Sirdij draudzīgs uzturs - 6 vērtīgi produkti Tavai sirdij un ikdienas brokastīm

by - 04:21

Šis būs sirsniņdienai veltīts ieraksts, bet ne klasiskajā tā izpratnē - bez rozā receptēm sirds formā vai citiem cukurotiem tekstiem, toties par pašu sirdi gan jeb to, kādus produktus iekļaut savās ikdienas brokastīs, lai palīdzētu sirdij būt veselai un tādējādi, protams sniegt un saņemt vēl vairāk mīlestības visu cauru gadu!



Pareizie produkti Tavā ikdienas uzturā, sirds veselībai, ir tik pat svarīgi, kā fiziskās aktivitātes, stresa minimizēšana un priecīgu notikumu pilna ikdiena un kontaktēšanās ar saviem mīļajiem cilvēkiem, draugiem un radiem.


Tieši tāpēc, ja par sirsniņdienu visapkārt šobrīd vien tiek runāts, šīs tēmas ietvaros 6 lieliski produkti, kuri noteikti patiks Tavai sirdij!

Nebaidies iekļaut tos dažādos ēdienos, bet pats labākais, ka tos visus lieliski var apvienot vienā brokastu ēdienreizē vai iekļaut vienā kopīgā smūtija receptē.

Ja iesāksi dienu ar šiem produktiem, ne tikai palutināsi sevi ar ko garšīgu, bet arī sniegsi savai sirdij un organismam nepieciešamo veselības un enerģijas devu visai dienai, turklāt šokolāde uzlabos garstāvokli.

Auzu pārslas - atvairīs drīzu izsalkumu, sniedzot ātru un ilgstošu sāta sajūtu, kā arī sirds kontekstā, palīdzēs rūpēties par holesterīna līmeni… un galu galā, par šo visu jau runāts daudz un visi zinām, cik veselīgi ir ēst auzu pārslu putru vai savādāk pagatavotas auzas, jo īpaši pilngraudu vai pat kailgraudu.

Par kailgraudu auzām runājot, tās ir kas īpašs - ar riekstainu garšu, nepārvārītiem un stingriem rīsiem līdzīgu tekstūru, vispusīgu pielietojumu un, protams, izcili labu uzturvērtību, par ko jau rakstīju arī pie kailgraudu auzu maizīšu receptes.

Pievieno vārītas kailgraudu auzas brokastu smūtijam, aizvieto rīsus, griķus un citas piedevas pusdienu maltītē, papildini sacepumus vai pievieno atdzesētā veidā salātiem, vai pat izmanto gan sāļu, gan saldu konditorejas izstrādājumu pagatavošanā.

Idejas receptēm:

Savādāka auzu pārslu putra - pašai ļoti iepatikās šī ideja, jo sanāk tik pat kā deserts :)

Uz nakti izmērcē karstā ūdenī žāvētam aprikozes, dateles vai plūmes, ko vien sirds vairāk vēlas (vai visius trīs augļus, protams arī var!), no rīta liec blenderī pilngraudu auzu pārslas, saujiņu žāvēto, mērcēto augļu un kādu pili kļavu sīrupa vai šķidra medus pēc izvēles (un vēlamās salduma pakāpes), pievieno vēl kādu vērtīgo riekstu vai sēkliņu (piemēram, linsēklas, kas minētas arī tālāk) un pārlej (sākumā ar mazāku, bet vēlāk pēc vēlamā gala rezultāta konsistences un nepieciešamības) šķidrumu, kurā iepriekš mērcēji žāvētos augļus un kas tagad ieguvis augļu saldeno garšu. Visu sablenderē viendabīgā konsistenc[ē (vai atstājot augļus gabaliņos - kā vēlies!) un izbaudi gardas krēmīgas brokastis, papildinot vēl ar kādu svaigo augli pēc izvēles.

