Eklēri ar marcipāna krēmu Francijas vilinājumam

by - 13:05

Klasiku klasika! Franču konditorejas karaļi - eklēri!
Tikai pildījumam šoreiz mana vārītā krēma improvizācija ar marcipānu.
Jā, šī recepte NEbūs ne diētiska, nedz arī izslēgs baltos miltus, olas un sviestu. 
Nē - šoreiz viss tā, kā tam jābūt - saldi, sātīgi un garšīgi!

Pamatā plaucētās mīklas recepte pēc slavenās The French Baker grāmatas receptes, ar nelielu "update" pēc sajūtām gatavošanas procesā

Plaucētās mīklas sastāvs:
  • 125 ml ūdens 
  • 125 ml piens 
  • 100 g sviests 
  • 150 g milti 
  • 2 g sāls 
  • 3 olas (bet es mīklas gatavošanas procesā pievienoju 4, lai izveidotos nepieciešamā mīklas konsistence, jo galu galā olām tie izmēri var ļoti krasi atšķirties) 
  • 1 ĒK cukura, papildus pievienoju arī mazliet saldumiņa mīklai, kas nebija paredzēts oriģinālreceptē 
Plaucētās mīklas agatavašana:

Sviestu, pienu un ūdeni kopā ar sāli un cukuru, maisot karsē, bet kad tas uzkarsis pievieno miltu maisījumu un maisa, kamēr mīkla sāk atlekt no malām.

Masu liek lielā bļodā un kuļ ar mikseri, pakāpeniski pievienojot pa vienai olai, kamēr veidojas brieza krēmveida mīkla.

Ar konditorejas maisiņa starpniecību izspiež vēlamā lieluma eklērīšu formiņas uz cepmpapīra. 

No šī mīklas daudzuma man sanāca aptuveni 18 eklērīši (6-8 cm gari)

Cep 5 minūtes 180 grādos, tad 10 minūtes 170 grādos un vēl 10 minūtes 160 grādos, nevirinot krāsns durtiņas, lai plaucētās mīklas izstrādājumi nenoplok. Šo cepšanas metodi, gan neņēmu no grāmatas receptes instrukcijas, bet gan no mūsu pašu latviešu lielisko konditoru Jāņa un Maijas Kairu pieredzes.

Ieteikumi cepšanai:

Vislabāk tomēr iesaku cepšanas laikā rūpīgi sekot līdzi cepeškrāsnī notiekošajam. Manā krāsnī, piemēram, tomēr prasījās nedaudz augstāka sākotnējā temperatūra, tāpēc 2.pannas piegājienu cepu 190, tad 180 un tad 170 grādu dalījumā un par kādām 2 minūtēm mazāk, jo varēja redzēt, ka eklēru mīkliņa pufīga un gatava. 
Varbūt sākumā pat vislabāk pamēģināt uzcept pāris eklērīšus, lai nav tā, ka nesanāk, un visa pilnā eklēru mīkliņas panna aiziet postā. 
Un noteikti neiesaku cept divos stāvos, t.i. uzreiz divas eklēru pannas vienā piegājienā. 

Pildījumam gatavoju Marcipāna vārīto krēmu, bet, protams, var gatavot arī klasisku vaniļas vārīto krēmu vai šokolādes vārīto krēmu, receptē marcipānu aizvietojot ar šokolādi.

Marcipāna vārītā krēma sastāvā:
  • 4 olu dzeltenumi 
  • 400 ml piens (man bija mandeļu piens, jo gatavoju marcipāna pildījumu, bet var protams, izmantot klasisko govs pienu) 
  • 2 TK kukurūzas cietes 
  • 2 ĒK cukurs 
  • 100 g marcipāna masas 
Marcipāna vārītā krēma pagatavošana:

Katliņā uzliek karsēties pienu, tikmēr bļodiņā olu dzeltenumus samaisa ar cukuru un kukurūzas cieti.

Kad piens uzkarsis, to pavisam pakāpeniski un maziem daudzumiem pievieno olu dzeltenumiem, ne mirkli nepārtraucot maisīšanas procesu, lai olu dzeltenumi nesaietu kunkuļos. 

Kad viss piens pievienots olu dzeltenumiem, gatavo olu-piena masu lej atpakaļ katliņā un, maisot, karsē līdz krēms sāk sabiezēt. 

Kad krēms jau kļūst biezāks tam pievieno sadrupinātu marcipāna masu un maisot turpina karsēt, kamēr marcipāns izšķīdis un krēms kļuvis biezs. Noliek atdzesēties apsedzot ar pārtikas plēvi, lai krēma virskārt neapkalstu!

Gatavo krēmu var ēst kaut karotēm, cik gards tas ir, bet vēl gardāk, tas viss kļūst, kad ar krēmu sapilda pašceptos eklērīšus.

Uzputoju nedaudz saldo krējumu, kuru iemaisīju pusē vārītā marcipāna krēmā (šo punktu var izlaist, ja grib atstājot tikai vārīto krēmu un pildot eklērīšu ar to). Gatavoju divu veidu eklērīšus - ar vienkāršo marcipāna vārīto krēmu un mazliet pufīgāko - saldā krējuma marcipāna krēmu.

Bet citā piegājienā vārītajā krēmā iemaisīju arī uzputotu kokosriekstu piena biezo krēmveida daļu, piešķirot burvīgu kokosa noti.

Eklērīšus pārgriezu uz pusēm, sapildīju tos ar konditorejas maisiņu un uzgalīšu palīdzību un uzliku atpakaļ cepurītes.

Nobeigumā tiek atliek pārklāt ar šokolādes glazūriņu un izbaudīt Francisko šarmu pašam savā virtuvē!

You May Also Like

0 comments