BEZ PIENA - Četras Sezonas Februāra bērnības sajūtas

by - 23:56

Februāris Četrās Sezonās ir bērnišķīguma, bērnu prieka un lutināšanas un bērnības sajūtu un atmiņu garšu mēnesis.

BEZ Piena un bērniem draudzīgi kārdinošas receptes ir no manis šī mēneša Četru Sezonu krāsainajās lapas pusēs, tāpēc īpaši iesaku palutināt ne tikai savus bērnus, bet arī pašiem sevi ar:
  • debešķīgi kārdinošos Snikers tipa saldējuma kūku, kuras sastāvā atradīsi gan riekstus, gan banānus, gan kokosriekstu pienu un dateles un citas nemaz ne tik neveselīgas lietas, turklāt ne tikai bez piena, bet arī bez sviesta vai olām
  • mutē kūstoši kanēļa virtulīši no pilngraudu miltiem un mandeļu piena, turklāt cepti cepeškrāsnī, nevis virtuļiem ierastajā eļļas daudzumā
  • svaigēdāju jogurts, kas pagatavots no Indijas riekstiem, banāniem un auzu piena - forša ideja sātīgām brokastīm, kas patiesībā derētu pat kā deserts
  • karamelīgas Toffee tipa konfektes, kas noteikti patiks arī mandeļu faniem, jo dažas no receptes pamatsastāvdaļām ir gan mandeļu milti, gan mandeļu sviests (ko vari aizstāt arī ar tradicionālāku zemesriekstu sviestu)
  • gaisīgs un šokolādīgs kakao bez govs piena - kāpēc ne? mandeļu piens un banāns šajā receptē darīs brīnumus!

Tāpat Februāra žurnālā vēl vari paspēt lasīt:
  • Receptes ar sezonas aktuālajiem produktiem; 
  • Paipalu olu variācijas dažādām gaumēm; 
  • Kārdinošas banānu receptes; 
  • Ideja skaistai un garšīgai bērnu kino ballītei; 
  • Gluži kā no multfilmas – gardas receptes bērniem; 
  • Uz Parīzi ar bērniem; 
  • “Izgaršo Latviju!” ciemojas lauku mājā “Donas”; 
  • Kraukšķīgo mušļu degustācija; 
  • Turpinās projekts “Jaunieši virtuvē”; 
  • Receptes bez piena; 
  • Receptes tavām darba dienām 
Bet es, paturpinot savu BEZ piena tēmu, padalīšos ar burkānu sacepuma veida maizītes receptīti, kurai nav foto, bet ir idejas pieraksts Četras Sezonas gada plānotājā, jo ļoti bieži recepšu idejas, cik ātri rodas un tiek pagatavotas, tik ātri apēdās ne paspējot nofotografēties, nedz arī pierakstīties. Tāpēc tagad plānotājā ierakstās vismaz daļa no fotogrāfijās nenotvertajām idejām, ar ko ik pa brīdim varu arī padalīties :)

Tātad burkānu sacepummaizīte :) Bez piena, bez taukvielām, bez rauga, bez cukura.

Sastāvā:
  • 500 g burkāni
  • 200 g Turku zirņu miltu
  • 2 ĒK auzu pārslu
  • 2 ĒK vārīti sarkanie rīsi ( ko droši vari nepievienot vai aizstāt ar baltajiem rīsiem, griķiem, vai papildus auzām)
  • 2 olas
  • 1 TK kurkuma
  • 1 TK timiāns (vai citi kaltēti zaļie garšaugi)
  • 1 ĒK linsēklas
  • Nigellas sēkliņas, sezama sēkliņas vai citas sēkliņas pēc vēlēšanās
  • sāls, pipari, pēc garšas
  • karsts ūdens, sākumā 1 glāze un papildus, ja vēl nepieciešams
Pagatavošana:

Turku zirņu miltus samaisa ar auzu pārslām un garšvielām (sāls, pipari, kurkuma, garšaugi), un aplej ar karsto ūdeni, visu vēlreiz samaisot un atstājot ievilkties aptuveni uz 30 minūtēm vai pat stundu. Ja nepieciešams, milti jāpapildina ar papildus ūdens devu (tā lai būtu pabieza krējuma, nevis ļoti biezas mīklas konsistence)

Kad milti piebrieduši un ūdens atdzisis, mīklai pievieno smalki sarīvētus burkānus (vai skaidiņās sablenderētus - kā daru es vienkāršākam, ērtākam un ātrākam rezultātam). Visu vienmērīgi samaisa, pievienojot arī linsēklas un citas sēkliņas pēc izvēles, kā arī vārītus sarkanos rīsus (bet šo soli droši vari izlaist, man vienkārši bija aizķērušies sauja šo rīsu, tāpēc pieliku interesan'tākam rezultātam).

Nelielā atsevišķā trauciņu viegli saputo olas ar šķipsniņu sāls (ar roku, nevis mikseri vai putotāju - tikai tā lai sajaucas olu dzeltenums ar baltumu)

Olas iemaisa burkānu mīklā. Gatavo mīklu liek vienā lielā cepamformā vai mazākās silikona formiņās, ko es izmantoju, lai iegūtu mazas, apaļas maizītes, jo mīklu lieku aptuveni 2 cm augstumā.

Cep 180-190 grādos 25-35 minūtes, līdz maizītes stingras un ieguvušas zeltainu nokrāsu.

No šīs mīklas, starpcitu, vari cept arī pankūciņas/plācenīšus uz pannas, apcepot no abām pusēm, kā ierasts pankūkām.

Tāpat mīklai var pievienot papildus arī citus graudaugus (griķus, zaļos griķus, prosu, bulguru), lai iegūtu interesantākas garšas un tekstūras, kā arī papildināt ar dārzeņiem, piemēram, sasmalcinātiem un nedaudz apceptiem brokoļu gabaliņiem, puķkāpostu gabaliņiem, puravu vai pat kāpostu, tāpat vari papildināt ar zaļajiem zirnīšiem vai lēcām.

Savukārt saldākam variantam garšvielas (kurkumu, timiānu utt.) aizvieto ar medu, cukuru vai kļavu sīrupu un pieliec mīklai vēl kādu rozīni vai gabaliņos sagrieztas žāvētas aprikozes.

Lai garšīgi arī bez piena produktiem!

You May Also Like

0 comments