Bezglutēna saldā kartupeļa jeb batātes suflē kēksiņi

by - 07:34


Viegli gaisīgs un pufīgs kēksiņveida sacepums, kas garšos gan veselīgo našķu cienītājiem, gan tiem, kas uzskata, ka batātēm vai ķirbjiem saldajos ēdienos darīt nav ko, jo šeit apvienojas visas nepieciešamās desrta tekstūras: kokosriekstu skaidiņas un mandeļu milti, kopā ar zemesriekstu sveistu un izvēlētajām piedevām (riekstiņiem, šokolādes krikumiem u.c.) dos kēksiņam nepieciešamo mazliet kraukšķīgo pieskaņu, uzputotās olas pufīgumu, bet pats saldais kartupelis - krēmīgumu.

Lieliski iederas gan kā deserts, gan uzkoda un pat kā brokastu gardums!

Sastāvdaļas:
  • 400 g saldā kartupeļa jeb batātes 
  • 2 nelielas olas 
  • 1 ĒK Agaves sīrups 
  • 1 ĒK brūnā cukura sīrups 
  • 1/2 TK cepampulveris 
  • 2 ĒK mandeļu miltu vai samaltu mandeļu 
  • 1 ĒK zemesriekstu sviests 
  • 2 ĒK kokosriekstu skaidiņas 
  • šķipsniņa sāls un 1 TK vaniļas cukura vai vaniļas esence 
Papildus:

Žāvētie auglīši vai riekstiņi pēc izvēles. (Man bija žāvētas ingvera sukādes, cidonijas un pekanrieksti)

Man vēl bija papildus kokosriekstu manna, bet arī bez tās, protams, var iztikt, bet papildināt ar savām vēlamajām piedevām, piemēram, sasmalcinātiem šokolādes gabaliņiem.

Pagatavošana:

Batātes novāra vai ar visu mizu izcep cepeškrāsnī mīkstas. Sagriež nelielos gabaliņos un sablenderē vienmērīgā masā kopā ar zemesriekstu sviestu, brūnā cukura sīrupu un agaves sīrupu (pievienojot saldinātājus vairāk vai mazāk, pēc garšas).

Atsevišķā traukā saputo olu baltumus ar šķipsniņu sāls, beigās pievienojot arī tējkaroti vaniļas cukuru vai vaniļas esenci pēc izvēles.

Mazākā trauciņā samaisa mandeļu miltus ar cepamo pulveri un kokosriekstu skaidiņām.

Lielā bļodā liek sablenderēto batētes biezeni, iemaisa olu dzeltenumus un sagatavoto sauso sastāvdaļu maisījumu.

Papildus šajā brīdī vari pievienot arī citas piedevas pēc saviem ieskatiem (man bija sadrupināta kokosriekstu manna Nutiva no Biotēkas), kā jau minēts iepriekš - sasmalcināti riekstiņi, šokolādes gabaliņi, u.t.t.

Beigās iecilā arī saputotos olu baltumus, pārāk daudz nemaisot, tikai tikmēr līdz olbaltums vienmērīgi iecilāts kopējā masā.

Gatavo suflē masu liku kēksu formiņās, aizpildot 3/4 no formas un pa virsu liekot pekanriekstus, infvera sukādes un žāvētas cidoniju šķēlītes - bet šeit brīva vieta Tavai iztēlei :)

Suflē kēksiņus cep 180 grādos uzkarsētā krāsnī aptuveni 20-25 minūtes. Kā vienmēr, jāskatās pēc krāsns individuālajām cepšanas īpatnībām, respektīvi, kad kēksiņi izskatās gatavi un vairs nemaz nav šķidri, tad jau būs arī jābeidz cepšana :) Izņem tik no krāsns un ļauj atdzist istabas temperatūrā.

Lai gardi!

You May Also Like

0 comments