Šo, blenderēšanas procesā, vari papildināt arī, piemēram, ar mandeļu pienu, citrona sulu, kādu svaigo ogu vai augli - ļauj vaļu iztēlei.

Ņem vērā, ja gatavo šo auzu ēdienu vēlākai baudīšanai, tad pagatavo šķidrāku nekā vēlies gala rezultātu, jo pastāvot, arī sablenderētas auzu pārslas tomēr uzbriedīs un "putra" jeb krēms kļūs biezāks un tumīgāks.

Rieksti - protams, viens no plusiem ir tāds pats, kā auzu pārslām - lielais šķiedrvielu daudzums tajos, turklāt šis ir augu izcelsmes produkts (ja akurāt esi uz Jūs ar graudaugu pasaules ogļhidrātiem vai izvairies no glutēnu saturošiem produktiem). Tātad vēl viens produkts, kas vērtīgs sirdij, lai palīdzētu normalizēt vai uzturēt normās holesterīna līmeni. Tāpat rieksti var samazināt sirds slimību risku, jo ir labs augu izcelsmes omega taukskābju avots. Tādi rieksti, kā mandeles, piemēram, satur arī lielu E vitamīna devu, kurš citos produktos nemaz tik bieži nav sastopams, kam ir stiprs antioksidantu efekts un kas labvēlīgi iedarbojas uz sirds asinsvadu sieniņu stiprināšanu.

Tā kā, droši papildini gan savu brokastu smūtiju, gan pašgatavoto auzu pārslu musli vai zaļos salātus ar riekstiem un riekstu eļām - iegūsi ne tikai jaunas garšas, bet arī papildus vērtību savai maltītei.

*Ieteikums: ja rieksti Tavam vēderam šķiet pārāk “smags” ēdiens, iesaku tos pirms pievienošanas smūtijam vai muslim, izmērcēt, jo tas palīdzēs organismam tos vieglāk pārstrādāt, bet salātiem, izmērcētos riekstus vari pavisam nedaudz apgrauzdēt, vai aizstāt ar kādu no aromātiskajām un burvīgi riekstainās garšas riekstu izcelsmes eļļām, kas nopērkamas Vom Fass.

Ideja receptēm:

Salāti no salātlapu miksa (vai mīļākajiem zaļajiem salātiem), papildināti ar avokado gabaliņiem, cherry tomātiņiem, svaigo kazas sieru, granātābolu sēkliņām, pārlieti ar lazdu riekstu vai valriekstu eļļu un pārbērti ar ciedru riekstiem (un vai valriekstiem un/vai drupinātiem lazdu riekstiem) - tas ir tiešām gardi!

Tāpat, svaigēdāju, riekstu kūciņas ir kaut kas neaprakstāmi burvīgs, piemēram, šīs  valriekstu svaigās kūciņas receptes vai meklē citas interesantas receptes, kurās iekļauti rieksti šeit.

Un noteikti vērts pamēģināt šo vertīgo auzu un zemesriekstu kēksiņu recepti!

Linsēklas - Sirds aizsardzībai tik nepieciešamās omega taukskābes, tās pašas jau apspriestās šķiedrvielas, kas nodrošina ilgstošu sātu un samazina sirdskaišu risku un daudz jo daudz dažādos avotos aprunātas vērtīgās šo sēkliņu īpašības padara to vienīdzīgu ar izslavētajiem ‘superproduktiem’, kā, piemēram, čia.

Idejas receptēm:

Noteikti vērts pievienot linsēklas salatiem, biezpienam, putrai, smūtijam, bet, kur vēl tās izmantot? Tik pat kā visur :) Piemēram, gatavojot burkānu-sēklu sāļos kraukšķīšus

Mellenes - Augsts antioksidantu satura līemnis, kas samazina paaugstināto asinspiedienu, turlāt pietiek ar pāris ēdamkarotēm šo gardo ogu, lai papildus aizsargātu savu organismu no sirdstriekas risku. 

