Alternatīvais vegāniskais siers jeb turku zirņu siers

by - 07:24

Nekad nebiju domājusi, ka šis iznāks tik labs!

Izskatās, kā Jāņu siers un garšo... hmmm... garšīgi :) - jo man vispār garšo turku zirņi un viss, kas ar tiem saistīts!

Interesanta un savādāka uzkoda svētkiem vai vienkārši, kad gribās izmēģināt ko jaunu. Vari aizvietot sieru dažādās uzkodās vai pat papildināt ar šo kādus salātus, vai panēt un apcept, pasniedzot kopā ar dārzeņu ragū, vai, ja gribi pat kopā ar citiem sieriem, jo šis patiesībā pašos pamatos taču sastāv no turku zirņiem!

Īpaši laba alternatīva sieram vegāna uztura piekritējiem un tiem, kas uzturā nelieto pienu un piena produktus!

Bet galvenais, ka garšīgi! :)

Tātad pagatavošanai nepieciešamās izejvielu proporcijas:
  • 1 glāze zirņu miltu 
  • 5 glāzes ūdens
  • 1 TK kokosriekstu eļļas 
  • 1 TK kurkuma
Citas garšvielas un piedevas pēc savām vēlmēm - man šoreiz tapa šāda kombinācija:
  • ½ TK citronpipari
  • sinepju sēkliņas
  • nigelas sēkliņas
  • muskatrieksts
  • ingvera pulveris
  • 1 ĒK kaperi
  • 1 ĒK ķirbju sēkliņas
No šī daudzuma sanāca salīdzinoši paliels - aptuveni 15 cm diametra siers.

Pagatavošanas gaita.

Siers jāsāk gatavot jau laicīgi pirms vēlamās ēšanas, jo vispirms lielā bļodā ieber zirņu miltus un aplej ar 5 glāzēm ūdens, atstājot šo uz vismaz 12h nostāvēties! Bet gatavs siers būs jānotur istabas temperatūrā vēl vismaz 8h, lai savelkas garšiņas un uzsūcas liekais šķidrums.

Kad zirņu milti vismaz 12h mirkuši ūdenī un ūdens ir dzeltenīgi duļķains, tad nolēju aptuveni 1,5 glāzes no šķidruma nost, bet pārējo šķidrumu ar zupas kausiņu pārlēju katliņā, kur plānoju vārīt sieru.

Tālāk jau pats siera vārīšanas process. No sākuma vāru tikai šo no zirņiem atlieto ūdeni, kam pievienotas visas vēlamās garšvielas. Ik pa brītiņam apmaisot mērenā karstumā šādi jāvāra aptuveni 30 min, man šķiet sanāca pat kādas 40 min, jo paralēli darbojos ap pašgatavoto kokosriekstu pienu. :) Kad novārījums jau šķiet , ka sāk mazliet sabiezēt, tad maisot palēnām pievienoju arī bļodā atlikušo izmērcēto turku zirņu miltu masu un turpinot maisīt vāru vēl aptuveni 10 min, līdz var just un redzēt jau, ka izveidojusies bieza masa, kuru kļūst arvien grūtāk apmaisīt.

Arī tālāk nekā sarežģīta - sagatavo trauku/formu, kurā plāno ievietot gatavo sieru. Šajā traukā apakšā noklāj dvieli vai cita veida labi uzsūcošu materiālu, lai šķidrumam, kas atdalīsies no siera būtu, kur uzsūkties. Ņem vērā, ja pievieno sieram kurkumu, tad izvēlies tādu dvieli, kuru nebūs žēl nokrāsot dzeltenu, jo pateicoties kurkumas spēcīgajai krāsai, ne tikai siers iegūs skaisti saulainu toni, bet arī zem tā paklātais dvielīts kļūs koši dzeltens! 

Un tad jau atliek tik ieliet siera masu traukā, nolīdzināt virspusīti, aizklāt ciet dvieļa malas un vislabāk uzlikt sieram arī kādu slogu. Bet tagad pats trakākais - gaidīšanas process! Atstāj sieru šādi istabas temperatūrā vismaz uz 8 stundām atdzist, nostāvēties, izdalīt lieko mitrumu, savilkties garšiņām un pārvērsties skaisti dzeltenā siera ritulītī!

Izmanto sieru vari gan vienkārši, kā uzkodu vai liekot uz maizītes, gan pasniedz ar svaigiem salātiem, vai kā uzkodu plates sastāvdaļu. Sieru var pat vienkārši apcept vai panēt, piemēram, kukurūzas polentā vai rīvmaizē un tad apcept un pasniegt, kā vienu no pusdienu siltā ēdiena sastāvdaļām vai piedevu, piemēram, dārzeņu sautējumam.

Meklē vienu no uzkodu receptēm šeit - Turku zirņu siera uzkoda ar spinātu-selerijas pesto un karamelizētu austresēņu-sīpolu marmelādi


You May Also Like

8 comments

  1. Kurā brīdī jāliek klāt koksriekstu eļļa?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tajā pašā katliñā, kurā vāru sieru, vispirms karstā kokosriekstu ellā apcepu garšvielas - sinepju sēklińas, muskatriekstu u.c. Un tad pievienoju škidrumu un turpinu ar aprakstīto vārīšanas procesu ;) garšvielas iesaku izvēlētirs pēc savas gaumes ;) Lai izdodas!

      Dzēst
  2. Izmēģināju. Nesanāca - masa nesabiezēja līdz tādam līmenim, ka grūti samaisīt... Arī pēc atdzišanas un nostāvēšanas masa nekļuva saturīgāka. Kas varētu būt pie vainas? Izmantoju rimi iegādājamos zirņu miltus - http://shop.waiyeehong.com/food-ingredients/cooking-ingredients-condiments/flour-batter-breadcrumbs/pure-gram-flour

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā, arī es izmantoju šīs pašas firmas zirņu miltus, tāpēc dīvaini, ka nav sanācis, jo šie milti ne reizi mani nav pievīluši (ir citi zīmolu milti, ar kuriem arī man nesanāca). Varbūt par daudz ūdens sākotnējā vārīšanas procesā? Jo 1,5 glāze ūdens no visa daudzuma bija jāatlej un jāvāra tikai atlikušā šķidruma daļa.

      Dzēst
    2. eh, neko nesaprotu :)
      Pēc receptes apraksta vispirms jāvāra tā atlietā 1,5 glāze šķidruma - No sākuma vāru tikai šo no zirņiem atlieto ūdeni - bet īstenībā ir jāvāra tas, kas paliek pāri pēc tās 1,5 glāzes atliešanas?

      Dzēst
    3. Citēju:
      "Kad zirņu milti vismaz 12h mirkuši ūdenī un ūdens ir dzeltenīgi duļķains, tad nolēju aptuveni 1,5 glāzes no šķidruma nost, bet pārējo šķidrumu ar zupas kausiņu pārlēju katliņā, kur plānoju vārīt sieru."

      Resepktīvi jāvāra šķidrums, ko atlej jeb ar kausiņu ielej katlā no zirņiem pēc 1,5 glāzes atliešanas un atstāšanas malā.

      Atvainojos par, iespējams, nekorekto skaidrojumu receptes tekstā!

      Dzēst
  3. Atbildes
    1. No kurienes rodas atlikusī zirņu masa? No ārlietās šķidruma? Vai arī tās šķidrums 1,5 glāze jālej klāt?

      Dzēst