Veselīgo picu eksperiments

by - 01:43

Pica bez kviešu miltu pamatnītes? Jā, tieši tā - veselīga pica, kuras pamatā gan dārzeņa, gan veselīgo graudaugu deva! 

Šoreiz eksperimentā galvenajās lomās piedalījās puķkāposts un burkāns, pārstāvot vitamīniem bagāto dārzeņu pusi, bet veselīgo un vērtīgo graudaugu daļā - pat ļoti veselīgie zaļie griķi un tik pat kā superfūds - kvinoja,

Papildus informācijai par šo picu pamatnīšu veselīgumu:

Zaļie griķi - termiski neapstrādāti, un ar uzturvielām - vitamīniem un minerālvielām ļoti bagāts brodukts. Tajos ir ne tikai daudz aminoskābju un liels vitamīnu daudzums, kā, piemēram, B, PP, P un minerālvielas – kalcijs, fosfors, jods, bet tie ir arī īpaši liels dzelzs un olbaltumvielu avots.

Kvinoja satur vairāk olbaltumvielu nekā jebkuri citi graudaugi. Tā ir bagātīgs šķiedrvielu, fosfora, magnija un dzelzs avots, un satur visas neaizstājamās aminoskābes, tai skaitā vairāk lizīnu, kas trūkst citos graudaugos. Tajā pašā laikā, kvinoja nesatur glutēnu. Savu bagātīgo uzturvērtību dēļ tā ir piemērota veģetāriešiem, vegāniem un veselīga dzīvesveida atbalstītājiem.

Par receptēm:

Tātad šoreiz izdomāju, izmēģināju un testēju trīs veidu veselīgās picu pamatnītes - puķkāpostu - kvinojas, puķkāpostu - zaļo griķu, burkānu- auzu pārslu - turku zirņu.

Pamatnīšu sastāvs, ja vēlies eksperimentēt arī Tu, izskatījās šāds:

Puķkāpostu-zaļo griķu pica
  1. 1,5 glāze puķkāposts (sīki sasmalcināts)
  2. 1 glāze zaļo griķu (izmērcēti, apgrauzdēti, sasmalcināti)
  3. 1 ĒK Turku zirņu miltu vai 1 linsēklu ola (1 ĒK maltu linsēklu, kas uzbriedinātas 3 ĒK ūdens (vai 1 maza ola, ja negatavo vegānisko variantu)
Garšvielas un citi papildinājumi:
  • 1 TK Garam Masala garšvielu
  • 1 TK linsēklas
  • muskatrieksts, sāls, pipari un citas garšvielas pēc saviem ieskatiem

Puķkāpostu-kvinojas pica
  1. 1,5 glāzes puķkāposts (sīki sasmalcināts)
  2. 1 glāze vārītas kvinojas 
  3. 1 ĒK Turku zirņu miltu (samalti Turku zirņi)
  • kurkuma, astefetīda, sāls, pipari, čilli un citas garšvielas pēc saviem ieskatiem

Burkānu - turku zirņu - auzu pārslu pica
  1. 1 glāze burkāna (sīki sasmalcināts) 
  2. 1 ĒK Turku zirņu miltu (samalti Turku zirņi)
  3. 1 ĒK pilngraudu auzu pārslu miltu (samaltas pilngraudu auzu pārslas)
  4. 1 TK kokosriekstu eļļa (vai Ghī sviests, ja negatavo vegānisko versiju)
  • Indijas garšvielu maisījums, Kaijenas pipari, sāls, pipari, pēc saviem ieskatiem

Sagatavošanas darbi un komentāri pirms gatavošanas:

