Žāvēto augļu kūka ar Mascarpone krēmu BEZ olām

by - 06:05

Sulīga, mitra un šokolādīga... ar krēmīgu Mascarpones siera cepurīti! Gardēžu baudījums!

Divi vienā - kaut kas no konfektes Serenāde, augļu pārbagātās un sūlīgās kūkas pamatkārtas dēļ, kaut kas no siera tortes, Mascarpones krēmsiera virspusītes dēļ!

Ar minimālu cukura daudzumu, jo lielāko daļu saldenās garšas rada žāvēto augļu dabiskais saldums.

BEZ saldā krējuma un sviesta, jo gana pietiek jau ar Mascarpone siera sātīgumu, tāpēc to papildinu tikai ar 2 gramus tauku (uz 100g) saturošo, bet tāpēc ne meazāk krēmīgo "Baltais" Grieķu vai Islandes Skyr jogurtu.

Kūku vari pagatavot arī vegāniskā versijā - Mascarpones krēma cepurītes vietā, pagatavojot virspusīti no ledusskapī atdzesēta un uzputota kokosriekstu piena!

Un, protams, arī Ziemassvētku versijā - augļus jau labu laiku iepriekš noliekot vēsumā un slēgtā traukā, bagātīgi aplietus ar kārtīgu ruma devu (vai cita stiprāka alkohola pēc savas gaumes), un mīklu papildinot ar Ziemassvētku sajūtu garšvielām - 1 ĒK piparkūku garšvielas + 1 TK kanēlis.

Sastāvā:
  • 1 glāze žāvētas plūmes
  • 1 glāze žāvētas dzērvenes
  • 1 glāze Jumbo rozīnes vai jebkuras iecienītākās rozīnes
  • 1 glāze pilngraudu miltu (vai parasto kviešu miltu, pēc izvēles)
  • 1,5 glāzes zemesriekstu miltu (malti zemesrieksti) vai mandeļu miltu
  • 1 TK cepampulveris
  • ⅓ glāze keroba pulveris vai parasts nesaldinātais kakao pulveris
  • pāris vaniļas stēvijas pilieni (pēc garšas un pēc vēlēšanās)
  • 1 ĒK vaniļas cukurs
  • 1 ĒK dateļu sīrups (vai medus, vai melases sīrups, vai brūnā cukura sīrups)
  • ūdens vai apelsīnu sula, kurā mērcēti žāvētie augļi (piesūcies ar augļu aromātu un saldo garšu - lielisks saldinātājs, līdz ar to nepieciešams mazāks apjoms papildus saldinātāju)
  • ⅓ glāzes sezama sēkliņu eļļa
  • ⅓ glāzes kokosa eļļa
  • + 1 ĒK piparkūku garšviela un 1 TK kanēlis, ziemas versijā
Mascarpone krēmam:
  • 500 g Mascarpone krēmsiera
  • 500 g Baltais Grieķu vai Islandes Skyr jogurts 
  • pūdercukurs, vaniļas cukurs, vaniļas stēvija - visi saldinātāji pēc garšas un vēlamās salduma pakāpes - es ņēmu ļoti minimāli, jo negribēju ļoti saldu gala rezultātu - žāvētie augļi kūkas pamatā nodrošināja pietiekamu salduma līmeni, lai nepadarītu kūku gala rezultātā pārāk cukurainu!
  • mandeļu esence - pēc izvēles, papildus aromātam :)

Pagatavošana

Iepriekšējā dienā siltā ūdenī vai apelsīnu sulā liek mērcēties augļus. Bet, ja gatavo aromātisko ziemas vesrijas kūku, tad iemērc augļus rumā, jau labu laiku iepriekš (nav viena noteikta termiņa, bet jo agrāk pirms gatavošanas sāksi augļus mērcēt, jo sulīgāka un aromātiskāka būs gala rezultātā kūciņa. Mērcēt vari kaut mēnesi pirms gatavošanas, tikai neaizmirsti nolikt augļus slēgtā traukā, tumšā un vēsā vietā, ik pa laikam pārbaudot, vai nevajag papildināt ruma devu, lai augļi būtu mazliet pārsegti ar šķidrumu.)

Zemesriekstu (vai mandeļu) miltus, pilngraudu miltus, vaniļas cukuru un cepampulveri samaisa lielā traukā.

Žāvētos augļus liek blenderī kopā ar dateļu sīrupu, sezama eļļu, izkausētu kokoseļļu, keroba pulveri vai kakao un sablenderē līdz krēmīgai konsistencei, bet ja vēlies vari atstāt arī dažus augļus atsevišķi un sasmalcināt sīkos gabaliņos, pievienojot kopējai masai beigās. 

Sablenderēto augļu masu pievieno miltu maisījumam un maisot, pakāpeniski papildina ar žāvēto augļu ūdeni (atliets no mērcētajiem augļiem), daudzumu skatoties pēc nepieciešamības, tā lai veidojas bieza krējuma konsistences mīkla. Vari papildināt mīklu arī ar citiem mērcētiem žāvētajiem augļiem, sagrieztiem nelielos gabaliņos, ja vēlies sajust arī augļu gabaliņus kūkā, jo šajā versijā, visi augļi tikai viendabīgi sablenderēti vienotā masā).

Mīklu liek ietaukotā cepamformā un cep 180 grādos uzkarsētā krāsnī aptuveni 50-60 min, vai kamēr kūka stingra un saturīga. Kociņa ieduršana pārbaudei šeit var nestrādāt, jo žāvēto augļu dēļ, kūka būs mitra un sulīga arī izcepta, līdz ar to sausu kociņu diez vai izdosies noķert.

Gatavo augļu kūciņu pilnībā atdzesē, vēlams pat uz nakti un tikai tad papildina ar siera krēmu.

Siera krēmam ar spatulu, maisot iecilājošām kustībām, vai, viegli sakuļot, ar rokas putojamo slotiņu, rūpīgi samaisa Mascarpone sieru ar jogurtu un izvēlēto saldinātāju. Saldumam var izmantot gan parasto balto cukuru vai pūdercukuru, vai alternatīvas saldināšanas metodes, piemēram, Agaves sīrupu. Cukura vai cita saldinātāja daudzumu jānovērtē gatavošanas procesā, attiecīgi pēc garšas, pievienojot to tik daudz, lai būtu sasniegts vēlamais salduma garšas līmenis.

Jāņem vērā, ka kopumā kūciņa nebūsļoti salda, jo arī augļu kārtā lielāko daļu garšas veido žāvēto augļu dabiskais saldums, tāpēc, ja vēlies kopgaršā rezultātā iegūt saldāku kūciņu, tad pievieno vairāk cukura (vai Agaves sīrupa) siera krēmam.

Gatavo siera krēmu ar kondiorejas maisiņa palīdzību izspiež uz gatavās kūkas pamatnītes vēlamajā dizianā.

Papildus izdekorē pēc saviem ieskatiem, piemēram, papildinot arī ar kādu svaigu odziņu vai augli, bet man pat neko vairāk neprasījās, jo žāvēto augļu un keroba interesanto garšu nianšu šokolādīgā pamatnīte lieliski saspēlējās ar vienkāršo, bet tai pašā laikā izsmalcināti gardo Mascarpone siera krēmu.

You May Also Like

0 comments