"Smoothies bowls", sēkliņu kraukšķi un kokosriekstu cepumi - nedēļa uz "Veselīgo brokastu" nots

by - 01:28

Šī sanāca tāda, kā nedaudz uz "Veselīgo brokastu" viļņa nedēļa, gan organizējot Smoothies & Dzeramzupas garšīgās "Smoothies bowl" jeb bļodiņsmūtiju brokastis, ko, draudzīgi apvienojot ar gardo Coffee Tower kafiju, pasniedzām Kalnciema kvartālā notiekošajā Volkswagen auto pasākumā.

Gan sameistarojot ļoti gardas un veselīgas sēkliņu-burkānu kraukščmaizītes un kokosriekstu-auzu-sēkliņu cepumiņus - abus BEZ grma miltu, sviesta vai baltā cukura, priekš CAPITALIA jaukās komandas "Veselīgajām brokastīm"!

Šonedēļ brokastīs dominēja daudz daudz sēkliņu, riekstiņi, dārzeņi un augļi! Ieskaties - varbūt kāda ideja noder arī Tev - gan lai panašķotos, gan sātīgi paēstu :)

Riekstu - sēklu burkānkrekerīši (maizītes)

Ar sastāvdaļām, īpaši jau sēkliņu un riekstiņu veidiem un savstarpējām proporcijām šajā receptē vari variēt pēc sirds patikas, tāpat arī ar garšvielām - vairāk asumiņa, vai sāļumiņa, vai varbūt kāda šķipsniņa kūpinātas paprikas, vai kaltētu zaļumu izlases - viss atkarīgs no Tavas gaumes.

Manā receptē šoreiz bija šāds sastāvs:
  • 1 glāze burkānu gabaliņu
  • 1 glāze sēkliņu-riekstiņu mikslis (jebkādas kombinācijas pēc saviem ieskatiem un garšām) 
  • ķirbja sēklas 
  • linsēklas 
  • sezama sēklas 
  • saulespuķu sēklas 
  • zemesrieksti 
  • Indijas rieksti 
  • Brazīlijas rieksti 
  • 1 ĒK kokosriekstu eļļas + 1 ĒK sezama sēkliņu eļļa (vai jebkuras eļļas pēc izvēles)
  • 1 mazs tomāts
  • 1 ĒK sulē kaltēta tomāta gabaliņu
  • 1 ĒK kaltēto dārzeņu garšvielu mikslis (topinambūrs, tomātu pārslas, burkāns, ķirbis utt)
  • 1 ĒK kaltēto zaļumu mikslis (timiāns, baziliks, pētersīlis)
  • 1 TK kurkuma
  • 1 TK ābolu etiķis
  • šķipsniņa Himalaju sāls, melnie pipari un čilli pipari
  • 2 ĒK rauga pārslas (siera garšai; bet šis pēc izvēles, protams vari nepievienot)

Izskatās jau gana liels sastāvdaļu daudzums, bet tik pat labi, var izmantot tikai vienu vai divu veidu sēkliņas, aizstāt riekstus ar papildus sēkliņu devu, izmantot mazāk vai pavisam citas garšvielas un tad jau arī tas saraksts vairs neliksies tik garšs - izmanto to, kas tobrīd ir Tavā virtuves skapītī!

Jo, kad esi ticis galā ar sastāvdaļu sarakstu, atrodot tās sēkliņas un riekstiņus, ko gribās tieši Tev, tad tālķais jau gaužām vienkāršs process. No sākuma blenderī samalu visas sēkliņas un riekstiņus lidz parupjai konsistencei, tad pievienoju burkņu gabaliņus, mzliet pmalu un pievienoju visas garšvielas un atlikušās sastāvdaļas (eļļu, etiķi). Samalu līdz graudainai mīklas konsistencei un tad jau atliek tik izklāt uz cepamās plāts, visu viegli izspiežot plānā vienmērīgā kārtiņā (ptuveni 2-3 mm augstumā)

Pirms cepšanas ar nazīti jau iezīmēju (sagriezu) vēlamā lieluma gabaliņus un cepu 160-170 grādu temperatūrā aptuveni 40 minūtes.