Un nevar nepiekrist - jebkurš zaļais smūtijs vai brokastu putra, kļūs īpaši gards, ja tam pievienosim sauju šo tumšo ogu.. par krāsu nemaz nerunājot :)

Citrusi - Cvitamīns noteikti ir pirmais, kas nāk prātā saistībā ar citrusaugļiem un tieši tāpēc, kā arī antioksidantu devai, šie augļi ir veselīgi arī mūsu sirdij. 

Un patiesībā, viena no vērtīgākajām citrusa daļām ir tieši miziņa, jo tajā apslēptas proporcionāli daudz šo augļu vērtīgās vielas un eļļas. Bet, kas ne mazāk būtiski - tieši krokainā citrusaugļu miziņa ir tā, kas visvairāk uzņem visus netīrumus un audzēšanas laikā izmantoto mēslojumu un citu toksīnu ne tās labākās vielas, tāpēc, ja vēlies uzturā izmantot arī augļa mizu (kas būtu pat ļoti ieteicams sirds veselības nolūkā!), tad īpaši svarīgi ir ne tikai, kārtīgi nomazgāt un pat noberzt augli, bet noteikti izvēlēties šim nolūkam bioloģiski audzētos citrusus. Toksīni Tavai sirdij noteikti nav vajadzīgi!

Idejas receptēm:

Citrona miziņa ideāli iederas saldas siera kūkas sastāvā, radot neuzkrītošu, bet oriģinālu piesitienu kūkas garšai.

Norīvē citrona miziņu skaistās spirālveida daļās, apgrauzdē uz pannas pavisam nelielā medus vai brūnā cukura daudzumā un izmanto dekoram kēksiņiem, tai pašai siera kūkai vai citiem desertiem.

Tumšā šokolāde - Un, protams, visi zinām, ka šeit runāju par tumšo šokolādi, nu tādu ar vismaz 70% kakao saturu! Vai esi nogaršojis 100% kakao satura šokolādi? Tas ir, kas tāds, kur pietiek ar vienu pavisam mazu gabaliņu - 35 gramu šādas šokolādes tāfelīti es ēdu nedēļu - tieši tik sātīga un garšas ziņā specifiska tā ir! Es pat teiktu ne rūgta - kā parasti saka par tumšajām šokolādēm, drīzāk pat skāba! Visnotaļ interesanta. 
Bet, protams, stāsts ne par to, bet gan par vērtīgo kakao un kakao pupiņā, kas ir zināmos daudzumos pat vēlama mūsu ikdienas uztura sastāvdaļa, lai nodrošinātu savu sirdi ar vērtīgajiem antioksidantiem, jo pētījumi pierāda, ka, lietojot uzturā kakao, var uzlabot asinsvadu stāvokli un samazināt stresu... Un visi zinām, ka sniegt enerģiju, smaidu uz lūpām un uzlabot garstāvokli, turklāt!

Ideja brokastīm - "Smūtijbļodiņa":
Šos visus produktus lieliski iespējams apvienot "smūtiju bļodiņās" ("smoothies bowl), piemēram,
Sablenderējot biezu un krēmīgu smūtiju no
-3 ĒK izmērcētām auzu pārslām
- 1 ĒK zemesriekstu (vai citu riekstu) sviesta
- saujas spinātu
- saujas melleņu
- 1 banāna (vai 1/2 avokado)
- 1 bumbiera (pēc izvēles)
- 1 TK medus
- 1 TK nesaldināta kakao
- sulas no 1 citrona un/vai apelsīna
Un pārberot šo biezo smūiju, ar apgrauzdētu auzu pārslu, riekstu mikslīti, labu devu linsēklu un  mellenēm.

Vai ieskaties vēl divās smūtijbļodiņu recepšu idejās. (šeit atradīsi arī burkānu-sēklu maizīšu un sēklu cepumiņu receptes) :)


You May Also Like

0 comments