Šokolādīgie kafijas cupcake ar cidoniju-vaniļas krēma pildījumu un piparkūku-augļu šokolādes bumbas

by - 11:54

Kamēr Janvāra jaunās receptes pat nav sanācis laika nofotogrāfēt, un tās ātrā rokrakstā tiek piefiksētas Četru Sezonu plānotājā, tikmēr atskaņām no Decembra svētkiem, padalīšos ar to mazo daļiņu recepšu ideju, kurām paspēju noķert arī kādu fotokadru. Šodien, lai garšas kārpiņas palutina šokolādīgi cupcake tipa kēksiņi ar cidoniju-vaniļas vārītā krēma pildījumu vai dzērveņu krēma pildījumu un siera cepurīti, kā arī gardas svētku atskaņu pārpalikušo piparkūku un žāvēto auglīšu šokolādes bumbiņas.

Tātad gardie šokolādes "cupcake"! Ātra un vienkārša kēksiņu recepte ar intensīvi tumšu, pat gandrīz melnu gala rezultāta krāsu, ļoti labi kontrastē ar dažādu krāsu pildījumiem un vēl citādu krāsu cepurītēm :)

Cupcake kēksiņu pamatam:
  • 180 ml karstas kafijas
  • 40 g kakao
  • 90 g milti
  • 100 g cukurs
  • 0.5 TK sāls
  • 0,5 paciņas cepamais pulveris
  • 70 ml eļļa
  • 1 liela vai 2 mazas olas
  • 1 ĒK ābolu etiķis
  • 2 ĒK bezpiedevu jogurts
Vaniļas-cidoniju vārītajam krēmam:
  • 2 olas
  • 70 g cidoniju sīrups (man bija pašgatavots lauku cidoniju sīrupiņš)
  • 20 g cukurs
  • 1 ĒK kukurūzas cietes
  • 1/3 vaniļas pāksts
Dzērveņu morsa vārītajam krēmam:
  • 2 olas
  • 70 g dzērveņu morss
  • 30 g brūnais cukurs
  • 1 ĒK kukurūzas cietes (vai kartupeļu ciete, pēc izvēles)
Siera krēma cepurītēm:
  • svaigais siers Rasa (vai cits siers, pēc izvēles - Filadelfija, Mascarpone u.t.t.)
  • Baltais Grieķu jogurts vai Islandes Skyr jogurts - daudzums atkarīgs no tā, kuru jogurtu izvēlēsies (viens nedaudz šķidrāks, otrs biezs)
  • cukurs, Agaves sīrups vai cits saldinātājs pēc saviem ieskatiem un vēlamās salduma pakāpes

Kēksiņu pagatavošana.

Karstu kafiju sajauc ar kakao un atsāj maliņā, kamēr sagatavo pārējās sastāvdaļas. Miltus atsevišķā bļodiņā sajauc ar cepamo pulveri un šķipsniņu sāls. Citā bļodiņā samaisa olu ar cukuru, eļļu un jogurtu. Olām piemaisa arī padzisušu kafijas-kakao miksli un visu samaisa kopā ar miltiem vienmērīgā mīklā. Beigās iemaisa arī ābolu etiķi. Gatavo mīkliņu liek kēksu formiņās, aizpildot formiņas gandrīz līdz augšai, t.i. aptuveni 3/4 daļas, un cep 180 grādu temperatūrā 15 - 17 minūtes.

Kamēr cepas kēksiņi vari pagatavot pildījuma krēmu. 

Gatavos kēksiņus atstāj padzesēties, bet atdzisušiem kēksiņiem ar tējkaroti izgreb viducīšus tiki daudz, cik vēlies pildījumu. 

Izgrebtos viducīšu pārpalikumus vari izmantot arī citu recepšu pagatavošanā, piemēram trifelītēs vai zemāk esošajā šokolādes bumbiņu receptē ar tiem aizvietojot visu vai daļu no piparkūkām.

"Cupcakes" pildījumi.

Visātrākais, un nebūt tāpēc ne sliktāks, pildījums ir šokolādes ganache, ko pagatavo, ņemot šokolādi un saldo krējumu vienādās daļās, uzkarsējot saldo krējumu, pārlejot ar karsto krējumu šokolādi un samaisot līdz šokolāde viendabīgi izkususi krējumā. Atstāj atdzist un pildi kēksiņu izgrebtajos viducīšos.

Man gan šoreiz tapa 2 dažādi krēmu pildījumi krāsu kontrastam dzērveņu un cidoniju-vaniļas vienkāršie vārītie olu krēmiņi.

Dzērveņu vārītais krēms. 

