Par kripatiņu labāka šokolādes kūciņa

by - 02:21

Šokolādes kūciņas parasti nemēdz būt veselīgas, bet, ja gribās grēkot, tad varam vismaz cept paši, izvēloties, ja ne veselīgas, tad vismaz mazliet labākas sastāvdaļas, kā veikalā nopērkamām E vielu pārpilnajām gatavajām rūpnīcu kūkām.

Šīs šokolādes kūciņas sastāvā parastās nevērtīgās piena šokolādes vietā ņemam 80% tumšo šokolādi, margarīna vai parastā sviesta vietā - kazas piena sviestu, bet balto kviešu miltu vietā - pilngraudu miltus!

Turklāt, pievienojot vēl nedaudz veselīgo garšvielu, kā čilli pipariņu, muskatriekstu un Ceilonas kanēli, bet pasniedzot pildījumā ar vājpiena biezpienu un pārlietu ar svaigu melleņu mērcīti, šī šokolādes kūciņa nemaz vairs neliekas tik trekna un bezvērtīga :)

Kūciņas pagatavošanai nepieciešamas 5 pamatsastāvdaļas:
  • 80 g tumšās šokolādes (vismaz ar 72% kakao, bet jo vairāk, jo labāk) 
  • 80 g kazas piena sviests 
  • 3 olas 
  • 3 ĒK pilngraudu milti 
  • 3 ĒK nesaldināts kakao 
Papildus sastāvdaļas, kuras vari variēt ar daudzumu, aizvietot vai nepievienot:
  • zemenes (vai citas ogas, piemēram, labi iederētos mellenītes, bet tik pat labi var nelikt neko, baudot šokolādes pilnību)
  • 1/2 TK cepampulveris
  • 1 TK vaniļas cukurs
  • 2 ĒK brūnais cukurs
  • garšvielas: šķipsniņa čilli, muskatrieksts un Ceilonas kanēlis
  • cukurs un/vai citi saldinātāji pēc garšas (brūnais cukurs, agaves sīrups, kļavu sīrups, stēvija u.c.)
Pagatavošanas process:

Tumšo šokolādi izkausēju kopā ar kazas piena sviestu karsta ūdens tvaikos, bet droši var kausēt pēc savas iecienītākās metodes (ātrākajā variantā pat mikroviļņu krāsnī).

Olas, neatdalot dzeltenumus un baltumus atsevišķi, saputoju ar vaniļas cukuru un brūno cukuru.

Atsevišķā trauciņā sajaucu kopā miltus, cepamo pulveri, kakao un kriaptiņu no čilli, svaigi rīvēta muskatrieksta un Ceilonas kanēļa.

Kad šokolāde ar sviestu izkausēti un samaisīti vienmērīgā šokolādes masā, tad pāris minūtes to padzesējot, pa mazām daļām nepārtraukti maisot, pievienoju šokolādes masu saputotajām olām. Kad visa šokolāde ar olām vienmērīgi samaisīta, pievienoju arī pāris stēvijas pilienu papildus salduma devai.

Kā beidzamo masai, pakāpeniski iesijājot un maisot līdz vienmērīgai konsistencei, pievienoju sauso sastāvdaļu maisījumu.

Gatavo mīkliņu lej ietaukotā veidnē un cep iepriekš 180 grādos uzkarsētā krāsnī, aptuveni 20 min.

Pildījums kūciņai nav obligāts, jo garda tā būs arī tāpat vai kopā ar saldējuma bumbiņu.

Man šoreiz bija ar biezpiena pildījumu:
  • Vājpiena biezpiens
  • Vaniļas esence
  • Vaniļas cukurs
  • Vaniļas stēvija
Vari kūciņu pasniegt ar svaigām odziņām, auglīšiem, vai sablenderēt tos mērcītē un pārliet pirms pasniegšanas!

Melleņu mērcei:
  • Mellenes
  • Stēvija
Kūciņas pagatavošana ir vienkārša un salīdzinoši ātra, ja vēlies vari baudīt arī siltu vai atdzesētu vienkārši tāpat, vai papildinot ar saldējumu, odziņām vai pārlejot ar blenderētu ogu vai kausētas šokolādes-saldā krējuma mērcīti.

Lai garšo!

You May Also Like

0 comments