā papildus ūdeni)
Visas mērces sastāvdaļas sablenderē jaudīgā blenderī līdz krēmīgi graudainai konsistencei.

Svaigā citrusu - kaņepju sēklu mērcīte
  • ¼ tases svaigi spiestas apelsīnu sulas
  • ¼ tases citrona vai laima sula (pēc izvēles)
  • 2 ĒK Kaņepju sēklas (ja izmantosi grauzdētas, tām būs vēl izteiktāka un riekstaināka garša)
  • 1 ĒK olīveļļas (vai Kaņepju eļļas, ja ir pieejama, bet iederās arī, piemēram, sezama sēkliņu eļļa)
  • 1 ķipoka daiviņa (sīki sasmalcināta)
  • sāls, pipari - pēc garšas
Visas sastāvdaļas sablenderē līdz krēmveida konsistencei, šķidrumu, kā arī sāls, piparu daudzumu atkal regulējot pēc saviem ieskatiem.

Svaigā citrusu un ķirbja sēklu mērcīte
  • ½ tase svaigi spiestas citrusaugļu sulas (pēc izvēles apelsīnu vai citrona, vai abu citrusu mikslis)
  • 2 ĒK ķirbju sēklu
  • 1 ĒK ķirbju sēklu eļļas
  • sāls, pipari pēc garšas
Principā tieši tāda pati, kā iepriekšējā mērcīte, tikai pamatā dominē ķirbju sēkliņu spēks.

Pikantā vegāniskā `majonēze` BEZ olām
  • 400 g zīda tofu
  • 50 ml ābolu etiķis
  • 0,5 TK ķiploku pulveris
  • 0,5 TK sīpolu pulveris (gan sīpolu, gan ķiploku pulveri meklējami garšvielu stendos)
  • 0,5 TK melnie pipari
  • 0,25 TK kaijenas pipari
  • 1 TK Provansas garšaugu maisījums (vai persilāde, dilles, pētersīļi, baziliks, koriandrs utt. pēc saviem ieskatiem)
  • sāls, pēc garšas
  • 2-3 ĒK sezama sēkliņu eļļa (vai vīnogu kauliņu eļļa, vai olīveļļa)
  • 1 ĒK vegāno rauga pārslas (pēc izvēles, var nepievienot)
Visas sastāvdaļas sablenderē līdz krēmīgai konsistencei, sāls un garšvielu devu pieregulējot pēc savas vēlamās garšas.

Pikantā zilā siera mērce
  • ~ 40 kalorijas 2 ĒK mērces
  • 0,5 tases Baltais Grieķu jogurts vai Islandes Skyr beztauku jogurts
  • 3 ĒK sadrupināta Dor Blue siers
  • 1 TK svaigi spiesta citrona sula
  • 1 ĒK ābolu balzāmetiķis (vai, piemēram, Kalamansi balzāmetiķis no Vom Fass, vai citas garšas gaišais balzāmetiķis)
  • šķipsniņa Kaijenas piparu (pēc izvēles vairāk vai mazāk, vai nepievieno nemaz)
Visas mērces sastāvdaļas sajauc kopā kārtīgi samaisot vai sablenderējot, ja vēlies viendabīgi krēmīgu mērces struktūru.

Zaļā Dor Blue siera mērce

Krāsu kalambūrs - zaļā mērce no zilā siera, bet princips jau pavisam vienkārši tāds pats kā iepriekšējai mērcei, tikai papildus pievieno sauju svaigas spinātlapiņas, ko sablenderē kopā ar pārējām iepriekš minētajām mērces sastāvdaļām, iegūstot skaisti zaļu toni un papildus vitamīnu devu.

Pekanriekstu pesto
  • 50 g Pekanriekstu (vai valrieksti, bet tad pesto būs rūgtenākas garšas)
  • 50 g Parmesan tipa siers
  • sauja svaigas bazilika lapiņas
  • 0,5 TK kanēlis
  • 3 ĒK valriekstu eļļa
  • sāls, pipari pēc garšas
Vispirms blenderī mazliet sablenderē riekstus ar sieru, tad pievieno arī pārējās sastāvdaļas un blenderē līdz vēlamajai konsistencei.

Šis pesto labi papildina gan veģetārus zaļos salātus, bet tik pat perfekti iederās, piemēram salātos ar Prošuto strēmelītēm un neparasto garšu sajaukumu (mandarīni, rozīnes, spināti, rukola).

Lapu kāposta un Brazīlijas riekstu pesto
  • 1 Lapu kāposts (`keil`)
  • 5 Brazīlijas rieksti
  • 1 ĒK Indijas rieksti
  • 4 ĒK vegānais siera aizvietotājs (rauga pārslas) (vai Parmesan tipa siers, ja nevēlies vegānisko versiju)
  • 1 TK linsēklas
  • 1/2 TK citrona sula
  • 3 ĒK lazdu riekstu eļļas (no Vom Fass)
  • 1 TK Kalamansi etiķa (no Vom Fass)
  • 1/2 TK aveņu balzāmetiķa (no Vom Fass)
Vispirms verdošā ūdenī aptuveni 30 sekundes noblanšē kale kāpostu, izņem no ūdens un nosusini ar papīra salveti. Vari izmantot arī svaigus, bet tad pesto mērcīte gan jāapēd uzreiz - ilgi stāvēt nevarēs (maksimums 1 dienu ledusskapī).

Sablenderē riekstus un sēklas līdz graudainai konsistencei, liec klāt saplucinātu lapu kāpostu, vegānās rauga pārslas un visas pārējās sastāvdaļas un blenderē līdz iegūta vēlamā pesto konsistence.

Vēl pāris biezo un musveidīgo mērcīšu receptes meklē šajā rakstiņā:

vai pagatavo šo pavisam vienkāršo avokado musu, ko var ēst gan tāpat, karotēm vien, gan pasniegt kopā ar salātiem, čipsiem, tortiljām, krekerīšiem, uz maizītēm vai jebkurā citā veidā.

Un nepavisam nav ne vainas arī pašgatavotam melno olīvu pesto, kas piedos interesantu garšu pat visgarlaicīgākajiem salātiem un labi garšos arī uz svaigas vai grauzdētas maizītes.

Savukārt, šīs receptes ietvaros pagatavoju zaļum zaļu un veselīgās enerģijas pārpilnu superspēka pesto no ķirbju eļļas, ķirbju sēkliņām, spinātiem, selerijas un kaņepēm. Viennozīmīgs veselīgās enerģijas lādiņš!

Receptēs izmantotās sastāvdaļas:
Garšvielas no Spice House un Avokado garšvielu pasaulēm;
Eļļas un balzametiķi no Vom Fass
Rieksti no Gemoss


You May Also Like

0 comments