Dārzeņus, visvienkāršāk sīki sasmalcināt ar blendera palīdzību (nutribullet blenderī-smalcinātājā man tas prasīja pāris sekundes gan burkāniem, gan puķkāpostiem) 
Kvinoju jāizvāra pēc instrukcijas un jāatdzesē 
Zaļos griķus aptuveni 1,5-2 stundas pamērcēju aukstā ūdenī, nosusināju un apgrauzdēju, lai izdalītos aromāts 
sagatao pa rokai visas garšvielas, ko vēlies pievienot katrai no picām - garšvielas jāizvēlas pēc savas gaumes un ieskatiem, jo vienam negaršo kurkuma, bet cits negribēs aso kaijenu, tāpēc pievieno tās garšvielas, kas ir Tavas iecienītākās, jo tās šajās picu pamatnītēs spēlē lielu lomu, lai nebūtu bezgaršīgas 
neaizmirsti, ka picu pamatnītes varēsi papildināt ar savām iecienītākajām picu mērcēm un virskārtiņu - dārzeņiem, sieru, gaļu, jūras produktiem, zaļumiem - jebko, kas parasti ir Tavu mīļāko un garšīgāko picu virspusītē! 

Gatavošana:

Ja sagatavošanas darbi jau veikti un visas sastāvdaļas jau stāv priekšā, tad patavošanas process pavisam vienkāršs - savienojot kopā katrai picu pamatnītei paredzētās sastāvdaļas atsevišķās bļodās 
No katras picas masas uz cepampapīra vai speciālajā picas cepšanas formā veido vēlamās formas un lieluma picu pamatnītes aptuveni 5mm biezumā 
Picu pamatnītes cep iepriekš uzkarsētā krāsnī aptuveni 10-12 minūtes 190 grādu temperatūrā (bet tas atkarīgs no krāsns - Tu jau labāk pazīsti savējo ;)) 
Kad pamatnītes jau apcepiušās un palikušas saturīgas, tad papildini tās ar jebkādām picu sastāvdaļām - pārklāj ar tomātu mērci vai pastu, pārber ar dārzeņiem, sēnēm un sieru, ar gaļu vai nelieliem tofu gabaliņiem - jebko, ko vien sirds kāro un cep vēl kādas 10-12 min, kamēr redzams, ka piciņa gatava. 

Gala rezultāts un komentāri:

Mans favorīts šoreiz bija burkānu piciņa - nedaudz saldena (no burkāniem), saturīga un stingra pamatnīte un man vienkarši garšo viss, kur ir burkāni un turku zirņi 
Griķu pamatnīte - bija vissaturīgākā un stingrākā, kā īsta pica arī vēl karsta esot. Man laikam prasījās mazliet vairāk pikantu garšvielu, bet kopumā rezultāts nav slikts, un šī varētu visvairķ līdzināties picai, tiesa gan pilngraudu nevis balto kviešu miltu picai ;) 
Kvinojas pica, atšķirībā no abām iepriekšējām, nebija tik saturīga un stingra - ēdu ar dakšiņu, bet, kad tā padzisa, tad bija paņemama rokās arī, kā picas šķēle. Tomēr jāņem vērā, ka vēl silta, vai atkārtoti atsildot, ta atkal kļuva vairāk ēdama ar dakšiņu nevis ar rokām. Bet garša man patika, jo kas gan var nepatikt kvinojā un puķkāpostā?! :) 

Starpcitu, iepriekš biju mēģinājusi vēl vienu kvinojas-puķkāpostu picas pamatnīti, tikai mazliet savādākā sastāvā, pievienojot arī olu - šī sanāca saturīgāka un labi turējās kopā arī paņemot rokās, kā īstai picai pieklājas. Tā kā droši var mēģināt arī šādu variantu:

Puķkāpostu-kvinojas pica 2
  • 2 glāzes sasmalcināta puķkāposta 
  • 1,5 glāzes vārītas sarkanās kvinojas 
  • 1 ola + 1olas baltums 
  • 1 ĒK svaigais siers 
  • kurkuma, indijas garšviela, timiāns, sarkanā paprikas garšviela, muskatrieksts, sāls, pipari 

Tagad laiks arī jums izmēģināt un notestēt veselīgās picas! Palutini sevi! 

Lai gardi!

You May Also Like

0 comments