Serenādes kēksiņi ar pilngraudu rudzu miltiem

by - 00:47

Kaut kas līdzīgs iecienītajai konfektei Serenāde garšās, bet kēksiņu formā!

Sulīgi, mitri un ar pilngraudu rudzu miltiem - bagāti vērtīgām šķiedrvielām un minerālvielām! 

Sastāvā: 
  • 300 g pilngraudu rudzu milti 
  • 100 g maltu pilngraudu bio auzu pārslu 
  • 1 TK cepamais pulveris 
  • 2 banāni 
  • 2 ĒK zemesriekstu sviests 
  • 2 lielas olas 
  • 100 ml piens 
  • 50 ml kokosriekstu eļļa vai rapšu eļļa (pēc izvēles) 
  • 3 ĒK sasmalcināti zemesrieksti 
  • 3 ĒK brūnais cukurs 
  • 1 ĒK Kļavu sīrups 
  • 2 ĒK medus 
  • 1 TK kanēlis, šķipsniņa kardamons un muskatrieksts 
  • silts ūdens, daudzums pēc nepeiciešamības 
  • 50 g dzeltenās rozīnes 
  • 50 g žāvētas aprikozes 
  • 50 g žāvētas plūmes 
  • 30 g dateles 
Papildus: 
  • marmelāde un/vai šokolādes gabaliņi pildījumam 
  • banānu šķēlītes pildījumam 
  • rieksti (pēc saviem ieskatiem - valrieksti, mandeļu plāksnītes, lazdu rieksti, zemesrieksti), medus un/vai šokolāde kēksiņu virspusītei 
Komentāri par sastāvdaļām:

Zinu, zinu - izskatās, ka sastāvdaļu ir ļoti daudz, tātad pārāk sarežģīti! BET.. ir laba ziņa- to visu var vienkāršot un/vai aizvietot dažādas sastāvdaļas! Man vienkārši patīk radošā procesa gaitā pielikt vēl un vēl kaut ko, līdz izveidojas ne tikai tik garš sastāva saraksts un vēl trakāk :)

Piemēram, 
  • Žāvētos augļus izvēlies tikai viena veida - tos, kas labāk garšo. 
  • Brūnais cukurs, medus, kļavu sīrups - droši aizvieto visu ar balto cukuru, tikai brūno cukuru vai tikai kļavu sīrupu, vai jebkuru citu saldinātāju pēc saviem ieskatiem 
  • Zemesriekstu sviests- vari nepievienot 
  • Piens - var aizvietot ar augu pienu, jogurtu u.t.t. 
  • Auzu milti jeb samaltas auzas - aizvieto ar kviešu, griķu, mandeļu vai jebkuriem citiem miltiem. 
  • Rudzu milti - arī vari aizvietot ar parastajiem, baltajiem kviešu miltiem 
  • Eļļu var aizvietot ar kausētu sviestu 

Pagatavošana:

Žāvētos augļus pārlej ar karstu ūdeni un atstāj mērcēties. Miltus samaisa ar maltām pilngraudu auzu pārslām, šķipsniņu sāls un cepampulveri. Miltu maisījumu pārlej ar siltu vai karstu ūdeni, tā lai pārsegtu miltus, samaisa un atstāj uzbriest uz 30 minūtēm. Ja nepieciešams, pievieno vēl papildus ūdeni.

Olas atsevišķā bļodiņā viegli ar rokas putojamo slotiņu saputo ar brūno cukuru, pievieno kļavu sīrupu, pienu un eļļu (izkausētu šķidrā konsistencē, ja izmanto kokosriekstu eļļu). Visu rūpīgi putojot sajauc.

Banānu saspaida ar dakšiņu vai sablenderē biezenī, samaisa kopā ar medu un zemesriekstu sviestu.
Miltu masai pievieno banānu masu, šķidro masu, kanēli, muskatriekstu, kardamonu, smalcinātus zemesriekstus un visu rūpīgi samaisa.

Visus žāvētos augļus sagriež pavisam nelielos gabaliņos vai pat ar pulsējošo režīmu pāris sekundes sablenderē (tā lai tie vēl paliek sasmalcinātās daļās, nevis izveido viendabīgu masu). Augļus pievieno kēksiņu mīklai.

Kēksu/mafinu papīra formiņas liek pa ēdamkarotei mīklas, papildina ar banānu šķēlītēm un marmelādes un/vai šokolādes gabaliņiem pēc vēlēšanās. Pārklāj ar mīklu, lai tā kopumā aizņemtu 2/3 no kēksu formiņas.

Pārber ar vēlamajiem dekoriem - riekstu drupačām un medu, kakao, šokolādes skaidiņām vai kokosa skaidiņām un ingvera sukāžu gabaliņiem, piemēram, kā bija manos variantos.

Cep kēksiņus 180 grādos aptuveni 15-17 minūtes, vai kamēr redzams, ka kēksiņi izcepušies zeltaini un gatavi. (Kociņa ieduršanas metode varētu nestrādāt, ja trāpīsi banānā vai citos augļos :))

Kopumā kēksiņi sanāk mitri un sulīgi, turklāt ar vērtīgajiem pilngraudu rudzu miltiem un daudz augļu.

Pārlej kēksiņus ar kausētu šokolādi, pārber ar valriekstiem un būs konfekte Serenāde kēksiņu formā :)

You May Also Like

0 comments