Es pat teiktu, ka tik pat vienkārš, kā šokolādes ganache krēms. Atliek tik vien, kā samaisīt visas sastāvdaļas līdz cukurs, kartupeļu vai kukurūzas ciete un dzērveņu morss vienmērīgi sajaukušies ar olām. Šo olu masu liekam uz plīts un sildam, nepārtraukti maisot, līdz krēms sāk sabiezēt. Silda līdz krēms biezs un uzmet pirmo burbuli, turklāt nesatraucies, ja izveidojas kādi kunkuļi (man gan nebija), bet, ja tā sanāk, tad droši izberz krēmu caur sietiņu, uzreiz pēc noņemšanas no plīts, lai visi nevēlami sabiezējumi paliek sietiņā. Atstāj krēmu atdzesēties. Atdziestot tas vēl vairāk sabiezēs. Tikai vislabāk krēmam pārklāt pārtikas plēvi, lai virspusīte atdziestot neapkalst.


Cidoniju-vaniļas krēms.

Pagatavojams tieši pēc tā paša principa kā dzērveņu krēms - sajauc visas sastāvdaļas kopā (izņemot vaniļas pāksti). Vaniļas pākstij izņem sēkliņas un iejauc tās olu masā. Pašu vaniļas pāksti var ievietot krēmā, to sildot, bet neaizmirst to izņemt, kad krēms sabiezējis. Silda, maisot, tāpat, kā dzērveņu krēmu, kamēr krēms sabiezē - vidēji tas varētu aizņemt 3-5 minūtes. Arī šo krēmu atdzesē pirms pildīšanas. Bet atdzesētu - pilda izgrebtajās kēksiņu bedrītēs.

Pēc šāda paša principa vari gatavot dažādus vārītos krēmus - dzērveņu morsa vietā ņemt jebkuru citu sulu vai morsu, cidoniju sīrupa vietā, jebkādu citu ogu vai augļu sīrupiņu un kaut vai svaigi spiestu citrona sulu, veidojot citronu krēmu - tikai citrona gadījumā, jāpalielina cukura daudzums, jo citrons tomēr nav saldināts, kā tas ir morsa un sīrupu gadījumā.

Čupcake" cepurītes es parasti gatavoju no svaigā siera krēma, jo esmu ne tikai liels siera fans, bet arī ne īpaši sajūsminos par sviesta krēmiem, kas lielāko tiesu parasti tiek izmantoti cupcake skaisto rozīšu un citu dizainiski pievilcīgo cepurīšu veidošanai.
Mana siera krēma recepte ir klasiku klasika, bez nekā lieka, ne īpaši salda, bet riktīgi sātīga un "sierīga", ņemot svaigo sieru (vislabāk Rasa) un Baltais Skyr Islandes jogurtu bez piedevām, attiecībā 2:1 (vai 3:1 - atkarībā, cik treknu krēmu gribās) un, protams, cukuru saldumam - daudzums atkarīgs no garšas kārbiņām, man parasti prasās ne īpaši salds, izteiktākas siera garšas krēmiņš, jo pildījumi kēksiņiem ir pietiekami saldi. Dažreiz gan saldumiņam un garšīņai pievienoju arī pāris (vai vienu :)) ēdamkarotes iebiezinātā piena... mmm... :)
Visas sastāvdaļas sajauc vienmērīgā krēmā ar viegli iecilājošām kustībām. Visērtāk ar speciālo silikona lāpstiņu, ko parasti izmant konditorejā.
Ja nav izteikti biezais Islandes Skyr jogurts, bet tiek izmantots cita veida jogurts, kas ir šķidrāks, tad iespējams būs nepieciešams pievienot arī nedaudz želatīna, atkarībā no šķidruma/biezuma pakāpes. Protams, ja Tev patīk sviesta krēmu tekstūra un biezums, bet nepatīk želatīns, tad vari pieputot siera masai sviestu, bet tad neaizmirsti arī par paildus cukura devu :)

Kad siera krēms gatavs, liec to konditorejas maisiņā un ar izvēlēto uzgali, izspied tādas formas un izskata kēksiņu cepurītes, kādas vien sirds kāro - puķītes, riozītes, tornīšus un citus savus gara darbus :)

Sanāca gari, bet ja vēl ir pacietība, tad pavisam ātri par šokolādes-piparkūku bumbiņām:
  • 100 grami tumšā šokolāde
  • 300 grami mīkstās piparkūkas (vai cietās, vai iepriekš aprakstīto kēksiņu viducīši, vai jebkuri Tavi mīļākie cepumi vai kēksiņi/biskvītiņi)
  • 100 grami žāvētu plūmju, rozīņu un aprikozu mikslis (vai jebkuru Tevis izvēlēto žāvēto augļu mikslis)
  • 2 ĒK kokosriekstu skaidiņas (pēc izvēles)
  • 1 TK kanēlis

Pagatavo, kā vari iedomāties, ātri un vienkārši - ar blenderi :) Visas sastāvdaļas, izņemot šokolādi, sablenderē līdz lipīgai masai, sajauc ar izkausētu šokolādi un vel bumbiņas (kuras vari apviļāt kakao, kokosskaidās, magonēs,  u.t.t. vai vienkārši pārber ar izsijātu pūdercukuru), vai veido garo šokolādes desu, ko ietin pārtikas plēvē. Gatavās bumbiņas vai šokolādes desu liec ledusskapī sastingt. Izbaudi ar tēju, kafiju vai ziemā, ideāli, ar karstvīnu :)

You May Also Like

0 comments