"BEZ Miltiem" un pavasarīgās sajūtas marta Četrās Sezonās

by - 06:55


Gavēnis, diēta, vienkārši vēlme pēc veselīgāka un vieglāka uztura... jebkurā gadījumā pavasara tuvošanās ir tieši tas laiks, kad nereti vēl vairāk gribās piedomāt pie sava uztura, tāpēc, man prieks šoreiz marta Četrās Sezonās piedāvāt idejas tēmā "Bez miltiem", jo, patiesībā, taču tik daudz kas gards var tikt pagatavots arī neizmantojot baltos kviešu miltus. 

Šoreiz žurnālam gatavoju:
  • gardu sāļo biezpiena sacepumu ar brokoļiem, gan pusdienām, gan vakariņām un kāpēc gan ne pat brokastīm; 
  • veģetārās graudu kotletītes no rīsiem, turku zirņiem, auzu pārslām, griķu miltiem un vēl Lieldienu noskaņās, paipalu oliņām pildījumā; 
  • spageti sacepums, ja gribās kādu veģetāru un sātīgu makaronu ēdienu bez miltiem - jā, tad šis būs tieši laikā, jo pagatavošanā izmantoju kukurūzas spagetti, kas kopā ar kukurūzas tortilju čipsiem būs lielisks salikums ģimeniskām brīvdienu pusdienām 
  • un kā tad bez saldā - auzu pārslu un biezpiena kārtojums ar kokosu, valriekstiem, persiku dzēmu.... un gardu BEZ miltu maltītes noslēgumu 
Bet pašas Četras Sezonas martā būs gan pavasara gaidās, gan Lieldienu noskaņās!

Marta žurnālā lasi: 
  • Receptes ar sezonas aktuālajiem produktiem; 
  • Garšīgākās Lieldienu receptes; 
  • Sezonas gardums olbaltums dažādās receptēs; 
  • Projekta “Izgaršo Latviju!” ietvaros ciemojamies pie Vaidavas keramiķiem un Raunas “Siera ražotnē”; 
  • Receptes “sierotās” noskaņās; 
  • Turpinās projekts “Jaunieši virtuvē”; 
  • Kārdinošas svētku receptes bez miltiem; 
  • Meklējam garšīgāko konservēto kukurūzu; 
  • Pa Ungārijas vīnogulāju labirintiem; 
  • Šarmantās Ziemeļīrijas gardākie atklājumi; 
  • Receptes tavām darba dienām. 
Savukārt, paturpinot BEZ miltu tematiku, skat tieši, pat nespeciāli Februāra Virtuves Plānotāja lapās esmu piefiksējusi receptītes, kas man tapušas tieši bez kviešu miltiem sastāvā.

Piemēram:

Auzu pārslu - zemesriekstu sviesta un banānu cepumi BEZ miltiem, BEZ olām, BEZ piena produktiem un sviesta un pat BEZ baltā cukura, jo lielāko salduma devu cepumiņiem sniegs banāni un dateles

Sastāvā:
  • 200 g pilngraudu auzu pārslas - samaltas/sablenderētas līdz smalkai konsistencei 
  • 4 ĒK zemesriekstu sviests 
  • 10 gab. izmērcētas dateles - sablenderētas krēmīgā un viendabīgā masā 
  • 2 gab. palieli banāni - sablenderēti vai saspaidīti ar dakšiņu viendabīgā masā 
  • 0,5 ĒK (vai vairāk, atkarībā no savām salduma vēlmēm) Agaves sīrups (vai medus, vai kļavu sīrups) 
  • pa šķipsniņai garšvielu - kanēlis, kardamons, muskatrieksts 
  • žāvētie augļi pēc izvēles (aprikozes, plūmes, dzeltenās rozīnes) - sagriezti mazos gabaliņos 

Visas krēmveida sastāvdaļas sajauc kopā (blenderēts banāns, dateles, zemesriekstu sviests) pievienojot arī samaltās auzu pārslas un garšvielas, kā arī vēlamo saldinātāju. Es šo procesu maksimāli efektivizēju, sevi lieki neapgrūtinot, bet sajaucot visu mīklu pāris sekunžu laikā ar blendera palīdzību.

Iemaisu mīklā arī sīki sagrieztus žāvētos auglīšus. Veidoju nelielas mīklas bumbiņas, ko lieku uz cepmapapīra, kas izklāts uz cepamās plāts. Katru bumbiņu pieplacinu līdz apaļam cepumiņa izksatam, pārberu vēl ar linsēklām un kokosa skaidiņām un cepu cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni 15 minūtes (jāskatās, kad cepumiņi sāk apbrūnēt, būs jau gatavi).

vai

Valriekstu un kokosa bezē rulete ar vārīto lazdu riekstu piena krēmu 

Ruletes sastāvā:
  • 3 olu baltumi
  • 1 ĒK kukurūzas cietes
  • 2 ĒK kokosa skaidiņu
  • 1 ĒK rupji sasmalcinātu valriekstu
  • 1 ĒK Agaves sīrupa (vai cukura, daudzumu variējot pēc saviem ieskatiem)
Vārītā lazdu riekstu krēma sastāvā:
  • 300 ml lazdu riekstu piens
  • 3 olu dzeltenumi
  • 1 ĒK kukurūzas cietes
  • 2 ĒK brūnais cukurs (vai baltais, daudzumu regulējot pēc saviem ieskatiem, ja gribās saldāku)

Olbaltuma ruletei saputo olu baltumu stingrās putās, pakāpeniski pievienojot saldinātāju (cukuru vai agaves sīrupu). Kad olu baltumi jau stingri un kārtīgi uzputoti, pievieno un ieputo arī kukurūzas cieti un kokosa skaidas, kā arī iemaisa valriekstu gabaliņus. 

Uz cepamās plāts izklāj cepampapīru un apbārsta ar kokosa skaidiņām, uz kurām pēc tam izlīdzina sagatavoto olbaltuma biskvītu, aptuveni 2 cm augstumā. Cep 150-160 grādus sakarsētā krāsnī aptuveni 12-15 min, atkarībā no krāsns specifikas, jāseko visu laiku līdzi, lieki nevirinot krāsns durtiņas, ātrāk kā pēc 12 minūtēm.

Gatavo biskvītiņu ar visu cepampapīru sarulēju un lieku maliņā atdzist.

Vārītajam krēmam katliņā uzsilda lazdu riekstu pienu, kamēr atsevišķā bļodiņā ar putojamo slotiņu sajauc olu dzeltenumus ar cukuru un cieti. Palēnām pievieno uzkarsēto pienu, nepārtraukti turpinot maisīt ar putojamo slotiņu, lai olu dzeltenums neveido kunkuļus karstā piena ietekmē. Kad viss piens pievienots olu dzeltenumiem, visu lej atpakaļ katliņā un, lēnām turpinot maisīt, silda, kamēr krēms sabiezējis. atstāj pilnībā atdzist.

Atdzisušo biskvītu atrulē un pilda ar atdzisušo krēmu. Šoreiz es vēl krēmam pievienoju blenderētu biezpiena masu ar nedaudz agaves sīrupa. Ruleti aizrullē un dekorē pēc saviem ieskatiem - man pāri nāca vēl neliela kārtiņa pārpalikušā krēma un mandeļu miltu drupačas.

Papildus pildījumā vēl vari ierullēt arī kādu svaigu augļu gabliņus, piemeŗam banānu, mango u.c.

You May Also Like

0 comments