Kailgraudu auzu maizītes ar burkāniem un sēkliņām, BEZ miltiem

by - 07:23

Kā citi priecājas par veiksmīgi sanākušiem Makrūnu cepumiņiem, tā es pēdējā laikā jūsmoju par katru savu jauno maizveidīgo izstrādājumu receptīti!

Uz jauno gadu izdevās ļoti garda mazliet veselīgākas Itāļu Focačas versija, kura bija ar patīkamu kraukšķīgumu un lūstoša, bet tajā pašā laikā mutē kūstoša un baudāma gan viena pati, gan ar siera un gaļas piedevām. Secināju, ka šī recepte ideāli būtu piemērota arī perfektas picas pamatnītei. Bet diemžēl visā svētku trakumā, nepaspēju uztaisīt nevienu foto. Tā kā jāsacep drīzumā vēl viena Fokačas porcija, lai varu padalīties arī ar recepti :)

Bet tikmēr padalos ar šo, pat vēl veselīgāku maizītes versiju - Kailgraudu auzu maizītes ar burkāniem un sēkliņām.

Viegli pagatavojamas, bez kviešu miltiem un liekām sastāvdaļām, bez rauga un piena produktiem, turklāt no īpaši veselīgajām kailgraudu auzām (uzlabo gremošanu un vielmaiņu, kā arī samazina holesterīna un cukura līmeni asinīs un citas pozitīvās auzu īpašības, tikai ar daudz lielāku spēku, kā auzu pārslās)
  • 250 g kailgraudu auzas (vārītas, atdzesētas)
  • 70 g Turku zirņu milti (jeb malti Turku zirņi)
  • 70 g burkāni (mizoti, sagriezti nelielos gabaliņos)
  • 1/2 TK cepamais pulveris
  • šķipsniņa sāls
  • 3-5 saulē kaltētu-vītinātu tomātu šķēlītes
  • garšvielas pēc vēlmēm (pipari, muskatrieksts, kurkuma, saldā paprika, pētersīļi, dilles u.t.t.)
  • silts ūdens
  • 1 ĒK olīveļļas vai kokosriekstu eļļas (pēc izvēles) - ja nepieciešams var pievienot vienkārši mazliet vairāk ūdens
  • sēkliņas: ķirbju sēkliņas, melnās sezama sēkliņas, baltās sezama sēkliņas, linsēklas
Pagatavošana:

Tā kā kailgraudu auzas ņēmu jau iepriekšējā dienā pusdienām pagatavotās un pāri palikušās, tad pagatavošanas process bija pavisam ātrs.

Ja gatavo auzas no pašiem pirmssākumiem, tad gan tas jādara laicīgi, jo tās jāizmērcē vismaz 12 h stundas un tad jāvāra sālsūdenī, buljonā (vai vienkārši ūdenī) līdz gatavībai aptuveni 40 minūtes un tad vēl jāatdzesē. Vislabāk, ja gatavo tās kādam pamatēdienam vai piedevām, un izvāri uzreiz vairāk, jo ledusskapī, slēgtā traukā vārītas tās var uzglabāt vairākas dienas, tāpēc jebkurā brīdī, kad sagribās šīs maizītes, atliek tik paņemt jau iepriekš izvārītās auzas un pagatavot mīklu.

Vārītās un atdzesētās auzas samaļu blenderī līdz miltainai konsistencei un liek bļodā kopā ar turku zirņu miltiem, cepampulveri un garšvielām. Visu rūpīgi samaisa un pārlej ar siltu ūdeni, tikai tik daudz, lai miltu masa būtu pārsegta ar šķidrumu, bet ne vairāk. Visu vēlreiz samaisa un atstāj ievilkties uz 15 minūtēm.

Tikmēr nomizo burkānus un sarīvē vai sasmalcina (kā es to daru - ielieku blenderī un pāris sekunžu laikā burkānu skaidiņas gatavas) Tāpat sasmalcina arī vītinātos tomātiņus (es tos lieku blenderī reizē ar burkāniem).

Burkānus un tomātus iemaisa gatavajā miltu mīklā, pievienojot sēkliņas pēc patikas. Visu vienmērīgi samaisa un, ja mīkla šķiet par biezu, pievieno ēdamkaroti eļļas un/vai papildus silto ūdeni.

Mana mīkla sanāca skāba krējuma konsistences biezumā.

Gatavo maizes mīkliņu liek vēlamajā formā - man bija ovāla silikona formiņas - taisīju mazās mini maizītes 2 cm augstumā, (nevis, kā vienu lielo maizi), līdzīgi, kā Rimi "Spēka Rikas". Katru maizīti apbēru ar papildus sēkliņām un cepu 180 grādos aptuveni 20-25 minūtes, bet cepšanas ilgums ļoti atkarīgs gan no krāsns īpašībām, gan formas, kādā cepat un augstuma, kādā formā ielejat mīklu - gan lielākas formas, gan augstākas maizītes noteikti būs jācep ilgāk.Gatavību var noteikt gan iedurot kociņu, gan redzot, ka maizītes kļuvušas stingras un smuki brūngani apcepusies arī virspusīte.

Jā, ticu, šo recepti mēģinās tikai eksperimentētāji, bet man patika - gan garšīgi, gan veselīgi, gan izmēra un formas dēļ, ērti paņemamas līdzi (uz darbu, bērnam uz skolu vai citos gadījumos), papildini tik ar svaigo sieru vai cietā siera šķēlītēm, pesto vai citu svau iecienīto sviestmaižu piedevu un veselīgas brokastis vai launags gatavs!

You May Also Like

1 comments