Ēd svaigu! 3 garšīgi sarkano krāsu smūtiji

by - 12:48

Saldo melleņu, sātīgo biešu vai veldzējošo aveņu? Kuru no šīm receptēm izvēlēsies šodien?

Mellene gan bērnu ballītei, gan ikdienas smaidam un priekam...

Avene pirmajām saulaini siltajām pavasara dienām vai karstai vasaras sezonas ikdienai..

Biete pēc skriešanas vai sporta treniņa, pusdienu aizvietošanai vai vieglām vakariņām, launagam un ilgstoši nezūdošai enerģijai!

Pavasaris taču ir arī laiks, kad tuvojas ne tikai svaigo augļu, ogu un dārzeņu sezona, bet arī atsākas aktīva skriešanas, riteņbraukšanas un sportošanas svaigā gaisā sezona - nu re! īstais brīdis, lai atsāktu ziemas sezonā mazāk aktuālo, veselības SMŪTIJU sezonu, kas iederas gan veselīgās un uzturvērtīgās maltītēs, gan pirms un pēc treniņiem enerģijas atgūšanai! 

Dž. Fūrmns savā grāmatā 'Ēst, lai dzīvotu", balstoties uz ilgiem un apjomīgiem pētījumiem aprakstījis daudz interesantu uztura jautājumu.

Piemēram, sirdstrieka un izplatītākie vēža veidi ir tieši attīstīto un labklājības valstu izplatītākās slimības, nevis trūcīgo valstu problēma, kur galvenais nāves cēlonis, ir dažādas infekcijas slimības! Vai zini kāpēc?

Jo mūsu uzturs, atšķirībā no trūcīgajām valstīm, ir pārāk izšķērdīgs - pārstrādāti, apstrādāti, ātrās-pagatavošanas produkti un pusfabrikāti ir mūsu ikdienas norma, nevis bagātīgs dabisko augu izcelsmes produktu kopums, kam patiesībā būtu jābūt mūsu uztura pamatā.

Nez kāpēc uzreiz gribās to visu salikt kopā ar smūtiju tematiku - jo krāsainie kokteiļi, kuros sīki sasmalcināti svaigi augļi un dārzeņi līdz organismam vieglāk apstrādājamai konsistencei, ir ideāls veids, kā tiešām uzņem lielu devu augu izcelsmes produktus vienā piegājienā. Turklāt variācijas ar augļiem, dārzeņiem un salātiem, ko iekļaujam smūtijos ir neierobežotas!

Arī Dr.Fūrmans apstiprinājis mums visiem tik ļoti zināmo, bet ikdienā bieži vien neievēroto faktu: jo vairāk dažādu augļu un dārzeņu lietojam, jo mazāka ir sirdslēkmju, triekas un vēža iespējamība.

Lūk, 3 dažādas sarkano krāsu nots kokteiļu receptes:

Biešu veselīgā enerģija
  • 2 krūzes biešu lapiņu (vari izmantot arī spinātlapiņas, ja nav biešu) 
  • 1 maza biete 
  • sula no 2 apelsīniem 
  • 1 bumbieris 
  • 1 ābols 
  • ½ TK kanēlis 
  • 1 TK sezama sēklas 
  • 1 ĒK linsēklas 
  • 1 glāze mandeļu piens (vai ūdens, ja nevēlies pienu) 
  • ūdens, papildus pēc nepieciešamības - atkarībā no vēlamā kokteiļa biezuma 
  • Papildus garšai un uzturvērtībai: 
  • Lazdu riekstu eļļa 
  • Dateļu vai ķiršu balzāmetiķis (atrodami Vom Fass) 
  • svaiga piparmētra, pēc vēlēšanās 
Ja šaubies par sava blendera jaudu un darba spēku, tad bieti pirms blenderēšanas vari iepriekš sarīvēt. Taču nebaidies izmantot svaigu bieti, jo svaiga, necepta vai nevārīta, tā tomēr būs daudz vērtīgāka un kopā ar pārējām sastāvdaļām, rezultāts būs patiesi vitamīniem bagāts. 

