Svētku galdam: Krāsainās uzkodas ar tunci, jūras veltēm, kukurūzu un citiem labumiem

by - 02:25

Šajās Lieldienās lutināju mīļos ar dažādām uzkodām katrai gaumei, lūk, ieskats dažās no tām! 


Avokado-mango-vēžu astīšu uzkoda
  • 1 liels avokado
  • ½ liels mango
  • 1 paliels gurķis (ap 15 cm)
  • 150 g vēžu astītes - var droši aizstāt ar garnelēm
  • ½ citrona sulas 
  • dilles - daudzums atkarīgs no Tavām vēlmēm - man patīk, jo vairāk zaļumu, jo labāk :)
  • svaiga kinza - šeit gan jāskatās, cik draudzīgi būs ēdāji ar šo specifisko garšu - ja tais, kā cienastu viesiem, tad ņem vērā, ka kinza jeb koriandrs bieži vien ir nevēlamo zaļumu sarakstā daudzu garšas kārpiņām, bet, ja tas garšo- nu tad garšo riktīgi, un gribās pievienot labi daudz :) Tāpēc ar šiem zaļumiem jāskatās, vai garšo pašam un draugiem un, cik maz, daudz vai nemaz likt klāt šo zaļumu uzkodiņai ;)
  • svaiga citrona sula
  • ciedru riekstu eļļa -vai jebkura cita eļļa, kas labāk garšo vai atrodama virtuves plauktiņā :) man plauktiņš pilns ar dažādām vērtīgām un gardām eļļiņām, tāpēc katru reizi variēju pēc tā brīža sajūtām
  • mango balzāmetiķis - no Vom Fass; bet šo droši var aizvietot arī ar jebkuru garšas kārpiņām tīkamu gaišo balzāmetiķi
  • šķipsniņa čilli, citronpipari un citas garšvielas pēc saviem ieskatiem
Pagatavošana pavisam vienkārša:

Sīki sasmalcinu gan avokado, gan mango, gan gurķi. Pievienoju vēžu astītes, sasmalcinātus zaļumus un garšvielas. Sagatavoju mērcīti no svaigas citrona sulas, mango etiķa un ciedru riekstu eļļas un sajaucu salātiņus. Gatavo delikatesi pildu mīdiju čaulās un kārtoju uz šķīvja!

Rezultāts bija lielisks - mango saldenums un svaigums, avokado piesātinājums, zaļumu enerģijas deva un vēžu astīšu izsmalcinātība! Uzkoda no galda pazuda vēja ātrumā :)

Kukurūzas-siera krēma uzkodiņas spinātu lazanjas plāksnēs
  • ½ kārbiņa konservētas kukurūzas
  • 3 ēdamkarotes svaigais siers
  • 2 cieti vārītas olas
  • sauja rīvēta siera - šo jāskatās pēc sajūtām - es gatavošanas procesā pievienoju pakāpeniski, tāpēc grūti pateikt precīzu daudzumu
  • zaļumi - dilles, pētersīļi
  • garšvielas pēc saviem ieskatiem - man bija pipari, saldās paprikas pulveris, kurkuma, melnā sāls
Pasniegšanai- spinātu lazanjas plāksnes

Lai pagatavotu kukurūzas-siera masu, visas paredzētās sastāvdaļas liku blenderī un sablenderēju tik daudz, lai nebūtu pilnīgi vienmērīga masa, bet, lai būtu vietām vēl pa kādam nesamaltam kukurūzas graudiņam. Beigās vēl papildus iemaisīju mazliet nesablenderēta rīvēta siera. Protams, var blenderēt līdz pilnīgai pastētes tipa konsistencei, bet man gribējās tieši šādu struktūru, lai ir vēl kas sakožams arī palicis pildījuma masā. :) 

Šo uzkodu pagatavoju, pildot sagatavoto kukurūzas siera pastu spinātu-lazanjas plāksnēs, t.i. atsevišķi sālsūdenī novāru spinātu lazanjas makaronu plāksnes un atdzesēju. Kad lazanjas plāksnes gatavas pildīšanai, tad lieku tās uz suši bambusa rullējamā dēlīša, uz kura uzklāta pārtikas plēve, izkārtoju pildījuma lielāko daļu vienā galā un tālāk tikai nedaudz pasmērēju pildījumu uz lazanjas plāksnes pāris milimetru biezumā aptuveni uz ⅔ no plāksnes, ⅓ daļu no lazanjas plāksnes beigām atstājot bez pildījuma, lai tā labi sarullētos un saliptu ciet, veidojot skaistu ruletīti.

Kad lazanjas plāksne aizrulēta, atliek tik sagriezt vēlamā lieluma gabaliņos un kārtot uz uzkodu šķīvja! :)

Tunča-kukurūzas krēms uz biešu-turku zirņu plāceņa vai spinātu lazanjas plāksnēs
  • kārbiņa tuncis (savā sulā)
  • ½ kārbiņa konservētas kukurūzas
  • 1 cieti vārīta ola (bez šī var droši iztikt - vienu porciju taisīju ar olu, vienu bez - abi varianti bija garšīgi :))
  • labi daudz zaļumu pēc patikas - man bija dilles, pētersīļi un zaļo zirnīšu dīgsti 
  • sauja spinātu
  • 1 ĒK Philadelphia (vai jebkurš cits) svaigais siers vai grieķu jogurts
  • citronu sula
  • citronpipari un citas garšvielas pēc saviem ieskatiem
Pasniegšanai - 
  • spinātu lazanjas plāksnes
  • turku zirņu - biešu plācenīši
Pastai visas sastāvdaļas atkal lieku blenderī un tikai nedaudz sablenderēju līdz vēlamajai konsistencei. Arī šeit neblenderēju līdz pilnīgi viendabīgai krēma masai, bet gan atstāju tā, lai vietām jūtās gan neseblenderēti tunča, gan kukurūzas gabaliņi. Ja ir vēlme gatavot šo uzkodu krēmveidīgāku vai pastētes konsistencē, tad iesaku pievienot mazliet vairāk arī krēmveida sieru vai grieķu jogurtu.

Pasniegšanai arī šeit daļu sarullēju spinātu lazanjas ruletītēs, kā iepriekšējā kukurūzas-siera uzkodas variantā, bet otrai daļai pagatavoju super ātrās un vienkāršās turku zirņu-biešu pamatnītes.

Ņēmu iepriekšējā dienā krāsnī follijā izceptu bieti, ko sablenderēju blenderī. Atsevišķā bļodiņā turku zirņu miltus aplēju ar ūdeni un pievienoju ēdamkaroti kokosa eļļas un provansas garšaugus, timiānu, piparus un šķipsniņu sāls. Kad izveidojās krēmveida konsistences mīkliņa, pievienoju arī bieti un ļāvu pastāvēt, lai savelkas garšiņas un uzbriest milti. Gala rezultātā izveidojās bieza krējuma konsistences mīkla, ko pildīju mafinu formiņās aptuveni 1 cm -1,5 cm biezumā un cepu 180 grādos ap 12 min. Sanāca skaistas, apaļas, sarkanas pamatnītes, uz kurām vēlāk kārtoju sagatavoto tunča uzkodas masu!

Vienīgi jāsaka, ka bietes saldenums bija izteikti jūtams, tāpēc nākamreiz pamatnītēm pievienošu mazliet vairāk piparu, vai kādu asumiņu, vai tieši otrādāk - padarīšu pildījumu vēl pikantāku, lai tas kontrastē ar saldeno pamatnīti.

You May Also Like

0 comments