Dateļu šokolādes-karameļkūka kokosīgā groziņā

by - 07:17


Neceptā, šokolādīgā dateļu karameļkūka ar kokosīgo pamatni divās versijās - AR un BEZ piena produktiem!

Ja vēlies bezglutēna kūkas versiju, auzu pārslu vietā, vari izmantot arī mandeļu miltus vai zemesriekstu miltus.



Sastāvs

Sastāvdaļas paredzētas diezgan mazai kūciņai - aptuveni 15 cm diametrā. Ja vēlies lielāka izmēra kūku, tad noteikti palielini visus daudzumus.

Pamatnītei VERSIJA 1:
  • 250 g kokosriekstu skaidiņu
  • 100 g pilngraudu auzu pārslas
  • 30 g nesālītu lobītu pistāciju rieksti
  • 50 g kazas piena sviests vai kokosriekstu eļļa
Pamatnītei VERSIJA 2 (BEZ piena produktiem un bez eļļas):
  • 200 g kokosa skaidiņu
  • 100 g mandeļu
  • 100 g pilngraudu auzu pārslu
  • 200 g dateļu (vai 100 g dateles + 100 g žāvētas aprikozes)
Pildījumam VERSIJA 1:
  • 200 g dateles bez kauliņiem
  • 3 ĒK zemesriekstu sviests (es izmantoju krēmīgo Nutego zemesriekstu sviestu bez liekām piedevām un cukura sastāvā)
  • 5 ĒK attaukots, nesaldināts kakao
  • 200 g Baltais Grieķu jogurts bez piedevām
Pildījumam VERSIJA 2 (BEZ piena produktiem - Vegānisks):
  • 250 g dateles
  • 5 ĒK zemesriekstu sviests
  • 5 ĒK kakao
  • 1 liels banāns (vai 2 mazāki)
  • 1 TK svaigi spiestas citrona sulas
Pildījumam VERSIJA 3 (BEZ piena produktiem - Vegānisks):
  • 200 g dateles bez kauliņiem
  • 3 ĒK zemesriekstu sviests
  • 5 ĒK attaukots, nesaldināts kakao
  • kokosriekstu piens skārdenē, atdzesēts ledusskapī min 12 h, tikai biezā baltā krēmīgā daļa
Pagatavošana

Izvēlies, pamatnītes veidu un sablenderē vispirms tikai sausās sastāvdaļas (riekstus, kokosskaidas, auzu pārslas) līdz miltainai konsistencei un pievieno sviestu/eļļu vai žāvētos augļus, sablenderējot visas sastāvdaļas līdz graudaini lipīgai (`ķepīgai`) konsistencei.

Ja izmanto kokosriekstu eļļu vai kazas piena sviesta versiju, vispirms izkausē attiecīgo taukvielu.

Ja izmanto žāvētos augļus (dateles, aprikozes, dzeltenās rozīnes) groziņa pagatavošanai, tad augļus vispirms izmērcē siltā (vai karstā) ūdenī, līdz tie ir maismāli mīksti un viegli blenderējami, pārvēršoties biezenī (ja blenderētu tos vienus pašus, bez sausajām sastāvdaļām).

Ar mitrām rokām rūpīgi un stingri iespied pamatnītes saturu kūciņai paredzētajā formā gan formas apakšā, gan gar maliņām veidojot groziņu pildījumam. Sagatavoto groziņu liec ledusskapī vai saldētavā atdzesēties.

Izvēlies pildījuma veidu AR vai BEZ piena produktiem. 

Dateles izmērcē siltā ūdenī (ilgāku laiku) vai karstā ūdenī (var mērcēt īsāku laika periodu), lai tās pēc tam viegli varētu sablenderēt līdz biezas krēmveida masas konsistencei.

Izmērcētās dateles sablenderē. Kad dateles jau sāk veidot ķepīgu, viendabīgu masu, tai pievieno arī kakao un zemesriekstu sviestu un banānu ar citrona sulu, ja izvēlas BEZ piena produktu versiju. Ja gatavo ar Grieķu vai Islandes Skyr jogurtu, tad to pievieno pašās beigās, pāris sekundēs ieblenderējot dateļu-zemesriekstu sviesta-kakao karamelīgajā masā, tikai tik ilgi, līdz viss sajaucies līdz šokolādes krēma krāsas pildījuma masai.

Pagatavoto karamelīgo šokolādes krēmu pildi pamatnītē, nolīdzinot un dekorējot pēc patikas - izsijāts kakao, kokosriekstu skaidiņas, čia sēkliņas un zīdkoka odziņas ir bildē redzamās kūciņas vienkāršajam dekoram. 

Pirms baudīšanas, kūciņai jāļauj atdzesēties ledusskapī vismaz uz kādām 5-6 stundām vai, vislabāk, pat nakti, jo tad garšiņas būs kārtīgāk sadraudzējušās.


P.s. Mērcētas dateles kopā ar zemesriekstu sviestu būs burvīga karameles kārta jebkurai Tavai kūciņai. Īpaši iesaku tepat Latvijā ražoto Nutego zemesriekstu sviestu bez liekām piedevām un bez cukura tā sastāvā!






Citas idejas neceptiem šokolādīgajiem našķiem:

Riekstu mini šokolādes brunetes:
  • sasmalcinātu, sadrupinātu riekstu mikslis pēc izvēles
  • maltas mandeles vai mandeļu milti
  • izkausēts sviests vai kokosriekstu eļļa
  • izkausēta šokolāde
  • žāvēto augļu vai marmelādes gabaliņi
  • kakao pulveris
Šokolādi un kokosa eļļu izkausē un samaisa viebndabīgā masā, iemaisot arī kakao pulveri vai kerobu. Riekstus, mandeļu miltus un marmelādes vai žāvēto augļu gabaliņus sajauc lielā traukā, pievieno izkuasētu šokolādi un kokosa eļļu, visu rūpīgi samaisot, lai šokolāde apklātu visu masu.

Gatavo masu liek silikona kēksiņu formās ar vai bez papīra ietvariņiem, dekorē ar riekstiņiem un liek ledusskapī atdzēties, kamēr kūciņas sastingušas.

Marcipāna rulete ar šokolādi un ruma augļiem:
  • marcipāna masa
  • rumā izmērcēti žāvētie augļi (aprikozes, plūmes, rozīnes)
  • šokolādes mērce (izkausēta 100 g šokolāde + 1 TK ruma + 3 ĒK saldā krējuma)
Uz suši rullējamā bambusa paklājiņa izklāj pārtikas plēvi un uz tās izrullē marcipāna masu aptuveni 5mm biezumā. Rumā izmērcētos augļus sagriež nelielos gabaliņos. Šokolādi aplej ar uzvārītu saldo krējumu un maisa, kamēr tā izkususi, pievieno arī rumu un samaisa viendabīgā šokolādes mērcē.

Uz marcipāna liek nedaudz šokolādes mērces, un vienā malā izkārto žāvētos augļus. Rullē marcipāna ruletīti pēc suši principa, kamēr rulete lidz galam aizrulēta un suši paklājiņu ar pārtikas plēvi atdalīts. Gatavo ruleti pārlej ar atlikušo šokolādes mērci.

You May Also Like

0 comments