Bet ilgums un temperatūra ļoti atkarīgi no krāsns. Savukārt, pie gatavošanas procesa vēl jāpiebilst, ka rupji samaltās sēkliņas un riekstus sadalīju divās daļās, un tālāk blenderēju pa daļām ar vienu pusi burkānu un otru daļu burkānu ar atlikušo pusi sēkliņu, lai nepārmocītu blenderi, bet, ja lielāks un jaudīgāks blenderis (piemēram, Stollar, ko parasti izmantoju Smoothies & Dzeramzupu semināros), tad, protams, šāda uz pusēm dalīšana nav nepieciešama.

Kokosriesktu-auzu pārslu-sēkliņu cepumi

Ar labi daudz kokosa un pilngraudu auzu pārslām, griķu medu, magoņu un sezama sēkliņām, bet BEZ kripatiņas miltu vai sviesta - veselīgi musli cepumiņi brokastu saldumam! (un, protams, ne tikai brokastu!! :))
  • 1 glāze pilngraudu auzu pārslu
  • 1 glāze kokosrieksta skaidiņu
  • 1/2 glāzes magoņu un sezama sēkliņu mikšļa
  • 1/3 glāzes linsēklu un čia sēklu mikšļa
  • 3 ĒK griķu medus
  • 2 ĒK kokosriekstu eļļas
  • 2 ĒK rozīņu vai dzērveņu (vai no katras pa biščītim)
  • 1 ĒK lazdu riekstu
Ja negatavo vegānisko versiju, tad vēl labi piederas 1 olas baltums (uzputots stingrās putās)

Ar riekstiem, sēkliņām un to savstarpējām proprcijām droši vari eksperimentēt, piemēram, nelikt lazdu riekstus, bet citus, daļu sēklu aizvietot ar papildus riekstiem, daļu kokosa aizvietot ar papildus sezama sēkliņām, nelikt magoņu sēkliņas, bet dubultot sezamu vai linsēklas! Tā kā variācijas nebeidzamas, bet pagatavošana gaužām vienkārša:

Sablenderē visas sastāvdaļas (izņemot olas baltumu, ja gatavo cepumiņus nevegāniskajā versijā ar olu) līdz ķepīgai masai un ar divu karotīšu palīdzību kārto vēlamā lieluma cepumiņus uz cepampapīra, papildus var pārkaisīt ar kokosriekstu skaidiņām vai sezama sēkliņām un cep 15-20 min 175-185 grādu temperatūrā.

Ja izmanto arī olas baltumu, tad gatavo cepumu masu iecilā un vienmērīgi iejauc stingri saputotā olbaltumā. Cep tāpat, kā vegānisko versiju.

Gardās un sātīgās Smūtiju brokastbļodiņas jeb "Smoothiesbowl" 

Pašai gan nesanāca daudz pagaršot, tik, cik pa mini tējkarotītei, gatavošanas procesā, pārbaudot tekstūru, garšas līdzsvaru un sastāvdaļu papildināšanas nepieciešamību, bet nebeidzamie slavinājumi un dzirdamie "mmmmm...." liecināja, ka šīs brokastis bijušas patiesi gardas!

Šoreizīt bija divu krāsu Smūtijbļodiņas - Zaļā enerģija un Oranžā " burkānkūka" manā versijā!
Zaļā smūtijbowl sastāvā:
  • kale jeb lapu kāposts no Dimdiņiem 
  • bumbieri 
  • banāni 
  • vīnogas 
  • apelsīns 
  • lazdu riekstu eļļa no Vom Fass
  • jogurts (vai kokosriekstu piens, pēc izvēles) 
  • ūdens 
Dekorā: Lielogu mellenes, vīnogas, grauzdētu riekstu un auzu pārslu mikslis, linsēklas)

"Burkānkūkas" smoothiesbowl sastāvā:
  • burkāni 
  • mandarīni 
  • ananāss 
  • banāni 
  • sēkliņu mix 
  • valriekstu eļļa un mango balzāmetiķis no Vom Fass
  • jogurts (baltais, vai jebkurš cits, pēc saviem ieskatiem) 
Dekorā: sēkliņu mix (sezama, saulespuķu, ķirbju, linsēklas), grauzdēts auzu pārslas, dateļu gabaliņi, mandarīnu daiviņas, lielogu dzērvenes)

You May Also Like

0 comments