Atveldzējošais aveņu smūtijs ar neierastām sastāvdaļām
  • 1 glāze aveņu 
  • neliels gabaliņš cukini vai kabača (var, protams, aizstāt ar banānu vai avokado, ja esi cukini noliedzēju vidū, bet, tici man, ar cukini nebūs ne vainas!) 
  • pāris piparmētru lapiņu 
  • 1 bazilika lapiņa 
  • pāris pilienu aveņu balzāmetiķa vai Agaves sīrupa (pēc izvēles) 
  • 1 glāze ūdens vai 1/2 glāze ledus+1/2 glāze ūdens 
Cukini šajā kokteilī pārvērtīsies līdz neatpazīšanai, tāpēc droši vari to iekļaut smūtija sastāvā, jo tas tāpat, kā avokado (ja vēlies aizvietot cukini), padarīs šo kokteili krēmīgāku tekstūrā.

Kokteili pagatavo ar ūdeni, ja vēlies šķidrāku variantu, bet vasarā vai karstākās dienās iesaku atveldzēties pagatavojot šo kokteili no ledus ūdens vietā, vai izmantojot gan ledu, gan ūdeni.

Avenes vari aizstāt ar zemenēm, zemeņu sezonas laikā vai mellenēm, ja tās Tev vairāk iet pie sirds, un, protams, kā jau minēju, arī cukini ir aizstājams ar vērtīgo avokado vai saldākai garšai - banānu.


Melleņu krēmīgais desertsmūtijs

  • 1 glāze melleņu 
  • 1 banāns 
  • 1 bumbieris vai 0,5 glāzes ananāsu gabaliņu vai 0.5 glāzes persiku gabaliņu 
  • 1 TK čia sēkliņu 
  • 1 glāze kokosriekstu piena 
  • 3-4 ledus gabaliņi, pēc vēlēšanās 
  • ūdens, papildus pēc vēlamās biezuma pakāpes 
  • 1/2 TK medus balzāmetiķis, pēc izvēles
Šī būs noderīga recepte ne tikai sevis palutināšanai pēcpusdienas desertā, bet arī bērnu ballītes svinību galdā, lai iepriecinātu ar košo krāsu un saldo garšu. 

Starpcitu, bērniem, noteikti patiks, ja papildināsi šo kokteili ar plombīra saldējuma bumbiņu, vai bez piena produktu versijā ar burvīgu pašgatavotu banānu-zemesriekstu sviesta "siera kūkas" vegānisko saldējuma bumbu vai banānu - indijas riekstu saldējumu!

Piezīmes:

Visu smūtiju pagatavošanai sablenderē receptes sastāvdaļas līdz viendabīgai kokteiļa konsistencei.

Ūdeni un/vai citus šķidrumus (alternatīvos augu pienus) pievieno papildus receptēs norādītajam pēc vajadzības, kokteiļa pagatavošanas beigu posmā, kad redzi, cik krēmīgs ir rezultāts un kāda biezuma kokteili beigās vēlies baudīt.

Eļļas un etiķus vari nepievienot, bet galvoju, ka ar tiem kokteilis iegūs pavisam citu garšu un aromātu! Vari paeksperimentēt un pagatavot kokteili bez eļļas un tad pievienot, piemēram, aromātisko lazdu riekstu eļļu un mango balzāmetiķi. Rezultāts - pavisam cits kokteilis!

Tikai daudzumu eļļai un etiķim gan skaties pēc savām garšas sajūtām - rūdītākie pievieno pat līdz ēdamkarotei no katra, bet iesākumā pietiks arī ar daudz mazākām devām.

Visas receptēs norādītās eļļas un etiķi nopērkami Vom Fass veikaliņā Rīgā.

You May Also Like

0 comments