Apelsīna svaiguma un enerģijas salāti ar kuskus

by - 02:01

Viegli un gaisīgi, bet gana sātīgi; raibi un dažādu garšu salikumu aptveroši, bet ļoti gardi - tādi būs šie salātiņi, kas iederēsies gan kā ātra vakariņu maltīte, gan kā svētku galda uzkodu salāti vai piknika salāti pasniedzot, kā piedevu grillētai gaļiņai vai zivtiņai!

Sastāvdaļas un iespējamie aizvietotāji:
  • kus kus - aizvietot vari ar bulguru vai pavisam veselīgā variantā ar kvinoju, jo arī tiem ir neitrāla un neuzbāzīga garša, kas nebūs disharmonijā ar pārējām sastāvdaļām
  • svaigi burkāni - aizvietot, vari ar svaigi ķirbi, bet vai vajag?! :) burkāns taču ir tik pieejams un universāls, ka domāju šai sastāvdaļai alternatīvas nebūs jāmeklē :)
  • rozīnes Jumbo - aizvietot vari ar parastajām rozīnēm. Ja gribās papildus vitamīnu devu un skābenumu, vari rozīņu vietā ņemt arī žāvētas dzērvenes, bet papildus austrumnieciskai noskaņai iederēsies arī sīkāk sagrieztas žāvētas melnās plūmes. Savukārt, ja gribās vēl eksotiskāku garšu, tad vari rozīnes aizvietot pat ar godži ogām. 
  • apelsīns - var aizstāt arī ar mandarīnu. Teorētiski varētu mēģināt arī greifrūtu, bet, manuprāt, tad vairs nebūtu tas - jo efektu dod tieši apelsīna (vai mandarīna- esmu taisījusi abos variantos) - atsvaidzinošā un saldenā garša un to suliņa mērcītei. Ar greifrūtu jau vairāk sāks dominēt arī rūgtenas notis.
  • Lapzemes siers - šo var aizvietot ar citu savu mīļāko sieru - fetas siera gabaliņiem, panīru, kazas sieru, vai varbūt pat kubiņos sagrieztu kamambēra sieru. Tāpat, ja nelieto piena produktus, tad droši var šeit izmantot tofu. Tavas garšas - tavas izvēles! :)
  • saulē vītināti tomātiņi - ar ko aizvietot? Patiesībā, bez šī var arī iztikt pavisam, vai aizvietot ar kādu citu līdzvērtīgi pikantu garšu radošu piedevu, piemēram, kaperiem vai olīvām
  • garšvielas - man bija zaļumiņi - kaltētas dillītes, pētersīļi un šķipsniņa timiāns, kā arī nedaudz kurkuma, šķipsniņa sāls un citronpipari. Bet kopumā
  • mērcīte - svaiga apelsīna sula, sezama sēkliņu eļļa un kalamansi balzametiķis. Aizvietot vari ar jebkuru citu eļļu un/vai balzametiķi - piemēram, mandeļļu eļļa un baltvīna etiķis, vai jebkuras mājās esošu eļļiņu kombinācijas pēc sirds patikas :)
Šie salātiņi ir ne tikai svaigi, gardi un pielāgojami dažādiem gadījumiem un ēdienreizēm, bet arī ar daudz un dažādām variācijām un iespējamām sastāvdaļu improvizācijām.

Lai pagatavotu salātiņus, vispirms izspiedu sulu no apelsīna, un pārleju ar to kus kus, iemaisīju sulu un garšvielas (kaltētas dillītes, pētersīļus, kurkumu) kuskusā un ļāvu nedaudz pastāvēt un savilkties garšiņām, bet tālāk jau pagatavoju kus kus pēc instrukcijas, pārlejot ar karstu ūdeni un ļaujot sagatavoties.

Kamēr kus kus gatavojās ir laiks apstrādāt pārējās sastāvdaļas:
  • sarīvēt burkānu vai sagriezt strēmelītēs (ar dārzeņu nūdeļu griezēju)
  • arī Jumbo rozīnes apleju ar apelsīnu sulu un ļauju pamērcēties
  • apelsīnu vai mandarīnu sadalu daiviņās un sagriežu vēlamā lieluma gabaliņos (mandarīna daiviņu apmēram 3 daļās, apelsīna daiviņu 4-5 daļās, atkarībā no lieluma)
  • Lapzemes sieru sagriežu aptuveni 1x1 cm kubiņos
  • arī saulē kaltētos tomātiņus sagriežu nedaudz sīkāk, lai visi būtu vienāda lieluma gabaliņos, jo iepakojumā to lielums ir atšķirīgs
  • pagatavoju salātu mērcīti, sajaucot eļļu, balzametiķi un svaiga apelsīna suliņu
Tagad tik atliek gatavo kuskus sajaukt ar pārējām sastāvdaļām un mērcīti, pagaršot vai neprasās kāda papildus garšviela, pārbērt ar linsēklām un/vai ķirbju vai sezama sēkliņām un burvīgi saulainie un vieglie salātiņi gatavi!

You May Also Like

0 comments